Dol op havermout ben ik in de herfst- en wintermaanden. En wie mij een beetje volgt op Instagram ziet tal van variaties op het havermoutthema voorbijkomen. Ik vind het een uitdaging om steeds weer nieuwe smaakcombinaties te bedenken en vandaag deel ik met jullie mijn havermout met sinaasappel, kruidnagel en cranberry. Heerlijk verwarmend voor dit seizoen.
En als toegift geef ik er ook nog een mini recept bij voor broodsoldaatjes van briochebrood. Heerlijk om erbij te serveren en zo maak je van je havermoutontbijt een meer luxe variant voor het weekend.
Ingrediënten
Voor de havermout:
- 400 ml plantaardige melk
- 80 gr havermout
- 2 el gedroogde cranberry’s, of rozijnen
- 2 el sinaasappelsap
- ½ tl sinaasappelrasp
- ½ tl kruidnagelpoeder
- ½ tl kardemompoeder
- om te serveren: schijfjes verse sinaasappel en ahornsiroop
Voor de broodsoldaatjes:
- 1 ei
- 50 ml melk
- 1 el rietsuiker
- 1 tl kaneel
- 2 dikke plakken briochebrood
- boter
Aan de slag!
Bereiding havermout:
- Zet een pan op het vuur met 400 ml melk, de havermout, cranberry’s, sinaasappelrasp, sinaasappelsap, kruidnagel en kardemom. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat een paar minuten pruttelen tot de havermout gaat indikken. Zet daarna het vuur uit.
- Serveer de havermout met schijfjes sinaasappel, een kannetje ahornsiroop en optioneel de onderstaande broodsoldaatjes.
Bereiding broodsoldaatjes:
- Klop het ei los met 50 ml melk, de rietsuiker en kaneel. Snijd de plakken briochebrood in dikke repen en wentel ze door het beslag.
- Verhit een klontje boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de broodsoldaatjes rondom bruin en knapperig. Serveer bij de havermout met sinaasappel.
Notities
- Met dit recept maak je een ontbijt voor 2 personen.
- Bereiding havermout: 10 minuten
- Bereiding broodsoldaatjes: 10 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious