Deze halloumirolletjes met aubergine en paprikasaus zijn geweldig om te serveren als vegetarisch voorgerecht tijdens een feestelijk diner.
Halloumi is een kaas met stevige structuur die gemaakt wordt van schapen-, geiten- en vaak ook koemelk. Door die structuur kun je ‘m perfect grillen of, in dit geval, gebruiken om mooie rolletjes van te maken met plakken gegrilde aubergine. Ze combineren perfect met de geroosterde paprikasaus waarvoor ik heel makkelijk geroosterde paprika’s uit pot gebruik. De saus is zó lekker dat je ‘m ook nog heel goed kunt combineren op een borrelplank met blokjes kaas of rauwe groenten.
Alle componenten zijn goed voor te bereiden, waardoor je tijdens het diner alleen de rolletjes nog even in de oven bakt.
Dit recept is onderdeel van het vegetarische kerstmenu dat ik voor PLUS heb ontwikkeld. Het volledige menu vind je hier.
Bijpassend drankje
Sandara Sparkling White – Fris, toegankelijk, iets zoet en met een verfijnde bubbel. In de smaak proef je citrus en tropisch fruit zoals mango en ananas. En met een lager alcoholpercentage, namelijk 7,5%.
Ingrediënten
- 1 sjalot, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- bakolijfolie
- zout
- 1 tl venkelzaad, deze kun je er eventueel ook uitlaten
- 1 trostomaat in blokjes
- 1 pot PLUS geroosterde paprika, uitgelekt en paprika in grove stukken
- zwarte peper
- 1 aubergine
- 1 pakje (225 gr) halloumi kaas
- ½ tl gerookt paprikapoeder
- ½ tl fijngehakte tijmblaadje + extra blaadjes voor de garnering
- serveer erbij: Grissini rozemarijn met een goede olijfolie extra vergine
Ook nodig
- blender of keukenmachine, contactgrill of grillpan, oven
Aan de slag!
- Alle stappen t/m punt 6 kun je voorbereiden. Bewaar de componenten afgedekt in de koelkast tot verder gebruik. Zorg er wel voor dat de paprikasaus op kamertemperatuur is voordat je de borden gaat opmaken.
- Verhit een hapjespan en fruit de sjalot en knoflook een paar minuten op middellaag vuur in 1 el bakolijfolie met een snufje zout.
- Voeg het venkelzaad toe samen met de blokjes trostomaat en bak nog 2 minuten mee. Roer de geroosterde paprika erdoor en laat 10 minuten pruttelen. Proef halverwege en breng naar wens verder op smaak met zout en/of peper.
- Schep daarna alles over in een blender of keukenmachine en pureer de saus helemaal glad.
- Snijd de aubergine in de lengte in dunne plakken van 3 mm dik. Kwast ze licht in met bakolijfolie en bestrooi met een snufje zout. Gril de plakken tot ze net gaar zijn (en ook zacht genoeg zijn om er straks de halloumi in te rollen) en mooie grillstrepen krijgen. Daar gebruik ik zelf altijd mijn contactgrill voor, maar je kunt dit ook perfect doen in een grillpan.
- Dep de halloumi droog en snijd daarna in plakken van circa 1 cm dik met een scherp koksmes (dan breekt de halloumi minder snel). Snijd daarna ‘dikke frieten’ van iedere plak.
- Meng 1 eetlepel bakolijfolie met het gerookte paprikapoeder, de tijm, een snufje zout en peper. Leg de halloumi frieten in een schaal en schep de marinade eroverheen, verdeel gelijkmatig met je handen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
- Ik had een flinke aubergine met lange plakken en daarom halveerde ik iedere plak gegrilde aubergine. Doe eerst zelf een test om te kijken hoe groot je plak aubergine moet zijn om goed te kunnen oprollen. Leg op iedere plak een halloumi friet en rol daarna het plakje op. Leg de halloumirolletjes met de naad naar beneden op het bakpapier. Als je er 12 tot 16 hebt gemaakt, is het top. Bak ze 10 minuten in de oven.
- Zet 4 mooie borden klaar en schep 1 volle eetlepel van de paprikasaus in het midden, maak hier een rondje van. Leg 3 tot 4 gebakken halloumirolletjes iets overlappend op de saus. Bestrooi met wat verse blaadjes tijm en een snufje peper en serveer direct.
Notities
- Met dit recept maak je een voorgerecht voor 4 - 6 personen.
- Voorbereiding: 30 minuten + Bereiding: 20 minuten (inclusief oven)
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
Dit recept is onderdeel van het vegetarische kerstmenu dat ik voor PLUS heb ontwikkeld.