Samenwerking – Mijn meest favoriete soepen zijn romig, vol van smaak en zo puur mogelijk. Ik wil de smaak van de groenten nog kunnen terug proeven en daarom rooster ik ze vaak voordat ze in de soep verdwijnen. Zoals ik deed voor deze romige pompoensoep. Een soep gemaakt van flespompoen, ui, knoflook, warme specerijen en… nou, meer niet. Want eenvoud siert soms het gerecht. Waardoor de pistachenootjes en pompoenpitolie die ik voor de topping gebruikte nog beter tot z’n recht komen.
Pompoenpitolie is nog redelijk onbekend en daardoor ook onbemind in ons land. Deze olie is donkergroen van kleur en wordt verkregen door een koude persing van pompoenpitten. Ze noemen het ook wel het groene goud van Oostenrijk, want hier worden heel veel pompoenen geteeld wat weer resultaat in een grote productie van pompoenpitolie. Maar ook buurland Slovenië weet er qua productie wel raad mee. De olie schijnt razend gezond te zijn (menig Oostenrijker neemt dagelijks een lepel pure olie), maar ik ben er vooral enthousiast over door de smaak. Het heeft een heerlijke nootachtige smaak en geeft veel diepgang aan je soep of saladedressing.
Maar als je dat nou te ingewikkeld vindt, zijn wat druppeltjes goede olijfolie extra vergine ook helemaal prima ;-).
Heb je altijd room nodig voor een romige soep? (spoiler alert: nee)
In mijn jongere jaren gebruikte ik voor mijn soep een staafmixer die zelfs na 15 minuten, en kramp in mijn vingers, nog geen glad resultaat gaf. Om over een romige structuur nog maar te zwijgen. Na verloop van tijd kwam er een blender in huis die het wel waar kon maken. En toen ontdekte ik dat je met power een heerlijk romige structuur kunt bereiken met alleen pure groenten. Zonder toevoeging van room, kokosmelk of andere hulpmiddelen. Maar een blender is ook wel een gedoe, met overgieten, in delen blenderen (als je een grote pan soep hebt) en de bijbehorende afwas en soms ook lekkages.
Sinds een half jaar heb ik de nieuwe draadloze bamix in mijn keuken pronken. Ik kreeg ‘m van de makers cadeau om te testen en dat heb ik dan ook flink gedaan. De bamix ziet eruit als een staafmixer, maar eigenlijk is het een hele flexibele keukenmachine met een ontzettend krachtige motor. Naast alle staafmixeropties kun je met de basis opzetstukken ook mengen en kloppen, zelfs eiwit heb je binnen no time stijf geklopt. En dan vergeet ik nog even alle extra hulpstukken waarmee je nog veel meer kunt doen in de keuken. Die heb ik trouwens (nog) niet, eerst maar eens de basis goed testen.
En ja, hij is dus ook nog eens draadloos en dat is geniaal. Als de bamix volledig is opgeladen, kun je er 20 minuten mee aan de slag. Ik neem ‘m dus overal mee naar toe, ook als ik in onze buitenkeuken kook. Binnenkort zal ik een uitgebreide review voor jullie maken (tot die tijd lees je hier alles over de nieuwste bamix cordless). Maar in dit recept laat ik vast een van de basisfuncties zien, die ik ‘pureren als een pro’ noem.
Als je het multimes op de bamix bevestigd en deze daarna in je pan met grove ingrediënten plaatst, heb je binnen een minuut deze romige soep. Je hoeft de bamix bijna niet eens te bewegen. De motor is zo krachtig dat ‘ie de ingrediënten in de vloeistof naar het multimes toe ‘zuigt’. Net zo lang tot alles gepureerd is. Het enige wat je nog hoeft te doen is het apparaat afspoelen en daarna kan ‘ie weer in de oplader. Ideaal! Ik kan je verklappen dat ik mijn blender vrij weinig heb gebruikt het afgelopen half jaar ;-).
Tijd voor een soepje, vinden jullie ook niet? En deze is ook nog eens vegan.
Ingrediënten
- 1 bio flespompoen (bio, want dan kan de schil mee gepureerd worden)
- 200 gr wortel, grof gehakt
- 1 flinke ui, of 2 kleine uien, grof gehakt
- 2 teentjes knoflook, grof gehakt
- bakolijfolie
- zout
- ½ tl kaneel
- ½ tl kruidnagelpoeder (of vervang eens door piment)
- ½ tl kurkuma
- 1 groentebouillonblokje of 2 tl bouillonpoeder
- zwarte peper
- toppings: grof gehakte pistachenoten en druppeltjes pompoenpitolie
- maar ook lekker met: geroosterde pompoenpitten en druppeltjes olijfolie extra vergine
- of wat denk je van: knoflookcroutons, kunnen tegelijkertijd de oven in, en wat verse tijm
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
- Was de pompoen, halveer ‘m en lepel de pitten eruit. Hak daarna in grove stukken en meng met de wortel, ui, knoflook, scheut bakolijfolie, snuf zout, kaneel, kruidnagel en kurkuma op het bakblik. Verdeel gelijkmatig en zet 30 minuten in de oven.
- Tip: Vervang de kaneel en kruidnagel ook eens door 1 el kerrie en 2 tl paprikapoeder.
- Schep alles van het bakblik in een soeppan en schenk er water bij tot net boven de groenten. Voeg het groentebouillonblokje toe en breng aan de kook.
- Pak de bamix erbij, houd de pan iets schuin en plaats ‘m in de pan. Zet de bamix aan op de standaard stand (II) en binnen 1 minuut heb je een romige pompoensoep. Proef en breng verder op smaak met zwarte peper en eventueel extra zout naar smaak.
- Serveer de romige pompoensoep in kommen en garneer met de pistachenoten, druppeltjes pompoenpitolie en nog wat gemalen zwarte peper. Of ga voor een van je andere favoriete toppings.
Notities
- Met dit recept maak je een soep voor 4 personen. Als voorgerecht, lunch of gewoon om tussendoor op te warmen.
- Zonder bamix kun je deze soep uiteraard ook maken. Maar als je een gewone staafmixer gebruikt, zou ik adviseren om de schil van de flespompoen wel te verwijderen. Die krijg je anders niet goed fijngemalen.
- Voorbereiding: 35 minuten (incl. oven)
- Bereiding: 10 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
Dit is een samenwerking met bamix. Lees ook hier mijn disclaimer.