Voor deze verwarmende kom boordevol geroosterde groenten heb ik een van mijn grootste vrienden in de keuken gebruikt, namelijk de oven. Hierin worden de groenten geroosterd en de knoflook gepoft. De laatste wordt daardoor veel zachter en milder van smaak en dat smaakt heerlijk bij de groenten en aardappelpuree. Je kunt trouwens ook wat van de zachte knoflook door de puree heen roeren, net wat je lekker vindt.
Als friszoete tegenhanger bij al het aardse geweld serveer ik er ook nog wat cranberrycompote bij. Een bijgerecht wat je veelal in de kerstperiode weer ziet verschijnen, maar vanaf januari vaak weer rap wordt vergeten. Wat eigenlijk zonde is, want het smaakt zo goed bij winterse smaken. Je hoeft hiervoor echt geen verse cranberry’s te gebruiken, je kunt de compote ook maken met diepvries cranberry’s.
Ingrediënten
- 1 aubergine, in dikke plakken
- bakolijfolie
- zout
- 1 winterwortel, in dikke repen
- 3 takjes tijm, alleen de blaadjes
- 2 pastinaken, geschild en in grove blokjes
- 1 tak rozemarijn, naaldjes fijngehakt
- 1 kleine oranje pompoen of 1 flespompoen, in halve maantjes
- 1 tl kurkuma
- ½ tl komijnpoeder
- 1 bol knoflook
- gemalen chili/chili flakes
- 1 kg bloemige aardappels, geschild en gehalveerd
- plantaardige melk
- plantaardige boter
- nootmuskaat
- zwarte peper
- 4 el geroosterde noten naar smaak, grof gehakt
- serveer erbij: cranberrycompote, zie de notities
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
- Meng hierop de aubergine met bakolijfolie en zout. Op een ander deel van het bakpapier de wortel met bakolijfolie, zout en tijm. De pastinaak meng je met bakolijfolie, zout en rozemarijn. En de pompoen met bakolijfolie, zout, kurkuma en komijn. Zorg dat alle groenten op het bakblik liggen, los van elkaar. Maar ze mogen elkaar heus wel raken ;-). Mocht het nou niet passen, dan kun je altijd 2 bakplaten onder elkaar in de oven plaatsen.
- Snijd het topje van de knoflookbol en pak daarna de bol in aluminiumfolie met een scheutje bakolijfolie, snuf zout en mespuntje gemalen chili. Leg de bol ergens tussen de groenten.
- Zet de bakplaat in de oven en rooster 40 minuten, schep de groenten halverwege om. Check na 40 minuten of alle groenten gaar zijn, laat eventueel nog iets langer in de oven.
- Maak ondertussen de puree. Kook de aardappels in circa 20 minuten gaar in een bodempje water met de deksel iets schuin op de pan. Giet af en stamp fijn met een scheut melk en een flinke klont boter. Breng op smaak met zout en nootmuskaat of peper.
- Serveer de groenten in een kommetje. Schep in het midden wat zelfgemaakte aardappelpuree en garneer met teentjes gepofte knoflook (die je zo uit het omhulsel kunt duwen, omdat de knoflook zacht is), gehakte noten en een lepeltje cranberrycompote.
Notities
- Dit recept is voor 4 personen als hoofdgerecht.
- Wil je dit gerecht volledig plantaardig eten? Gebruik dan plantaardige melk en boter voor de puree.
- Maak de cranberrycompote volgens dit recept of koop 'm kant-en-klaar.
- Bereiding: 20 minuten + Oven: 40 minuten
Recept & fotografie: Francesca