Samenwerking – Deze klassieke Griekse kerstsalade heb ik in een feestelijk jasje gestoken, perfect voor de kerstbrunch! De smaken van frisse komkommer, ingelegde rode ui, kalamata olijven en verse oregano combineren prachtig met de romige opgeklopte feta, die ik extra smaakvol maak met een vleugje knoflookolie. De ster van het gerecht? De geroosterde Looye Honingtomaten, die zorgen voor een zoete, zachte smaakexplosie.
Serveer de Griekse kerstsalade met knapperige crackers voor een heerlijke bite en geniet samen met je gasten van deze feestelijke verrassing.
Meer recepten met Looye Honingtomaten? Hier vind je ze allemaal!
Ingrediënten
- 1,5 bakje (260 gr) Looye Honingtomaten
- 2 teentjes knoflook, geplet
- olijfolie
- zeezout
- 1 kleine rode ui, in dunne halve ringen
- rijstazijn of appelazijn
- 1 komkommer, in dunne halve maantjes
- 100 gr kalamata olijven
- 1 el fijngehakte verse oregano blaadjes
- 1 bio citroen, sap en rasp
- zwarte peper
- 150 gr feta
- 50 gr Griekse yoghurt
- serveer erbij: knapperige crackers (bijvoorbeeld oregano scrocchi)
Aan de slag!
- Doe de helft van de Looye Honingtomaten in een ovenschaaltje met de knoflook, een flinke scheut olijfolie en zeezout. Zet 25 minuten in de oven op 200 graden.
- Meng de ringetjes rode ui met een scheut rijstazijn en een snufje zout in een kommetje en laat 15 minuten staan. Halveer de resterende Looye Honingtomaten.
- Combineer de komkommer, olijven, gehalveerde Looye Honingtomaten, ingelegde rode ui en fijngehakte oregano in een kom samen met een royale scheut olijfolie, sap van ½ citroen, peper en zout. Meng goed en proef, breng naar wens verder op smaak.
- Doe de feta, Griekse yoghurt, 1 el olijfolie, citroenrasp, snuf peper en de 2 zachte teentjes knoflook uit het ovenschaaltje in de keukenmachine en draai tot een romige spread. Voeg extra olie toe als de spread nog te droog is.
- Schep over in een bakje, leg daar de geroosterde Looye Honingtomaten op en garneer met de knoflookolie uit het schaaltje. Schep de Griekse salade rondom en garneer met oreganoblaadjes. Serveer met crackers.
Notities
- Deze brunch salade is voor 4 – 6 personen. Je kunt deze ook heel leuk als voorgerecht serveren op kleine bordjes.
- Bereiding: 35 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
Dit is een samenwerking met Looye. Lees ook hier mijn disclaimer.