Huzarensalade is een van de simpelste en lekkerste salades die er bestaan. Je hoeft namelijk niet veel meer te doen dan alles klaarzetten en het vervolgens door elkaar mengen. Ook is het fijn dat je de salade prima de dag ervoor al kan bereiden. Je bewaart ‘m vervolgens afgedekt in de koelkast en op de dag zelf hoef je ‘m alleen nog mooi te garneren op een schaal. Zo’n kleurrijke salade steelt al snel de show op tafel, perfect voor tijdens Pasen of ieder andere feestelijke dag!
Alhoewel de klassieke versie me altijd erg goed smaakt, zijn we nu voor een vegetarische huzarensalade met biet gegaan. En heel eerlijk vind ik deze variant nóg lekkerder. Deze heeft namelijk een heerlijke balans tussen zoet als zuur. De huzarensalade met biet is ook nog eens een multi-inzetbaar tijdens Pasen, want je kunt ‘m bij de brunch of als voor- of bijgerecht bij het diner serveren.
Meer brunchrecepten? Laat je hier inspireren.
Wat je nodig hebt voor een grote schaal (voldoende voor 10 personen als brunch- of bijgerecht)
– 800 gr vastkokende aardappels, geschild en in kleine blokjes gaar gekookt
– 500 gr gekookte bietjes, in kleine blokjes
– 4 hardgekookte eieren, in kleine blokjes
– 1 sjalot, gesnipperd
– 1 potje (235 ml) zilveruitjes (Kesbeke), uitgelekt
– 4 augurken, in kleine blokjes
– handje verse bieslook, fijngehakt
– handje verse peterselie, fijngehakt
– handje verse oregano, fijngehakt
– handje verse basilicum, fijngehakt
– 150 gr/10 el Griekse yoghurt
– 150 gr/10 el mayonaise
– 2 el fijne mosterd
– zeezout
– zwarte peper
– garnering: denk aan komkommer, tomaat, wortel en ei[/vc_column_text]
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 45 minuten
1. Zet alle ingrediënten uit de lijst klaar. Pak een grote kom en meng alles in een keer door elkaar.
2. Proef en breng op smaak met peper en zout. Eventueel kun je het nog wat romiger maken door extra mayonaise of yoghurt toe te voegen of kruidiger door extra kruiden of mosterd toe te voegen. Laat dit door je eigen smaak bepalen.
3. Schep de huzarensalade op een mooie schaal en garneer naar eigen inzicht met rauwkost, ei, zilveruitjes, augurk en grofgehakte kruiden.
#heledagdoorpasen: serveer de huzarensalade tijdens de brunch en eet de restjes de volgende dag met een broodje tijdens de lunch. Ook kun je er een voorgerecht van maken (i.c.m. gerookte zalm) tijdens het diner of serveren als bijgerecht.
Deze vegetarische huzarensalade met biet en kruiden zorgt direct voor een vrolijke sfeer op tafel en is onwijs lekker. Perfect voor Pasen!
Recept & fotografie: Dominique