Ik weet niet hoe jullie erover denken, maar tijdens deze grauwe, koude en natte dagen zou ik maar al te graag naar Ibiza vliegen. Jammer genoeg staan er wat andere dingen op de planning dus gaat dat nu niet lukken. Gelukkig heb ik een goed alternatief gevonden waardoor ik mij toch op Ibiza kan wanen. Namelijk het kookboek Eivissa (Catalaans voor Ibiza) van Anne Sijmonsbergen oftewel The Ibiza Cookbook. Met dit boek voelt het echt alsof je even op het eiland bent.
Anne Sijmonsbergen kan dan ook als geen ander vertellen over haar geliefde Ibiza. Tien jaar geleden vertrok zij samen met haar echtgenoot naar het eiland om daar een bouwval om te toveren tot een biologische groenteboerderij, deze staat inmiddels vooral bekend om de 40 soorten tomaten en vele soorten groenten. De tomaten worden geleverd aan de toprestaurants op het eiland. Tijdens het opzetten van de boerderij ontdekte Anne alles over de lokale keuken, geschiedenis en cultuur van Ibiza. Elk seizoen bood nieuwe mogelijkheden tot het ontmoeten van voedingsproducenten en koks.
Wat ik dan ook zo verrassend aan het boek vindt, is dat het opgedeeld is in seizoenen. Bij de gedachte aan Ibiza zie ik vooral zomer, maar daar hebben ze natuurlijk ook gewoon winter en seizoensgerelateerde producten. Dit zijn ook nog eens hele gangbare producten die voor het meerendeel ook hier in Nederland te koop zijn.
De recepten in Eivissa zijn tot stand gekomen vanuit alle ervaringen die Anne heeft opgedaan in haar ontdekkingstocht op het eiland. De inspiratie komt dan ook van vrienden, familie, professionele koks en alle producten die zij ontdekt heeft op Ibiza. Zo is zij erachter gekomen dat smaak in de details zit. Daarbij zijn eigenlijk twee dingen het belangrijkst, de kwaliteit van producten en met aandacht gebruik van kruiden. Veel ingewikkelder dan dat hoeft het volgens Anne niet. Een hele fijne gedachtegang vinden wij zelf. Met een beetje liefde en aandacht ben je er al snel!
In Eivissa vind je toegankelijke recepten die niet te ingewikkeld zijn, maar toch weten te verrassen. De prachtige foodfotografie, sfeerbeelden en interessante verhalen over de producten en eetcultuur op Ibiza maken het wat mij betreft een bijzonder boek. Voor nu kookte ik een gerecht uit het herfstseizoen, namelijk de geroosterde aubergine, venkel en paprika met burrata. Ik paste het recept ietsje aan qua hoeveelheden en de geroosterde paprikasaus maakte ik op eenvoudige wijze. Overall was het een gemakkelijk recept om te maken en tegelijkertijd erg smaakvol, wat wil een mens nog meer?
Wat je nodig hebt voor 2-3 personen:
-
- 2 aubergines
- 1 venkel
- olijfolie
- zeezout
- 1 pot geroosterde rode paprika (in de meeste supermarkten te vinden)
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 ui gesnipperd
- zwarte peper
- 30 gr geraspte pecorino kaas
- 1 bol burrata á 250gr
- optioneel: 1 Spaanse peper of 1 tl srirachasaus
Wat je gaat doen:
Bereidingstijd: 35 min + 1 uur oventijd
-
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de aubergine in ronde plakken van ongeveer 2,5 cm dik. Verwijder de buitenste bladeren van de venkel, halveer deze en snijd vervolgens vanaf de lengte in 8 stukken.
- Doe de aubergine en venkel in een groot bakblik en meng met een olijfolie en zout.
- Zet dit in de oven en rooster 25-30 minuten
- Ondertussen maak je de geroosterde rode paprikasaus. Laat de geroosterde paprika’s uitlekken. Houd 1 geroosterde paprika apart en snijd deze grof. Maal de rest vervolgens fijn in een keukenmachine/blender/hakmolen. Zet dit even apart en fruit de knoflook en de ui in een steelpannetje aan. Voeg de geroosterde paprikasaus aan het mengsel toe en voeg voor de smaak nog wat zout en peper toe. Als je wat meer pit wilt, kun je eventueel ook een theelepel srirachasaus aan het mengsel toevoegen of een Spaanse peper met de geroosterde paprika’s mee fijnmalen.
- Pak nu een ovenschaal (hoeft geen hele grote te zijn) en bedek de bodem met saus tot deze net aan bedekt is. Maak vervolgens een laagje met de venkel en aubergine en dek af met wat geraspte pecorino en wat peper en zout. Herhaal deze stappen (saus, groenten, kaas, peper en zout) totdat alle ingrediënten op zijn, verwerk ook de grove stukken paprika. Zet het geheel voor zo’n 20-25 minuten in de oven totdat de groenten zacht zijn en de kaas goed gesmolten.
- Haal het geheel uit de oven. Houdt de burrata erboven en knijp er zachtjes in zodat het vocht zich tussen de groenten mengt. Leg de burrata op het geheel en strooi hier nog wat zwarte peper op. Zet de ovenschaal in het midden van de tafel en schep met een grote lepel de gewenste hoeveelheid op je bord. Eet lekker!
Zolang ik zelf niet naar Ibiza afreis blijf ik vrolijk gerechten uit dit boek maken. Lijkt jou dat ook wel wat, dan kun je het (Engelstalige) kookboek hier vinden.
Recept: Eivissa, Fotografie: Dominique