Afgelopen week deelde ik met jullie al mijn hartige cupcakes met Honingtomaten en vandaag staat er nog een hartig baksel op de planning. Ik bakte onlangs namelijk deze hartige groentecake met courgette en Honingtomaten en dat was een schot in de roos.
Want naast een heerlijk tussendoortje is het ook nog eens een heel voedzaam baksel. Met lekker veel vezels, omdat ik zowel volkorenmeel als groenten heb gebruikt. De sjalot en verse basilicum geeft extra smaak en als je ervan houdt, kun je ook nog wat Parmezaanse kaas erover raspen voordat de groentecake de oven in gaat.
Ook deze keer voegde ik weer Honingtomaten toe, want zij waren mijn inspiratie om in deze periode nieuwe trommelsnacks te ontwikkelen die zowel voedzaam, lekker als makkelijk te eten zijn. Terwijl ik aan het experimenteren was, kwamen er twee baksels uit en deze was te lekker om niet te delen.
Wil je nog meer slimme tips voor het vullen van de lunchtrommels? Lees dan ook dit artikel eens!
Kom, we gaan de hartige groentecake bakken!
Ingrediënten
- 3 eieren
- 200 gr volkorenmeel
- 2 tl bakpoeder
- 100 gr koolzaadolie, zonnebloemolie of een neutrale olijfolie
- 50 gr melk
- 1 tl zout
- snuf zwarte peper
- 150 gr fijngehakte courgette
- 150 gr gehalveerde honingtomaten
- 1 el fijngehakte sjalot
- 1 el fijngehakte basilicum
- optioneel: nog een takje Honingtomaten en wat geraspte Parmezaanse kaas
Ook nodig
- cakeblik
- bakpapier
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed het cakeblik met bakpapier.
- Klop de eieren in 5 minuten zeer luchtig.
- Voeg het meel, de bakpoeder, koolzaadolie, melk, zout en een snufje zwarte peper toe en klop dit door elkaar met de klopper van je keukenmachine of handmixer. Met de hand goed kloppen kan uiteraard ook.
- Spatel daarna de fijngehakte courgette, gehalveerde Honingtomaten, fijngehakte sjalot en basilicum erdoor.
- Schep het beslag in het cakeblik en verdeel gelijkmatig. Optioneel kun je nog een takje Honingtomaten iets in het beslag duwen en/of wat geraspte Parmezaanse kaas erover raspen.
- Zet het blik in de oven en bak de groentecake in 40 – 45 minuten gaar en goudbruin.
- Laat de cake daarna volledig afkoelen op een rooster. Tip: pas als de cake helemaal is afgekoeld kun je de cake mooi in plakken snijden.
Notities
- Met dit recept maak je 1 cake met 8 – 10 plakken.
- Rasp ook eens wat Parmezaanse kaas over de bovenkant, voordat de vorm in de oven gaat.
- Na het bakken en afkoelen kun je de cake in plakken snijden en deze invriezen. Ik knip daarvoor bakpapier in stroken die ik tussen de plakjes leg. Deze plaats ik vervolgens in een schaal of groot ziplock zakje en daarna vries ik ze in. Zo gaan ze niet aan elkaar plakken. Haal ’s ochtends een plakje uit de vriezer en laat rustig ontdooien (afgedekt). Rond 12.00 uur is de groentecake dan perfect om te eten.
- Bereiding: 15 minuten + Oven: 40 – 45 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious