Bo kan naast lekker schrijven ook bijzonder goed koken. Ze maakte laatst thuis dit Indisch stoofvlees met sambalboontjes en rijst en schreef het recept gelijk maar uit voor jullie, en voor mij ;-). Geniet ervan!
Bo: “Er zijn van die gerechten die ik superlekker vind, maar veel te weinig zelf maak… Daaronder vallen veel stoofschotels, want daar heb ik nu eenmaal niet altijd het geduld voor, en dat is nou precies wat een stoofschotel maakt of kraakt.
Bovendien zit hier een heel fijn Indonesisch restaurant waar je heerlijke rijsttafels kan bestellen, goedgekeurd door de man thuis met Indonesische roots. Maar een hele rijsttafel voor jezelf bestellen puur omdat je zin hebt in stoofvlees of rendang gaat zelfs mij te ver, dus zat er niks anders op en besloot ik het toch maar zelf te maken.
Beste beslissing ooit! Want Indisch stoofvlees maken is lang niet zo ingewikkeld als het lijkt en het was echt ontzettend lekker. Vond ik niet alleen, de man thuis was het met me eens.”
Wat je nodig hebt voor 4 personen
-
- 3 kleine uien, gesnipperd
- 4 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 (of meer naar smaak) Spaanse rode peper, fijngehakt
- 4 cm gember, geschild en geraspt
- 2 volle tl kurkuma
- 2 volle tl laos
- 2 volle tl gemalen korianderzaad
- zonnebloemolie
- 1 kg runderriblap, kamertemperatuur
- zout en peper
- 400 ml kokosmelk
- 1 stengel sereh, in grove stukken
- 4 limoenbladeren
- 1 limoen, in partjes
- serveer erbij: sambalboontjes en rijst
Wat je gaat doen
Bereiding: 20 minuten + Stoven: circa 3 – 4 uur
-
- Meng de ui, knoflook, Spaanse rode peper, gember, kurkuma, laos en gemalen korianderzaad met een ruime scheut zonnebloemolie in een kom tot een papje (boemboe).
- Maak het vlees schoon door echt overtollig vet eraf te snijden, de runderriblappen moeten goed dooraderd zijn en een beetje vet is ook nodig. Maar echt grote stukken vet zijn niet lekker. Snijd het vlees in blokjes.
- Verhit een braadpan met dikke bodem en verhit de boemboe. Bak het vlees rondom bruin, bestrooi met zout en peper en draai hierna het vuur lager.
- Blus af met de kokosmelk en voeg nog een half tot een heel blik warm water toe. Het vlees moet bijna helemaal onder staan. Voeg ook de sereh en limoenbladeren toe.
- Laat minimaal 2 uur sudderen op laag vuur, op een klein pitje en hou de deksel op de pan. Laat hierna de saus nog 1 – 2 uur inkoken met de deksel van de pan (nog steeds laag vuur, klein pitje). Proef tussendoor en breng eventueel op smaak met zout en peper.
- Serveer met de partjes limoen, sambalboontjes en witte rijst.
Recept & fotografie: Bo Blitz