Ik kan enorm genieten van gegrilde groenten. De pure smaak van groente wordt erdoor versterkt en het is ook nog eens erg goed voor je. Ideaal dus voor op de BBQ, naast een goed stukje vlees of vis. Onlangs had ik een BBQ bij familie en toen maakte ik samen met de nichtjes een enorme berg groentespiezen voor de BBQ. We gebruikten er diverse groenten voor en de kleine dames gingen helemaal los op het snijden en rijgen. Het resultaat mocht er wezen, want wat zagen ze er goed uit! Zelf maken is heel makkelijk en je kunt er diverse groenten voor gebruiken. Hieronder zie je wat wij hebben gebruikt en ik geef nog wat alternatieven.
Wat je nodig hebt voor circa 10 spiezen
– 1 courgette (groen of geel)
– 1 aubergine
– 2 paprika’s (verschillende kleuren)
– 200gr cherry tomaten
– olijfolie
– peper
– zout
– eventueel: gedroogde oregano en basilicum
Andere groenten die je kunt gebruiken: ui, lente-ui en champignons.
Wat je gaat doen
Als je houten spiezen gebruikt, week deze dan eerst 15 minuten in een glas water. Metalen spiezen vet je in met een dun laagje olie.
Snijd de courgette en aubergine in grove stukken. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in even grote stukken. Doe alle groenten in een grote kom met een flinke scheut olijfolie en wat peper en zout. Als je ook de gedroogde kruiden gebruikt, dan gaan die er nu doorheen. Meng met je handen goed door elkaar zodat alle groenten een laagje hebben.
Daarna rijg je de groenten aan de spiezen, steeds een andere soort zodat je variatie krijgt op iedere spies. Het grillen op de BBQ duurt ongeveer 8 minuten. Zorg dat je de spiezen regelmatig omdraait, want anders krijg je verbrande stukjes.
Tip: geen BBQ? Je kunt de spiezen ook heel makkelijk in een grillpan bereiden.
Meer BBQ recepten vind je hier!
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.