Ik had laatst een overschot aan groene groenten in huis en besloot daar een flinke pan groentesoep van te maken. Dat werd een heerlijke soep met onder andere venkel, courgette en bimi. Het was gelijk de eerste en de laatste keer dat ik bimi in de soep deed trouwens. Ik had natuurlijk kunnen weten dat de ‘blaadjes’ allemaal van de stengels gaan vallen nadat ze gekookt zijn. Doet niets af aan de smaak, maar is zonde van die mooie groente. Dan kun je de stengels beter roerbakken of stomen. Maar ach, in mijn keuken gaat het ook weleens mis en ik vond dit geen reden om het recept niet te plaatsen. Het hoeft namelijk niet altijd ‘picture perfect’ te zijn. Geniet van de soep!
Wat je nodig hebt voor 1,5 liter soep
-
- 2 volkoren of meergranen afbakbroodjes of 1/2 stokbrood (de rest kun je invriezen)
- olijfolie extra vergine
- 2 teentjes knoflook
- zeezout
- 1 flinke ui
- 1 venkel
- 1 courgette
- 200 gr bimi of een stronk broccoli (broccoli is beter, de bimi kun je dan voor dit recept gebruiken)
- bakolijfolie
- 1,5 liter water
- 3 groentebouillonblokjes (minder zout)
- 360 gr witte bonen uit pot (of andere bonen naar smaak)
- 15 gr basilicum, blaadjes grofgehakt
- zwarte peper
Wat je gaat doen
Bereiding: 45 minuten
1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de broodjes in vierkante blokjes en leg ze op het bakpapier. Schenk een flinke scheut olijfolie in een kommetje en pers 1 knoflookteentje erboven uit. Klopt door elkaar met een snuf zeezout. Schenk daarna over het brood heen en hussel door elkaar met je handen. Verdeel het brood gelijkmatig over het bakpapier en zet 10 minuten in de oven tot de croutons droog en krokant zijn. Schep halverwege om voor een gelijkmatig bruin resultaat. Haal daarna uit de oven en laat afkoelen.
2. Hak het tweede knoflookteentje fijn, snijd de ui in halve ringen en de venkel en courgette in blokjes. De bimi hoef je niet schoon te maken, eventueel een dun plakje van het uiteinde van de stengel afsnijden. De broccoli snijd je in roosjes en de stronk kun je ook gebruiken voor de soep. Ik schil de stronk altijd even licht met een aardappelschilmesje en snijd ‘m daarna in blokjes.
3. Zet een grote soeppan op het vuur, verhit en schenk er een scheut bakolie in. Fruit de ui 2 minuten terwijl je blijft roeren. Voeg de knoflook, venkel en eventueel broccolistengel toe en bak nog 2 minuten. Schenk het water erbij en verkruimel de bouillonblokjes erboven. Breng aan de kook, draai het vuur terug en laat 15 minuten pruttelen op middelhoog vuur.
4. Roer daarna de courgette en bimi of roosjes broccoli toe en laat nog 5 minuten pruttelen. Roer op het laatst de witte bonen en basilicum erdoor. Dit hoeft alleen verwarmd te worden. Proef en breng eventueel extra op smaak met zwarte peper.
Variatietip: In plaats van bimi of broccoli kun je er ook 200 gr blad- of babyspinazie door roeren op het einde, blijven roeren tot de blaadjes geslonken zijn.
5. Serveer de groentesoep in kommen met de croutons en garneer met basilicum. Ik kan me trouwens goed voorstellen dat geraspte Parmezaanse kaas hier ook lekker bij is. Eet lekker!
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious