In de lente worden we verwend met de mooiste producten van Nederlandse bodem. Denk aan asperges, de eerste aardbeien en natuurlijk rabarber. Met deze laatste kook ik heel graag. Naast zoet, kun je er ook een heerlijke hartige chutney van maken. En onlangs besloot ik de rabarber te roosteren in de oven. Ik had zo’n vermoeden dat dat weleens heel goed kon gaan uitpakken.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 500 gr rabarber (ongeveer 3 stengels)
– plantaardige olie
– 75 ml ahornsiroop
– 1/4 tl gemalen kruidnagel
– 1 tl kaneel
– 300 gr hangop of 1 liter yoghurt zodat je het zelf kan maken (recept hieronder)
– om te serveren: aardbeien en poedersuiker
Wat je gaat doen
Bereidingstijd (zonder zelf hangop te maken): 10 minuten / Wachttijd: 25 minuten
Wil je de hangop zelf maken? Zet dan de avond ervoor een grote bak klaar met een zeef erin (mag de bodem niet raken). Leg een natte kaasdoek (theedoek of hydrofiele doek mag ook) in de zeef en schenk daar de yoghurt in. Dek af en zet een hele nacht in de koelkast. Nu loopt het water eruit en hetgeen wat overblijft in de doek is de hangop. Schep de volgende ochtend over in een bakje en schep er eventueel nog een beetje vanille-extract door (dat vind ik dan weer erg lekker).
Voor de geroosterde rabarber verwarm je de oven voor op 200 graden. Trek eventueel stugge draden eraf en snijd daarna in grove stukken. Bekleed een bakblik met bakpapier en leg daar de rabarber op. Sprenkel een klein drupje olie erover samen met de ahornsiroop, kruidnagel en kaneel. Meng dit goed door elkaar en verspreid de rabarber gelijkmatig over het bakpapier. Zet in de oven en rooster zo’n 15-20 minuten totdat de rabarber helemaal zacht is. Laat iets afkoelen en schep over (zoveel mogelijk van het achtergebleven vocht er ook bij) in een bakje terwijl je stevig roert. De rabarber is nu zo zacht geworden dat het vanzelf een compote wordt door het roeren. Proef en zoet eventueel extra met ahornsiroop
Voor het serveren maak je laagjes in een glas; laagje hangop, beetje poedersuiker, flinke eetlepel van de geroosterde rabarber en zo verder. Eindig met een laagje verse aardbeien in stukjes en serveer direct.
Waarschijnlijk heb je zowel rabarber als hangop over. Geen probleem, daar kun je geweldig mee ontbijten de volgende dag. Of gewoon weer een toetje van maken.