In de categorie ‘kan niet makkelijker’ en ‘ook nog eens goed voor je’ heb ik vandaag een heel fijn recept voor jullie. Voor deze geroosterde kip maak je zelf een kruidenmarinade en die gaat met groenten en al zo de oven in. Ideaal gerecht om restjes kruiden op te maken en ook nog eens koolhydraatarm. Kies per seizoen voor de groenten die je toevoegt, in de winter zijn dat weer andere dan maiskolven en groene asperges.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 1 flinke bos verse kruiden (leef je uit, bijvoorbeeld met een combinatie van tijm, salie en oregano)
– 1 teentje knoflook
– rasp van 1 citroen
– zeezout
– peper
– olijfolie
– 8 stukken kip (poten, vleugels of 4 hele bouten)
– 2 maiskolven
– circa 300gr groene asperges
– 1 rode paprika
– 1 venkel
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 20 minuten / Wachttijd: 40 minuten (oventijd) tot een aantal uur (als je langer laat marineren)
Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een groot bakblik of platte ovenschaal klaar.
Hak de kruiden (zonder harde steeltjes) en het teentje knoflook grof en doe deze samen met de citroenrasp, flinke snuf zout, peper en een scheut olijfolie in de keukenmachine en maal fijn. Hiervoor kun je ook de staafmixer gebruiken. Leg de kip in de schaal en schenk hier de helft van de marinade over. Smeer de kip goed in en laat intrekken. Dit kun je kort doen (de tijd die je nodig hebt om de groenten te snijden) of een aantal uur in de koelkast waardoor je nog meer smaak krijgt.
Trek de buitenbladeren van de maiskolven af en hak ze in tweeën. Snijd de onderkanten van de asperges en de paprika en venkel in grove reepjes. Schep alle groenten in de schaal erbij en schenk de andere helft van de marinade erover. Smeer wederom goed in en hussel alles goed door elkaar. Zorg ervoor dat de kip zoveel mogelijk onbedekt is.
Zet de schaal in de oven en bak het geheel circa 40 minuten in de oven totdat de kip gaar is en een krokant, bruin korstje heeft gekregen. Kippenpoten en -bouten hebben wat langer nodig in de oven. Serveer direct.
Tip: Restjes over? Pluk de kip en snijd de groenten fijn. Schep door elkaar en eet het de volgende dag als koude lunch met wat salade en nog een scheutje olijfolie.
Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+ en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!