Sinds een paar weken ben ik weer helemaal in mijn hutspot-fase en een van mijn favoriete gerechten in zo’n periode is hete bliksem. We kennen allemaal wel de klassieke versie met aardappel, appel en ui. Maar daar kan vast meer mee, tenminste dat dacht ik. Dus ik ging aan de slag met hete bliksem met een twist en dat werd dit heerlijke bordje met ras el hanout en kalkoenworstjes. Mijn kritische testpanel thuis keurde ‘m gelijk goed en daarom deel ik graag het recept met jullie.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
- 1 kg kruimige aardappels, geschild en gehalveerd
- 250 gr zure appel (bijvoorbeeld Goudreinet of Elstar)
- 250 gr zoete appel (bijvoorbeeld Kanzi
- 3 uien
- boter
- zeezout
- 4 tl ras el hanout specerijen
- melk
- zwarte peper
- 400 gr kalkoenworstjes of andere merguez worstjes
- 4 el amandelen
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 35 minuten
1. Schil de aardappels en halveer ze. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine blokjes. Snijd de uien in dunne maantjes.
2. Kook de aardappels circa 20 minuten in een bodempje water tot ze helemaal gaar zijn. Leg halverwege de kooktijd de blokjes appel op de aardappels. Giet daarna af en schep terug in de pan.
3. Bak ondertussen de uienringen 10 minuten in een koekenpan op laag vuur met een klontje boter en snuf zout. Roer de laatste 2 minuten de ras el hanout specerijen erdoor en bak deze mee.
Tip: Benieuwd wat je nog meer met ras el hanout kunt doen in gerechten? Kijk dan eens op deze pagina.
4. Stamp de aardappels en appel fijn met een scheutje melk en klont boter. Je kunt dit ook doen met plantaardige kookroom en olijfolie. Roer de gebakken uien erdoor, proef en breng extra op smaak met zwarte peper en zout. Houd warm met de deksel op de pan.
5. Bak de kalkoenworstjes bruin en gaar in de koekenpan waar je de uien in hebt gebakken. Hak de amandelen grof.
6. Serveer de hete bliksem met de kalkoenworstjes en bestrooi met gehakte amandelen.
Zijn jullie ook zo fan van hete bliksem? Probeer dan ook eens deze hete bliksem ovenschotel met gehakt.
Recept & fotografie: Francesca