Denk ik wat leuks bedacht te hebben, een hartige banketletter in plaats van zoet, plaatsen al mijn foodfriends achter elkaar een vrijwel identiek recept. Met allemaal wel een compleet verschillende vulling, maar het idee is hetzelfde. Daarom heb ik alle recepten maar verzameld en besloten ze bij elkaar in deze blog te publiceren. Dan kunnen jullie nog een beetje variëren en er misschien wel een hele banketletternaam van maken in plaats van alleen een letter 😉
Francesca’s hartige banketletter
Bereidingstijd: 20 minuten
Oventijd: 35 minuten
Wat je nodig hebt
– 5 plakjes diepvries bladerdeeg
– 300gr rundergehakt
– 1 bosuitje, in dunne ringetjes
– 2el paneermeel of broodkruim
– 1 ei, losgeklopt
– 1tl kerrie
– 1/2tl komijn
– 1/2tl kurkuma
– 1/2tl gemberpoeder
– snuf zout
– zwarte peper
– sesamzaadjes
Wat je gaat doen
Ontdooi de plakjes bladerdeeg op het aanrecht. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
Meng het rundergehakt met de bosui, paneermeel, ei (bewaar een klein beetje ei om de banketletter te bestrijken), specerijen en breng op smaak met peper en zout. Meng dit goed met je handen door elkaar. Kneed de plakjes bladerdeeg tot een bal en rol daarna (met een beetje bloem) uit tot een rechthoek. Je kunt ook de plakjes naast elkaar leggen en de randjes goed dichtduwen met een beetje water.
Maak een staaf van je gehaktmengsel die iets minder breed is dan je lap bladerdeeg. Leg de staaf in het midden op de lap en vouw deze eromheen. Duw de naad dicht met een beetje water. Leg je banketletter vervolgens op de naad op het bakpapier en vouw ‘m in de gewenste letter. Ik maakte er een J van, de letter van de peuter. Bestrijk de letter vervolgens met wat losgeklopt ei en bestrooi met sesamzaadjes. Bak de banketletter in circa 35 minuten goudbruin en gaar in de oven.
Philippine’s saucijsletter
Op de blog Liefde voor Lekkers maakte Philippine een saucijsletter met een mediterraans tintje. Ze gebruikt runderbraadworst en varkenssaucijs en brengt deze op smaak met harissa en koriander. Bekijk hier het recept.
Brenda’s hartige banketletter
Brenda maakt wel een hele bijzondere variant op haar blog Brenda Kookt! De basis is hetzelfde, maar ze voegt nog speculaaskruiden en fijngehakte pepernoten toe. Deze ga ik misschien zelf wel maken op Sinterklaasavond. Het recept van Brenda vind je hier.
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.