Ontbijtrepen met pruimen

Afgelopen week stond er 1,5 kilo Hollandse pruimen op mijn aanrecht. Ik was eerst van plan om er een taart van te bakken, maar het was ochtend en ontbijten moest ik ook nog. Na wat inspiratie van Pinterest kwam ik bij deze breakfast bars uit van Jen. Het zag er …

Afgelopen week stond er 1,5 kilo Hollandse pruimen op mijn aanrecht. Ik was eerst van plan om er een taart van te bakken, maar het was ochtend en ontbijten moest ik ook nog. Na wat inspiratie van Pinterest kwam ik bij deze breakfast bars uit van Jen. Het zag er heerlijk uit, maar ik was niet gecharmeerd van de enorme hoeveelheid geraffineerde suiker die erin ging. En nou kan ik best heel gek zijn op suiker, maar niet bij het ontbijt. Ik wil mijn dag graag wat bewuster beginnen. Dan kies ik liever voor honing of ahornsiroop (om het vegan te maken) bijvoorbeeld. Ik diezelfde ochtend aan de slag om er deze ontbijtrepen met pruimen van te maken. Die ook nog eens mega lekker zijn! Het voordeel hiervan is dat je ze in porties gelijk invriest. Zo kun je nog dagen, misschien wel weken vooruit.

Ontbijtrepen met pruimen_2

Wat je nodig hebt

– 50gr walnoten
– 50gr amandelen
– 100gr amandelmeel
– 150gr havermout
– 1tl bakpoeder
– snuf zout
– 150ml kokosolie (gesmolten)
– honing of ahornsiroop (naar smaak)
– 1 kilo pruimen
– 20ml honing of ahornsiroop
– 2el amandelmeel
– 2el kokosolie (gesmolten)
– 1tl kaneel
– rasp van 1 citroen

Wat je gaat doen

Bereiden: 30 minuten (inclusief 12 minuten eerste oventijd)
Oven: 35-40 minuten

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Hak de walnoten en amandelen helemaal fijn in een hakmolen. Meng deze met de 100gr amandelmeel, havermout, bakpoeder en zout. Roer dit goed door en schenk daarna de 150ml kokosolie erbij en voeg honing naar smaak toe. Meng dit met je handen door elkaar tot een crumble. Als het nog iets te droog is, dan schenk je er nog een beetje kokosolie bij.

Pak een plat, rechthoekig bakblik (die van mij was 30x23cm) en vet deze in met een dun laagje kokosolie. Verdeel 3/4 van je crumble gelijkmatig over de bodem en druk deze goed aan. Schuif het bakblik in de oven en bak deze ongeveer 10-12 minuten totdat de bovenkant bruin begint te worden.

In de tussentijd ga je de pruimen in stukjes snijden. Halveer de pruim, haal de pit eruit en snijd in grove stukjes. Dit luister niet zo nauw. Doe de pruimen in een kom en meng met de 20ml honing, 2el amandelmeel, 2el kokosolie, kaneel en citroenrasp.

Haal je bakblik uit de oven en verdeel het pruimenmengsel gelijkmatig over de bodem. De crumble die je nog over hebt, verdeel je hier weer gelijkmatig over. Zet het bakblik terug in de oven en bak nog 35-40 minuten totdat de bovenkant mooi bruin is. Controleer na een minuut of 20 of het niet te hard gaat. Als de bovenkant al bruin is dan kun je het bakblik afdekken met aluminiumfolie. Haal daarna uit de oven en laat volledig afkoelen. Zet het bakblik vervolgens eerst een uur of 4 (afgedekt) in de koelkast. Daarna kun je er met een scherp mes repen van snijden. Ik haalde er 16 uit en die heb ik in porties van 2 gelijk ingevroren.

Ontbijtrepen met pruimen_3

Bewaren

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer