Het is geen geheim dat mijn premenopauze aardig wat klachten heeft veroorzaakt de afgelopen jaren. Gelukkig vond ik begin 2024 het juiste pad en door een combinatie van leefstijlverandering en hormoonsuppletie werd ik langzaam weer mezelf in de overgang. Ik ga dat hele proces niet nog een keer herhalen hier, want dat kun je gewoon teruglezen in deze blog ;-).
Wel wil ik jullie vandaag iets vertellen over de rest van afgelopen jaar. Want ik dacht na de hormoonsuppletie, beter eten en wat meer sporten wel dat ik er snel weer zou zijn. Jammer joh, dat was niet zo. Want iets wat je in jaren hebt afgebroken, is niet in een paar maanden weer opgebouwd.
Na meerdere zoektochten weet ik nu veel beter waar ik behoefte aan heb in de overgang en dat is een combinatie van de juiste voeding, voldoende beweging en rust waardoor ik de energie weer vind om iedere dag goed voor mezelf te zorgen. Want dat heb ik nodig en stiekem denk ik ook (is een aanname na vele gesprekken) dat bijna iedere vrouw na haar 40ste dat nodig heeft.
Tijd om je kledingkast uit te mesten
Ik geloof inmiddels ook echt dat de premenopauze een overgang is naar een nieuwe fase in ons leven waarin je de boel weer eens even anders gaat inrichten. Alsof je je hele kledingkast leeg trekt, omdat die uitpuilt. Waarbij je ergens achterin nog wat laag uitgesneden topjes vindt die al jaren niet meer kunnen, de bloemetjesjurken gewoon niet meer bij je passen en alle versleten kleding ook weg mag. Wat niet makkelijk is, omdat sommige kledingstukken misschien al meer dan 10 jaar bij je zijn, maar je weet ook dat de tijd nu rijp is om afscheid te nemen.
Mijn kledingkast is inmiddels voor 80% opgeruimd en het voelt heerlijk. In 2025 ga ik hier mee verder en ik heb prioriteit aan mezelf gegeven. Waar je hormonen trouwens ook bij helpen in de overgang, want doordat de zorghormonen oxytocine en oestrogenen afnemen, hebben we ook minder de behoefte om constant te zorgen, komen er andere prioriteiten en ga je uiteindelijk je leven ook anders inrichten. En soms kunnen ogenschijnlijk kleine veranderingen heel veel opleveren.
Minder zorgen voor anderen
Zo heb ik voor 2025 een nieuwe regel in huis ingesteld voor alle gezinsleden en die luidt: “Laat iedere ruimte beter achter dan dat je ‘m hebt aangetroffen.”. Dat betekent dat je sowieso je eigen rotzooi opruimt, maar ook om je heen kijkt of er misschien nog ergens vaat, in elkaar gevouwen witte sportsokken, papier, boeken, tassen, schoenen, et cetera 😉 liggen en dat ruim je ook op. Mijn liefde voegde daar aan toe dat ook de wasbak in de keuken altijd leeg moet zijn dus dat vaat direct in de vaatwasser moet of afgewassen wordt. En deze regel werkt fantastisch, bij ons al weken en we hebben nu zelfs kinderen die deze week uit zichzelf (JA, UIT ZICHZELF) de vaatwasser gingen uitruimen.
Maar je moet zeker in het begin wel consistent blijven. Dus als iemand zich niet aan de regel houdt, ga ik het niet opruimen. Ik breng de persoon in kwestie gewoon naar de troep toe, leg het uit en laat ze het vervolgens zelf oplossen. Ik geloof dat de puber in huis me daardoor nu wel een tikkeltje irritant begint te vinden, maar dat overleeft hij wel ;-).
Vind een structuur die bij jou past
Ik ben nooit iemand geweest die goed gedijde in een wereld van vaste structuren. Nou, dat is dus ook veranderd in de overgang. Want ik word met de dag gestructureerder en daar ga ik heel lekker op.
Zo heb ik nu een structuur voor mijn voeding, beweging, werk/studie en rust. Waarin ik ook nog meer dan genoeg tijd heb voor mijn liefdes thuis. Tenminste, dat laatste denk ik, geen idee hoe zij daar over denken nog ;-).
Deze structuren heb ik met vallen en opstaan voor mezelf gemaakt. Soms bedenk je iets en lijkt het op papier er heel mooi uit te zien, maar werkt het vervolgens helemaal niet. Daar leer je van en daarna probeer je weer iets nieuws. Neem sporten als voorbeeld. Ik ben dol op krachttraining in de gym en dat heb ik ontdekt door verschillende dingen uit te proberen. Maar misschien vind jij dat vreselijk, maar word je wel heel blij van boksen, thuis trainen, hardlopen of paaldansen (ik noem maar wat!). Probeer het gewoon uit en dan kom je erachter.
Ter inspiratie: zo richt ik mijn week in nu ik in de overgang ben
Vooropgesteld, het leven van iedere vrouw is anders dus ik waarschuw altijd dat je niet zomaar een dag- of weekstructuur moet kopiëren. Daarnaast kun je dingen ook alleen met kleine stapjes en/of doelen echt structureel veranderen. Het moet leuk en haalbaar blijven en als jij jezelf moet dwingen dan houd je het niet vol. Maar het mag af en toe wel een beetje oncomfortabel voelen, want dan gebeurt er wel wat.
Dit zijn mijn basisstructuren (of eigenlijk de afspraken die ik met mezelf heb gemaakt):
Voeding:
- In 2025 wil ik 12 kilo kwijt en ik heb een calorietekort berekend wat past bij mijn leeftijd, huidige gewicht, lengte en mijn mate van activiteit gedurende de dag. Dit kun je online doen of je vraagt advies aan een diëtist.
- Ik eet 3 volwaardige maaltijden per dag (waardoor mijn bloedsuikerspiegel stabiel blijft) en in principe geen tussendoortjes. Maar als dat wel gebeurt, maak ik me daar ook niet druk om.
- 1x per week maak ik een weekmenu (ontbijt en lunch voor mezelf, avondeten eet het hele gezin mee) en zorg ik dat ik alle boodschappen bestel.
- Op zondag besteed ik 2 uur om te preppen voor de maaltijden t/m woensdag.
- Op woensdagmiddag (als ik vrij ben), prep ik waar nodig nog wat dingen.
- In het weekend is er ruimte om te freestylen.
Beweging:
- Maandag wandelen (30 – 60 minuten tussen mijn werk door)
- Dinsdag gym (om 07.00 uur voordat ik Zayne naar school breng)
- Woensdag yoga (ben fan geworden van somatische yoga oefeningen en deze doe ik thuis)
- Donderdag gym (om 07.00 uur voordat ik Zayne naar school breng)
- Vrijdag wandelen (30 – 60 minuten tussen mijn werk door)
- Zaterdag gym (voor of na de voetbalwedstrijden van de jongens, verschilt iedere week)
- Zondag yoga (yoga nidra thuis)
Voor de gym heb ik een trainingsprogramma laten samenstellen door Changing Life. Die hebben ook een app waarin ik al mijn trainingen vind en daarin kan ik ook mijn progressie bijhouden. Voor de Yoga Nidra gebruik ik de online lessen van New Life Yoga.
Werk/studie:
Ik ga hier niet mijn complete werk- & studieschema opnemen, maar ik deel wel de gedachte erachter. Vlak voordat ik eind 2023 echt omviel door de hormoonklachten was ik begonnen aan mijn studie HBO Voeding & Diëtetiek bij het NTI. Die heb ik even moeten pauzeren (gelukkig mag je er 6 jaar over doen), maar in januari begin ik weer. Ik heb daarom een schema gemaakt waarin ik iedere week x aantal uur kan werken en x aantal uur kan studeren. Het zijn blokken die ik per dag inplan en waar ook voldoende tijd in zit voor rust en tijd thuis met de mannen. Ik gebruik daarvoor de ongedateerde weekplanner van Structuurjunkie om dat in te delen.
Rust:
Misschien wel de moeilijkste pilaar van de vier, vooral voor mij omdat ik altijd maar door ga en vaak te laat naar bed ga. Ik ben hier ook nog niet helemaal uit, maar dit is wat ik in de basis wil gaan doen de komende tijd:
- Iedere dag een rustmoment inplannen, al is het maar 30 minuten.
- Structuur in het huishouden (de boel opgeruimd houden en woensdagochtend standaard schoonmaken) waardoor ik ook in mijn omgeving rust heb.
- ’s Avonds na 21.00 uur niet meer op mijn telefoon zitten (extreem lastig voor mij, maar ik ga het proberen)
- Doordeweeks uiterlijk om 23.00 uur naar bed en om 07.00 uur opstaan.
- Behalve op mijn gym dagen, dan de avond ervoor om 22.00 uur naar bed.
Dit is mijn plan voor 2025 nu ik in de overgang ben. Ik deel het graag met jullie in de hoop dat het anderen kan inspireren. Dit hele jaar zal ik er ook veel over delen op mijn Instagram en ik ga in 2025 ook de diepte in samen met experts. Want er is zoveel te winnen voor vrouwen in deze fase van ons leven. Maar het gaat helaas niet vanzelf <3.
Wil je meepraten hierover of heb je vragen? Dat kan op mijn Insta of Facebook!
Liefs, Francesca
Foto’s: DeedyLicious