Deze gevulde tomaten zijn een heerlijk bijgerecht voor een zomerse maaltijd in de tuin of voor tijdens de barbecue. Maar ook als lunch eet ik ze graag en als je kleine trostomaatjes gebruikt, kun je er een leuk hapje van maken.
Ze zijn geïnspireerd op de Argentijnse ‘tomates rellenos’, de gevulde tomaten die in Argentinië veelvuldig worden geserveerd tijdens de zomermaanden. Daar vullen ze de tomaten met van alles. Ik koos er zelf voor om ze te vullen met een frisse rijstsalade met onder andere ei, doperwten, mayonaise en citroen. Je kunt er trouwens ook nog wat tonijn of zalm uit blik aan toevoegen, ook een heerlijke combi.
Zorg er wel voor dat je de lekkerste trostomaten uitzoekt hiervoor, want het eindresultaat valt of staat daarbij. Friszoet en stevig zijn ze perfect voor dit lekkere en vrolijke bijgerecht. Is het geen plaatje om te serveren?
Ingrediënten
- 1 ei
- 50 gr (diepvries) doperwten
- 150 gr gekookte witte rijst
- 1 – 2 el mayonaise
- sap van ½ citroen
- handje verse platte peterselie, fijngehakt
- zout
- zwarte peper
- 4 stevige trostomaten
- 8 groene olijven
Aan de slag!
- Kook het ei hard in 10 minuten. Voeg de doperwten de laatste 5 minuten (vers) of 2 minuten (diepvries) toe aan het kokende water om ze te blancheren.
- Giet af, laat het ei schrikken in koud water en spoel gelijk de doperwten af met koud water. Pel daarna het ei en hak fijn.
- Meng in een kom de gekookte witte rijst met de doperwten en de stukjes ei. Roer 1 eetlepel mayonaise, de citroensap en peterselie erdoor. Voeg extra mayonaise toe als je het mengsel romiger wilt en breng op smaak met zout en peper.
- Snijd een kapje van de tomaten af en hol de tomaten daarna uit. Dep de binnenkant droog met keukenpapier en vul ze daarna mooi met het rijstmengsel.
- Zet ze op een bordje en garneer iedere tomaat met wat ringetjes olijven en een takje peterselie.
- Zet de tomaten in de koelkast tot gebruik en serveer eventueel overgebleven vulling er los bij. Uit ervaring weet ik dat kinderen echt dol zijn op deze vulling!
Notities
- Met dit recept maak je een bijgerecht voor 4 personen.
- In het seizoen kun je uiteraard verse doperwten gebruiken. Maar diepvriesdoperwten doen het altijd goed in deze rijstsalade.
- Je kunt een kliekje gekookte witte rijst gebruiken. De reeds gestoomde basmatirijst van Tilda of Lassie kan ook perfect.
- Bereiding: 30 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious