Ik hou van bijgerechten, sauzen en dressings met heel veel smaak. Die een gerecht naar een hoger niveau kunnen tillen en deze gestoofde tomaten met ui en piment is er daar een van. Eenmaal gestoofd is het een umamibom geworden die perfect samengaat met een stukje vlees of vis, maar ook geweldig is in combinatie met vegetarische gerechten. Serveer het bij bonen, gebruik het als basis voor een pastasaus, serveer het bij geroosterde groenten uit de oven of bij gebakken aardappels. En wat denk je van stamppotten, daar gaan deze gestoofde tomaten geweldig mee samen. Inmiddels heb ik het ook al verwerkt in een omeletje en ik eet het graag op een broodje met belegen kaas, al dan niet in tosti-vorm. Je kunt er dus echt alle kanten mee op.
Voordat we gaan koken eerst nog even iets over de keuze van je trostomaten. Ga voor dit gerecht niet voor de goedkoopste variant uit de supermarkt, want die zijn vaak waterig en hebben minder smaak. Zo kies ik bij PLUS altijd voor de stevige, friszoete trostomaten in het kartonnen doosje. Maar ook de Tasty Tom’s of de Joyn trostomaten zijn prima. Als je je tomaten bij de groenteboer of kweker haalt, komt het vaak vanzelf wel goed.
Als laatste nog een tip over pimentpoeder. Ik kook er ontzettend veel mee (ook door de Surinaamse keuken), maar heb ook ontdekt dat het steeds minder goed verkrijgbaar is in de reguliere supermarkten. Pimentkorrels (van Verstegen) zijn vaak nog wel verkrijgbaar, maar het poeder niet. Nou kun je natuurlijk zelf malen, maar als je het liever in gemalen vorm in huis wilt hebben kun je het bij alle toko’s vinden of bestel het hier bij de kruidenkaravaan, hun gemalen pimentbes is geweldig!
Ingrediënten
- 500 gr trostomaten
- bakolijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- zout
- 1 tl pimentpoeder, kun je eventueel vervangen door een snufje zwarte peper
- snufje suiker
Aan de slag!
- Was de tomaten en snijd ze doormidden. Snijd het harde deel wat onder het kroontje zit weg en snijd daarna de tomaten in stukjes. Ik ontvel ze trouwens niet, heeft geen toegevoegde waarde, heb ik ontdekt.
- Verhit een pannetje op het vuur en schenk 2 eetlepels olie erin. Fruit de ui en knoflook 5 minuten met een flinke snuf zout en het pimentpoeder.
- Voeg de tomaten met aanhangend vocht en een snufje suiker (een snufje is al genoeg om de tomaten te ontzuren) toe en roer door. Laat dit 10 minuten pruttelen op middelhoog vuur terwijl je af en toe roert.
- Schep over in een bakje en serveer bij je gerecht of bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik. Eenmaal gemaakt kun je het zeker 3 dagen gekoeld bewaren. Invriezen is ook mogelijk.
Notities
- Met dit recept maak je ongeveer 1 bakje vol.
- Bereiding: 20 minuten.
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious