4.19 van 58 stemmen

Gezonde lasagne met extra groenten en vezels

1 uur 30 minuten
Hoofdgerecht
Italiaans

In de categorie ‘gezondere gerechten’ heb ik weer een van mijn favoriete comfort food gerechten voedzamer gemaakt. Deze keer heb ik een gezonde lasagne gemaakt die qua smaak zo dicht mogelijk bij de klassieke variant ligt. Dus nog steeds met een gehaktvulling (met mager gehakt), maar wel met extra groenten. …

In de categorie ‘gezondere gerechten’ heb ik weer een van mijn favoriete comfort food gerechten voedzamer gemaakt. Deze keer heb ik een gezonde lasagne gemaakt die qua smaak zo dicht mogelijk bij de klassieke variant ligt. Dus nog steeds met een gehaktvulling (met mager gehakt), maar wel met extra groenten. Ook nog steeds met een bechamelsaus, maar dan een volkoren variant zonder boter (ja echt, het kan!). En nog steeds met kaas, maar dan met minder kaas.

Mijn kinderen hebben samen met mij de gezonde lasagne getest en deze uitvoering heeft glansrijk gewonnen! Er waren eerdere varianten met veel te veel groenten (“Mama, dit is meer een groentestoof en heeft niets meer met lasagne te maken.”) en met te weinig romigheid (“Mama, dit is een beetje een droge bende.”) en ik heb plechtig moeten beloven dat ik nooit meer spinazie in een lasagne stop. Waar ze eigenlijk ook best wel gelijk in hebben.

Ga voor balans

Zoals ik jullie al eerder vertelde vind ik het geen enkel probleem om af en toe een echte lasagne of pizza te eten, maar het gaat uiteindelijk om de balans. Zeker doordeweeks probeer ik ons gezin zo vaak mogelijk gerechten voor te schotelen met voldoende vezels, groenten en eiwitten, met af en toe een dagje ‘vet genieten’ tussendoor. We eten daarnaast ook minimaal 4 dagen in de week vegetarisch of vegan. Deze gezonde lasagne kun je trouwens ook prima vegetarisch maken. Gebruik daarvoor vegetarisch gehakt of ga voor plantaardig door een combinatie te maken van linzen en extra groenten.

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 250 gr wortel
  • bakolijfolie
  • zout
  • 400 gr pompoenblokjes
  • 300 gr PLUS bio mager rundergehakt
  • zwarte peper
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 fles (690 gr) Bio+ tomatenpassata
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 tl nootmuskaatpoeder
  • mespunt kaneel
  • 400 ml PLUS bio halfvolle melk
  • 30 gr volkoren meel
  • 1 laurierblaadje
  • 25 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 250 gr ricotta
  • 1 ei
  • 20 gr verse basilicum, blaadjes fijngehakt
  • 12 volkoren lasagnebladen
  • 75 gr geraspte Mozzarella
  • 100 gr zoete cherrytomaten, gehalveerd

Ook nodig

  • keukenmachine en ovenschaal van circa 20×30 cm

Aan de slag!

  • Hak de ui, knoflook, bleekselderij en wortel helemaal fijn. Dit kan met de hand, maar ik gooi altijd alles in grove stukken in de keukenmachine en laat die het werk doen.
  • Verhit een hapjes- of braadpan en schenk 2 eetlepels bakolijfolie in de pan. Fruit hierin het fijngehakte groentemengsel voor 5 minuten met een snuf zout op middellaag vuur.
  • Hak ondertussen de pompoenblokjes ook helemaal fijn met de keukenmachine of met de hand. Voeg deze toe aan de pan en bak 2 minuten mee.
  • Voeg het mager rundergehakt toe met een snufje zout en peper en rul gaar. Roer op het laatst de tomatenpuree erdoor en bak nog 1 minuut mee.
  • Schenk de tomatenpassata in de pan en roer de oregano, ½ tl nootmuskaat en kaneel erdoor. Breng aan de kook en draai het vuur lager, laat 15 minuten pruttelen zonder deksel. Roer regelmatig. Proef na 10 minuten en voeg extra zout en/of peper toe naar smaak.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en zet de ovenschaal klaar.
  • Meng de melk met de volkoren meel, ½ tl nootmuskaat, snuf zout en het laurierblaadje in een pan en roer door elkaar met een garde. Breng rustig aan de kook en draai het vuur daarna wat lager tot het gaat pruttelen. Laat circa 8 minuten pruttelen tot de saus is ingebonden tot een bechamelstructuur. Roer regelmatig met de garde. Als de saus goed is, roer je de Parmezaanse kaas erdoor.
  • Meng de ricotta, het ei, fijngehakte basilicum en een snuf zout en peper in een schaal en klop door elkaar met een garde.
  • Pak de ovenschaal en schep een laagje van de groente-gehaktsaus op de bodem. Leg daar 4 volkoren lasagnebladen op. Breek ze eventueel om het passend te maken. Verdeel de helft van het ricottamengsel erover en de helft van de overgebleven groente-gehaktsaus. Daarna volgt weer een laag lasagnebladen, laatste deel ricotta, laatste deel groente-gehaktsaus en de laatste laag lasagnebladen. Verdeel hier de volkoren bechamelsaus over en leg de cherrytomaten (met de snijkant naar boven) in de bechamel. Strooi als laatste de geraspte mozzarella erover.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet 30 minuten in de oven. Verwijder de folie en zet nog 15 minuten in de oven. Zet op het laatst de grill aan voor een krokant korstje.

Notities

  • Dit recept is voor een hoofdgerecht voor 6 – 8 personen.
  • Wij kunnen er thuis twee dagen van eten met 2 volwassenen en 2 kinderen. Porties die over zijn van deze gezonde lasagne kun je ook perfect invriezen.
  • Deze volkoren bechamelsaus voor deze gezonde lasagne maak je dus zonder boter. Ik vond deze tip bij BBC Good Food en dacht in eerste instantie dat ze een grapje maakten. Maar het werkt dus echt perfect!
  • Door de deksel van de pan te laten, word je saus droger en dat zorgt ervoor dat je lasagne later steviger uit de schaal komt.
  • Bereiding: 40 minuten + Oven: 50 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit recept heb ik in het verleden voor PLUS ontwikkeld.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)