Geroosterde pompoen met kip uit Jamie’s Super Food

Het moment dat ik voor het eerst hoorde dat Jamie Oliver een boek zou gaan uitbrengen over ‘superfood’ begon ik een beetje te grinniken. Ik had net het nieuws verwerkt dat Nigella ‘gezonder’ ging koken en vond het idee dat alle bekende chefs, die toch ook wel mijn helden zijn, …

Het moment dat ik voor het eerst hoorde dat Jamie Oliver een boek zou gaan uitbrengen over ‘superfood’ begon ik een beetje te grinniken. Ik had net het nieuws verwerkt dat Nigella ‘gezonder’ ging koken en vond het idee dat alle bekende chefs, die toch ook wel mijn helden zijn, opeens met healthy boeken zouden gaan komen een beetje verdrietig. Maar goed, de bekende mensheid kan je ook verrassen en ik besloot met een open blik de nieuwe boeken te gaan beoordelen. Toen Jamie’s Super Food op mijn mat plofte begon ik dan ook gelijk nieuwsgierig te bladeren. Groot was mijn opluchting dat dit geen kookboek is wat gebaseerd is op hypes, maar op een bewuste kijk op voeding.

Het meest persoonlijke boek van Jamie ooit

Jamie is samen met zijn keukenteam, artsen, wetenschappers en echte mensen van oudere leeftijd (want van onder andere goede voeding worden we oud) op onderzoek uitgegaan om onze voeding te ontrafelen. Met als doel om je kennis en een beter begrip over voeding bij te brengen. Ieder bordje eten wat je voor jezelf maakt is een keuze en die kun je de ene keer wat beter dan de ene keer maken. Maar waarom je die keuzes maakt, daar gaat het uiteindelijk om. Het voorwoord van Jamie begint met ‘healthy & happy’ en laten we eerlijk zijn, dat is natuurlijk een beetje een loze term. Maar als je verder leest, begrijp je wel waarom. Hij werd zelf bijna veertig en begon daardoor anders tegen het leven aan te kijken. Laten we ervan uitgaan dat jij, ik en de rest van de wereld een gelukkig en gezond (gezins)leven nastreven. Waarin we optimaal willen presenteren in ons werk, goede vrienden willen zijn, nieuwe dingen willen blijven meemaken en tijdens dat alles vooral veel willen lachen. Aldus Jamie, en daarin kan ik me wel vinden. Hij hoopt dat, al pikken we maar een paar ideeën uit het boek op, het onze kijk op voeding zal veranderen. En dat doet dit boek wel, want ieder recept is een bewuste keuze. Zonder dat het afbreuk doet aan de receptuur, want op de pagina’s die volgen barst het van de zalige recepten. Ik kreeg er trek van en dan doe je het wat mij betreft goed. Want bewust en goed koken wil niet zeggen dat het saai is en dat bewijst Jamie wel.

jamies-super-food-review-WendyvanBreeFotografie-7

Toch kan ik me niet aan de indruk blijven onttrekken dat dit onderwerp ook is ontstaan door alle ‘healthy hypes’ van dit moment, dat verkoopt natuurlijk wel goed. En ik zie ook een aantal foto’s van gezonde ontbijtjes in een kom met netjes gerangschikt fruit en salades in een potje die niet zouden misstaan op Instagram met de welbekende hashtags. Maar toch, ik vergeef ‘t hem, want het boek zit wel echt goed in elkaar en er staan zalige gerechten in voor elke dag. Ik pik eruit wat ik waardevol vind en dat is ook precies zijn bedoeling.

Presentatie in Jamie’s Fifteen

Jamie’s Super Food voor elke dag werd vorig jaar gelanceerd in zijn restaurant Jamie’s Fifteen in Amsterdam. Ik kon daar helaas niet bij zijn, maar Wendy van Bree (mijn getalenteerde huisfotografe) nam de honneurs waar. Jamie kookte daar een aantal van zijn recepten en was beschikbaar voor interviews. Het was alleen megadruk en er was nergens tijd voor. Gelukkig had Wendy haar beste lenzen bij zich en maakte een aantal fantastische kiekjes van Jamie in actie!

jamies-super-food-review-wendy-van-bree-fotografie jamies-super-food-review-WendyvanBreeFotografie-31 jamies-super-food-review-WendyvanBreeFotografie-29

Leuk detail om te vermelden: Jamie heeft alle foto’s voor zijn boek zelf gemaakt deze keer!

Wat vind je in Jamie’s Super Food

Het boek begint met een persoonlijk verhaal van Jamie en daarna komen eerst de recepten voor elke dag aan bod. Van ontbijt, lunch, diner tot snacks en drankjes verspreid over zo’n 250 pagina’s. Keuze genoeg en zeer gevarieerd. Ieder recept bestaat uit de ingredienten, bereidingswijze, voedingswaarden en de bereidingstijd. Voor het ene gerecht sta je wat langer in de keuken dan voor het andere, maar dat is wel goed verdeeld.

jamies-super-food-review-6

Jamie eindigt met zo’n 50 pagina’s theorie over hoe je zo gezond mogelijk kunt leven. Waarom het belangrijk is om je gerecht uit te balanceren qua ingredienten, over groente & fruit, goede koolhydraten, eiwitten, onmisbare vetten, zuivel, water en een paar geheimen hoe je 100 kunt worden. Al deze en meer onderwerpen passeren de revue.

Tijd om te koken: Geroosterde pompoen met kip, citroengras, pinda’s en rijst

In het boek noemt Jamie dit een laksa, maar ik dacht altijd dat dit een soep was met curry, kokosmelk en groenten. In dit recept doet hij er iets heel anders mee en wordt het meer een stoofgerecht. Waanzinnig lekker van smaak trouwens, maar wel even een klusje. Hij vertelt er ook nog even bij dat pompoen barst van de vitamine A die ons helpt om in het donker te kunnen zien en een belangrijke rol speelt bij de opname van ijzer in ons voedsel. Aan de slag!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 3 stengels citroengras
– 3 teentjes knoflook
– 10cm verse gember
– 2 rode Spaanse pepers
– 3 lente-uitjes
– 1 bosje, 60gr, verse koriander
– 80ml kokosroom
– witte wijnazijn
– vissaus
– 2 kipbouillonblokjes
– 300gr zilvervliesrijst
– 1 flespompoen (gewoon met schil)
– 4 kippendijen (met bot en zonder vel)
– sesamolie
– 1el ongezouten pinda’s
– 1 limoen

jamies-super-food-review-1

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten / Oventijd: 90 minuten

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kneus de stengels citroengras en verwijder de buitenste bladeren. Hak de stengels samen met de knoflook, gember, rode peper en lente-uitjes grof en maal fijn in de blender samen met de koriander (houd een paar blaadjes achter voor garnering), kokosroom en flinke scheut azijn en vissaus. Schenk er af en toe een scheutje water bij totdat de laksapasta een schepbare consistentie heeft.

Pak een grote ovenschaal of in mijn geval een braadpan die in de oven kan. Verkruimel de kipbouillonblokjes in de schaal en schenk er 1400ml kokend water bij. Roer totdat de blokjes zijn opgelost en schep de zilvervliesrijst erdoor. Snijd 2 plakken van de dikke kant van de flespompoen en verwijder de zaadjes. Snijd vervolgens de hele pompoen in plakken en smeer samen met de kippendijen in met de helft van de laksapasta (de rest kun je in de vriezer bewaren voor een volgende keer, heerlijk voor soep of om mee te roerbakken). Leg de pompoen en kip daarna in de rijst. Sprenkel er nog wat sesamolie over en zet de schaal of pan 90 minuten in de oven totdat de bovenkant een goudbruin korstje heeft.

Rooster de pinda’s vlak voordat je aan tafel gaat, stamp grof en strooi over het gerecht samen met de blaadjes koriander die je hebt achtergehouden. Serveer met partjes limoen en eventueel nog een frisse salade erbij. Tip: de restjes zijn de volgende dag zalig als lunch!

geroosterde-pompoen-met-kip-jamies-super-food-review-9

Jamie’s Super Food kost € 29,99 en koop je bij de boekhandel of bij bol.com.

Voor deze review heb ik een gratis kookboek ontvangen, lees hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca