Een heerlijk klusje om te doen en je bent gelijk van je courgette overschot af in het seizoen. Maar het kan natuurlijk ook gewoon met courgettes die je gekocht hebt. Ik heb het over het inmaken van courgette waarmee je uiteindelijk, na 3 weken, zoetzure courgette krijgt. Wat zalig is bij gerechten met een Aziatisch tintje, maar ook bij stamppot of als onderdeel van de borrelplank. Met blokjes oude kaas bijvoorbeeld.
Voordat je de courgette gaat inmaken leg je deze eerst in het zout en dat is een belangrijk onderdeel van het recept. Want hiermee onttrek je vocht en geef je de courgette de mogelijkheid om meer smaak op te nemen. En, niet geheel onbelangrijk, de courgette behoudt daardoor ook een licht knapperige bite, en dat maakt de zoetzure courgette onweerstaanbaar lekker. Tenminste, dat vind ik ;-).
Nog even over de glazen potten voordat we gaan beginnen. Ik bewaar dus altijd glazen potten van producten die ik heb gebruikt. Die spoel ik om en bewaar ik in mijn ‘glazen potten bak’. Jawel, daar heb ik een bak voor. Ik gebruikte voor dit gerecht een hele grote pot (inhoud rond de 800/900 gram) waar ooit volgens mij augurken in hebben gezeten. Maar ik denk dat je met 2 potten waar rond de 500 gram aan inhoud in heeft gezeten prima uit de voeten komt (of 3 van rond de 350 gram). Ik test het vooraf altijd even door de potten te vullen met alleen de groenten na het snijden. Dan weet je dat het goed komt. Daarna leeg ik ze weer en kan ik de potten gelijk steriliseren.
Ingrediënten
- 1 kg courgette, circa 2 ‘normale’ courgettes
- 2 uien
- 6 el zout
- 500 ml appelazijn
- 250 ml water
- 250 gr kristalsuiker
- 1 tl mosterdzaad
- 1 tl kurkuma
- 10 peperkorrels
- 4 jeneverbessen
- 3 laurierblaadjes
- 1/2/3 takjes rozemarijn, afhankelijk van het aantal potten dat je gebruikt
Aan de slag!
- Halveer de courgette en verwijder de zaadlijsten, dit werkt het handigst met een lepeltje waarmee je zaadlijsten weg schraapt. Snijd de courgette in blokjes, schijfjes, reepjes, wat je wilt.
- Snijd de uien in grove partjes.
- Meng de gesneden courgette en uien in een grote platte schaal en bestrooi met het zout. Schep om, dek af en laat 2 uur ‘zweten’. Schep het soms weer even om.
- Steriliseer in de tussentijd je glazen potten. Je kunt ze een paar minuten onderdompelen in kokend water (gebruik daarvoor een grote soeppan) of was ze in de vaatwasser. Zet ze daarna op z’n kop op een schone keukendoek totdat je ze gaat vullen. En raak de binnenkant van de pot en de deksel niet aan met je handen.
- Spoel de courgette en uien na de 2 uur af in een vergiet en laat uitlekken. Hierna hoef je verder geen zout meer toe te voegen aan het inmaakmengsel, omdat de courgette genoeg zout heeft opgenomen.
- Schenk appelazijn en water in een grote pan en voeg de kristalsuiker toe. Verwarm en blijf roeren tot de suiker is opgelost.
- Voeg de courgette en uien, mosterdzaad, kurkuma, peperkorrels, jeneverbessen en laurierblaadjes toe aan het vocht en laat 3 minuten koken. Zet daarna het vuur uit.
- Vul de glazen potten met je courgette. Doe dit met een kleine soeplepel of gebruik een trechter met een groot gat. Voeg aan iedere pot ook een takje rozemarijn toe. Vul ze flink en schenk daarna extra vocht erover tot 1 cm onder de rand van de hals. Zorg dat de ingrediënten helemaal onder staan. Maak de rand vervolgens goed schoon. Ik doe dat altijd met een schoon velletje keukenpapier wat ik even vochtig maak. Als de rand plakkerig blijft dan krijg je de deksel later namelijk (erg) lastig open.
- Schroef de deksels op de potten (goed!) en zet ze 10 minuten op z’n kop op de theedoek. Nu trekt de boel vacuüm. Na 10 minuten kun je ze weer omdraaien en laat je de potten verder helemaal afkoelen.
- Daarna moet je echt even wachten, 3 weken om precies te zijn, zodat de smaak van je zoetzure courgette kan ontwikkelen. Maar dat is het wachten meer dan waard. Want deze ingemaakte courgette is zalig! Maak de pot(ten) in die 3 weken niet open, want dan verbreek je het vacuüm (zolang het deksel niet bol staat, gaat het helemaal goed). Je kunt de pot(ten) wel af en toe rustig op en neer bewegen. Om ze te openen kun je even flink op de onderkant slaan of een mes of lepel (voorzichtig) tussen het deksel en de rand steken zodat je het vacuüm verbreekt.
Notities
- Met dit recept maak je 1, 2 of 3 potten (zie mijn toelichting hierboven).
- Voorbereiding: 2,5 uur + Bereiding: 30 minuten + Wachten: 3 weken.
- Ongeopende potten kun je maanden bewaren, gewoon in je voorraadkast. Vergeet niet op de pot of een labeltje te schrijven wat het is en wanneer je het gemaakt hebt. Eenmaal geopend bewaar je de pot in de koelkast. Schep er iedere keer wat uit met een schone vork of lepel en dan kun je de inhoud zeker een paar weken nog goed houden in de koelkast.
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious