Samenwerking – Gevulde kiprolletjes is een van mijn meest favoriete gerechten voor de feestdagen of een etentje. Het is makkelijk om te maken, betaalbaar, je kunt eindeloos variëren met de vulling en het is een echte gezinsfavoriet. Dus ook dit jaar staat ‘ie weer op het menu gedurende de feestmaand! Deze keer gevuld met een heerlijk mengsel van ricotta, zongedroogde tomaten en Italiaanse kruiden.
Feestelijk eenpansgerecht
Mooi meegenomen: deze feestelijke gevulde kiprolletjes maak je heel makkelijk in slechts één pan; de hapjespan uit de BK Blue Label Granite collectie. Eerst braad je de kiprolletjes er mooi bruin in aan, wat heel goed gaat door de veilige non-stick coating van de pan. Daarna zijn de sjalot en krieltjes aan de beurt en alle ingrediënten worden uiteindelijk samen gestoofd. Van kip, krieltjes tot sperziebonen in een zalige citrus-botersaus.
Nu met 25% korting bij Blokker
De pannen uit de BK Blue Label Granite collectie zijn exclusief verkrijgbaar bij Blokker. Ik vind het ideale pannen voor iedere dag binnen ons gezin. Betaalbare kwaliteit, bakt niet aan, PFAS-vrij, makkelijk schoon te houden, een mooi design en nu ook nog eens met 25% korting tot en met zondag 7 januari. Dus rennen naar Blokker! Benieuwd of je mij daar dan ook nog ziet. Met mijn groene glitterjurk, op een display, of zoiets ;-).
Ook heel lekker: kiprolletjes met balsamico en krieltjes.
Ingrediënten
- 1 bio citroen
- 1 handsinaasappel
- 100 gr ricotta
- 30 gr zongedroogde tomaten, fijngehakt
- 1 flinke sjalot (of 2 kleine), gesnipperd
- 1 pakje (à 15 gr) verse Italiaanse kruiden
- zout
- zwarte peper
- 4 kippendijen of 2 kipfilets (circa 300 gr kip in totaal)
- rijst- of zonnebloemolie
- 20 gr boter
- 500 gr krieltjes in de schil
- 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
- 1 kipbouillonblokje
- 250 gr sperziebonen, gedopt en gehalveerd
Ook nodig
- bakpapier
- vleeshamer of zware pan
- keuken-/slagerstouw
Aan de slag!
- Rasp de citroen, snijd er 2 mooie plakjes af en pers de rest van de citroen uit. Snijd ook 2 mooie plakjes van de sinaasappel af en pers deze tevens uit.
- Roer de 100 gr ricotta los met de 30 gr fijngehakte zongedroogde tomaten, 1 el van de gesnipperde sjalot, 1 tl fijngehakte salie (uit het pakje Italiaanse kruiden) en de helft van de citroenrasp. Breng op smaak met zout en peper.
- Snijd overtollig vet van de kippendijen weg, vouw ze helemaal open en leg ze tussen een vel bakpapier. Sla ze vervolgens goed plat met een vleeshamer of zware (BK) pan.
- Tip: Als je kipfilets gebruikt, snijd je deze eerst in de lengte door zodat je 4 platte filets overhoudt. Sla deze ook plat tussen bakpapier.
- Leg de platte kippendijen met de korte kant op een plankje en vul ze een voor een met een eetlepel van het ricottamengsel (het mengsel hoeft niet helemaal op). Rol ze daarna rustig op. Druk niet te hard, zodat de vulling er mooi in blijft. Bind de rolletjes als een cadeautje dicht met het keukentouw en maak er een knoopje in. Bestrooi ze daarna rondom met zout en peper.
- Verhit de hapjespan en schenk er een royale scheut rijst- of zonnebloemolie in. Braad de kiprolletjes aan alle kanten goed bruin aan en schep ze daarna uit de pan.
- Zet het vuur lager en smelt 20 gr boter in de pan. Fruit de resterende sjalot voor 5 minuten in de pan met een snufje zout en voeg daarna de krieltjes en plakjes knoflook toe. Bak de krieltjes 5 minuten mee.
- Schenk 250 ml water in de pan samen met het citroen- en sinaasappelsap en verkruimel een kipbouillonblokje erboven. Breng aan de kook en draai het vuur daarna weer iets lager totdat het vocht goed pruttelt, maar niet meer heel hard kookt. Leg de kiprolletjes in het vocht. Maak een bosje van 1 takje rozemarijn, een paar takjes oregano en een takje salie, bindt dit vast met je keukentouw en leg ook in het vocht. Laat dit 10 minuten zonder deksel pruttelen, zodat het vocht iets kan inkoken. Leg daarna het deksel erop en laat nog 5 minuten pruttelen.
- Controleer of de krieltjes gaar zijn door in de grootste te prikken. Als deze bijna gaar is, voeg je de gedopte en gehalveerde sperziebonen toe. Laat deze nog 5 minuten mee pruttelen.
- Tip: de sperziebonen worden zo beetgaar, wat ik in dit gerecht heel lekker vind. Als je de sperziebonen volledig gaar wilt, moet je ze 8 minuten mee laten pruttelen.
- Hak ondertussen wat rozemarijn, oregano en tijm uit het pakje Italiaanse kruiden fijn.
- Zet het vuur uit onder de hapjespan en vis het bosje kruiden eruit. Halveer de plakjes sinaasappel en citroen, die je in het begin hebt gesneden, en steek deze tussen je ingrediënten in de pan. Strooi er nog een snufje zwarte peper en wat fijngehakte kruiden over. Eet smakelijk!
Notities
- Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Mijn voorkeur gaat uit naar kippendijen voor dit gerecht, deze zijn het malst. Maar kipfilet is ook een optie (wordt alleen wel iets droger), beide opties zijn opgenomen in het recept.
- Om niets te hoeven verspillen heb ik gekozen voor een verpakking verse Italiaanse kruiden. Deze mix kun je bij vrijwel alle supermarkten vinden en daarin zit verse salie, tijm, rozemarijn en oregano.
- De ricotta die je overhoudt kun je samen met wat zongedroogde tomaten, knoflook, zout, peper en wat tijm fijnmalen tot een spread die je bij de borrel serveert. Smaakt heerlijk op een toastje of stukje stokbrood.
- Bereiding: 45 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
Dit is een samenwerking met BK & Blokker, lees ook hier mijn disclaimer.