Gorgonzola burger met gekarameliseerde rode ui

Onlangs was ik in Oslo en daar werd ik getrakteerd op een hemelse gorgonzola burger. Ik wist dan ook gelijk dat ik deze thuis nog een keer ging maken. Ik maakte een saus met mayonaise, avocado en gorgonzola voor op de burger en bracht deze extra op smaak met citroensap. …

Onlangs was ik in Oslo en daar werd ik getrakteerd op een hemelse gorgonzola burger. Ik wist dan ook gelijk dat ik deze thuis nog een keer ging maken. Ik maakte een saus met mayonaise, avocado en gorgonzola voor op de burger en bracht deze extra op smaak met citroensap. Dat combineert goed met de avocado en gorgonzola.

Hellmann's gorgonzola burger met gekarameliseerde rode ui_2

Nog een tip: maak een dubbele hoeveelheid van de gekarameliseerde rode ui en serveer dat de volgende dag op een geroosterd broodje met wat pecorino: een zalig combi!

Wat je nodig hebt voor 4 burgers

– 2 rode uien
– scheut olijfolie
– 2 volle el bruine basterdsuiker
– flinke scheut balsamico azijn
– 1 takje rozemarijn
– 300gr gehakt
– 1 ei
– 2el paneermeel
– 4el mayonaise
– 1 avocado
– 50gr gorgonzola
– ½ citroen
– 4 dikke plakken desembrood
– sla (naar keuze)
– zuur van komkommer (bekijk hier het recept)
– zwarte peper
– zeezout

Hellmann's gorgonzola burger met gekarameliseerde rode ui_3

Wat je gaat doen

Snijd de rode uien in ringen. Verhit een pannetje, giet een scheutje olijfolie erin en fruit hierin op medium vuur de rode ui met een snuf zeezout voor 2 minuten. Schep de bruine basterdsuiker, balsamico azijn en rozemarijn erdoor en laat kort pruttelen. Draai daarna het vuur helemaal terug en laat nog 15 minuten zachtjes pruttelen. Daarna giet je de uienringen in een vergiet en daarin laat je het uitlekken en afkoelen.

Schep het gehakt in een kom. Klop het ei los met een vork en voeg samen met de paneermeel, peper en zout toe aan het gehakt. Meng dit goed door elkaar met je handen en rol er ballen van die je daarna platdrukt met je handen tot een hamburger.

Doe de mayonaise, avocado en 25gr van de gorgonzola in een hoge maatbeker of keukenmachine. Maal dit fijn met een staafmixer tot een gladde en licht dikkige saus. Proef en voeg naar smaak extra gorgonzola, citroensap en gemalen zwarte peper toe.

Bak de hamburgers in een gewone of grillpan. Ik doe dat het liefst in boter. Ze hebben ongeveer 3-5 minuten per kant nodig (afhankelijk van hoe dik je ze hebt gemaakt) met als gevolg dat ze aan de buitenkant goudbruin gegrild zijn en aan de binnenkant nog mooi rosé. In de tussentijd grill je de plakken brood aan een zijde even kort in een grillpan of onder de grill.

De sla leg je op je bord of op de onderste plak brood. Daarop komt een hamburger. Schep hier een flinke eetlepel van de gorgonzolasaus op en garneer met een royale hoeveelheid van de gekarameliseerde uien.

Serveer er ook nog wat zuur van komkommer bij. Dat brengt de burger helemaal in balans.

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op 
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer