Vandaag deel ik met jullie het recept van geroosterde groenten met dukkah en een spiegelei. Een recept uit de Eetkalender 2019 en een van mijn favorieten, omdat de smaak zo goed in balans is. Dukkah is een fijngemalen mengsel van geroosterde noten, zaden en specerijen uit de Midden-Oosterse keuken en die kun je heel makkelijk zelf maken (en lang bewaren). Heerlijk in combinatie met de geroosterde zoete aardappel, wortel, pastinaak en spruitjes. En natuurlijk het spiegeleitje erbij. Geniet ervan!
Meer inspiratie voor geroosterde groenten? Kijk dan ook eens hier!
Ingrediënten
- 40 gr hazelnoten
- 40 gr pecannoten
- 10 gr sesamzaad
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl kurkuma
- ½ tl gemalen kaneel
- zwarte peper
- zout
- 400 gr zoete aardappel, geschild en in blokjes
- 200 gr winterwortel, geschild en in blokjes
- 200 gr pastinaak, geschild en in blokjes
- 200 gr spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
- bakolijfolie
- 4 eieren
- 1 rijpe avocado, in plakjes
- 1 bio sinaasappel, schil geraspt
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
- Rooster de noten in een droge pan tot ze gaan kleuren. Schep op een bord. Rooster de sesamzaadjes heel kort met de specerijen in de pan. Schep over op het bord. Laat goed afkoelen en maal grof in een hakmolen. Schep in een bakje en breng op smaak met peper en zout.
- Meng de groenten op het bakblik met eens scheut olie en zout. Rooster 20 minuten. Meng daarna met 2/3 van de dukkah en rooster nog 10 minuten.
- Bak 4 spiegeleieren in een koekenpan met bakolijfolie.
- Verdeel de groenten over 4 borden met ei, avocado, sinaasappelrasp en extra dukkah.
Notities
- Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Bereiding: 45 minuten (inclusief oven).
Recept & fotografie: Francesca