Samenwerking – Ik ben dol op gnocchi uit de oven en we maken het dan ook regelmatig thuis. Vaak met veel kaas erover om te gratineren. Maar deze keer niet.
Ik liet me namelijk inspireren door de week zonder vlees (en zuivel) en wilde een gerecht maken (zonder vlees en zuivel dus) waar mijn hele gezin blij van zou worden. Het werd uiteindelijk deze gnocchi uit de oven met Looye Honingtomaten en gekarameliseerde ui en wat een feest om te eten was dat. Je bereidt alles in dezelfde (liefst gietijzeren) pan met als resultaat een heerlijk romige gnocchi die ook nog een lekkere crunch heeft door de topping van oud brood.
De sterren van dit gerecht zijn voor mij de Looye Honingtomaten. Niet alleen door de kleur, maar vooral door de heerlijk zoete smaak van deze tomaten. In dit gerecht komt dit meer tot zijn recht door ze te roosteren, waardoor de totale smaak helemaal in balans is. Kom, we gaan gnocchi maken!
Ingrediënten
- 2 uien, in dunne halve ringen
- olijfolie (of plantaardige boter)
- zout
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 500 ml groentebouillon
- 500 gr gnocchi
- 1 pakje verse Italiaanse kruiden (waar tijm, rozemarijn en oregano in zit)
- 2 – 3 sneetjes oud brood
- zwarte peper
- 180 gr Looye Honingtomaten
Aan de slag!
- Verhit een gietijzeren pan met een scheut olijfolie (of klont plantaardige boter) en fruit hierin de uienringen voor 20 minuten op middellaag vuur met een klein snufje zout. Schep regelmatig om.
- Tip: Geen gietijzeren pan in huis? Je kunt ook een hapjespan gebruiken en het mengsel overscheppen in een ovenschaal voordat het de oven in gaat.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
- Roer na 20 minuten 2/3 van de knoflook door de uien en bak 2 minuten mee. Schenk de bouillon erbij en schep de gnocchi erdoor. Leg 3 takjes tijm uit het pakje kruiden in het vocht. Breng aan de kook en zet daarna het vuur uit.
- Zet de gietijzeren pan in het midden van de oven op een rooster, voor 25 minuten.
- Maal het oude brood fijn en meng in een kom met de resterende knoflook, een scheut olijfolie, 1 el fijngehakte kruiden (rozemarijn en salie uit het bakje), zout en peper. Meng de Looye Honingtomaten in een kom met wat olijfolie en zout.
- Strooi na 25 minuten de broodkruimels over de gnocchi en verdeel de honingtomaten erover. Zet nog 5 minuten in de oven en check of de saus goed gebonden is (gaat vanzelf door het zetmeel van de gnocchi). Zo niet: dan heeft de gnocchi nog 5 – 10 minuten nodig. Zet op het laatst de grill nog even aan voor een mooi bruin korstje.
- Garneer voor serveren met wat zwarte peper en nog wat fijngehakte kruiden.
Notities
- Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Italiaanse kruiden over? Hak ze fijn en vries ze in of maak er kruidenboter van. Dit zijn ook heerlijke kruiden om te verwerken in een tomatensoep.
- Bereiding: 25 minuten + Oven: 30 minuten
Dit is een samenwerking met Looye Kwekers.
Recept gnocchi uit de oven: Francesca, Fotografie: DeedyLicious