Bij ons thuis zijn we verzot op BBQ’en. Zodra de zon schijnt en we naar buiten kunnen, worden de boodschappenlijstjes voor de BBQ al gemaakt. Nou hadden we tot een maand geleden geen tuin, maar dat weerhield ons er niet van om de BBQ aan te steken. Dan reden we naar het meer of stapten in de auto naar vrienden of familie. Met boodschappen en al natuurlijk, want als we onszelf uitnodigen zul je van ons geen last hebben.
BBQ’en is voor mij een van de puurste vormen van koken. Een goed stuk vlees of vis, perfect gemarineerd en gegaard op houtskool. Met een lekkere salade erbij, wat brood met smeersels en een fles wijn. Het liefst op een warme zomeravond waarbij we tot diep in de nacht onder een dekentje genieten van de buitenlucht. Dan maak je mij compleet gelukkig.
Francesca’s perfecte BBQ avond
Wat is voor mij nou de perfecte BBQ avond waar ik zo gelukkig van word? Ik heb voor jullie mijn favoriete recepten op een rijtje gezet ter inspiratie. Zorg dat de houtskool in huis is en de wijn koud staat. Daar gaan we:
Versgebakken stokbrood met een zelfgemaakt smeerseltje. Zoals bijvoorbeeld dit zomerse tomaten smeersel met feta van co-blogger Wendy, de guacamole van co-blogger Diantha of de baba ganoush (aubergine puree) van Betty’s Kitchen. Zet dit alvast op tafel met wat cherry tomaten en rauwkost om te knabbelen totdat de BBQ op temperatuur is. Ook heel lekker, maak er zelf naan bij!
Qua drankjes heb je natuurlijk de wijn al koud staan. Maar frisse alcoholvrije drankjes horen er ook bij. Maak bijvoorbeeld kannen met water met kruiden, citrus en fruit van Brenda Kookt of mijn ijsthee met gember en citroen. Zet deze koud in de koelkast en serveer met veel ijs.
En wat gaat er vervolgens op de BBQ? Nou, heb je even? Wij knikkeren echt alles op de BBQ, als het maar wel homemade gemarineerd is. Dus geen kant-en-klare vleespakketten of vlees uit een diepvries. Dat is zo zonde, dus gewoon niet doen. Hieronder mijn favoriete recepten voor vis en vlees:
– Surinaamse kip
– Lamskebab van Jamie Oliver
– Vis taco’s met BBQ tilapia
– Gemarineerde garnalen op een spies
– Zelfgemaakte saté
– Oosterse vispakketjes (i.p.v. in de oven kun je ze ook op de BBQ zetten)
– Groot stuk gemarineerde zalm
– Hoe bak je nou de perfecte hamburger? Dat lees je op de site van BBQ Helden!
– Ook een grote favoriet zijn lamskoteletjes met rozemarijn en knoflook. Maak hiervoor een marinade met rozemarijn, knoflook, citroenrasp, zout, peper en olijfolie. Wrijf de koteletjes hiermee in en laat minstens 8 uur marineren.
Pizza’s kun je ook perfect op de BBQ bereiden met een pizzasteen. Meer pizza inspiratie vind je hier en hier. En laten we de groenten niet vergeten. Maak spiezen met paprika, tomaat en aubergine bijvoorbeeld, of deze. En mijn favoriet, maiskolven van de BBQ. Lekker met roomboter en zeezout. Of maak ze met feta en koriander, zoals in dit recept.
Op naar het volgende onderdeel: de sausjes. Niet geheel onbelangrijk. Sterker nog, zonder sausjes geen BBQ wat mij betreft. Ook die kun je heel goed zelf maken. Zoals bijvoorbeeld deze barbecuesaus, knoflooksaus en ketchup. Heerlijk! Ik moet wel stiekem bekennen dat ik qua kant-en-klaar ook altijd fan was van de sambasaus. Noem het een guilty pleasure, ook al houd ik niet van dat woord. Die staat hoog op mijn lijstje om zelf na te maken deze zomer. Iemand nog een goed recept daarvoor?
Wat missen we nog. Oh ja, een lekkere frisse salade natuurlijk. Wat denk je bijvoorbeeld van deze zomerse watermeloensalade met feta en munt? Of, als we toch met de watermeloen aan de gang gaan, deze salade met watermeloen, sinaasappel en mosterd? Deze frisse komkommersalade met koriander en limoen doet het altijd goed. En er staat nog een heerlijke salade caprese op de blog. Maar je mag van mij ook gewoon wat rucola, tomaat en wortel door elkaar husselen met goede olijfolie, azijn, peper en zout. Er staat op dat moment al zoveel lekkers op tafel dat een simpele salade ook erg fijn is.
Iemand nog trek in een toetje hierna? Sluit dan af met een homemade ijsje! Bijvoorbeeld limoncello ijs of fruitijs op een stokje. Je kunt volledig in stijl afsluiten met deze bananaque pops van Not Quite Nigella of met deze gegrilde perziken met yoghurt, granaatappel en munt.
Nog meer inspiratie nodig? Op deze pagina’s vind je nog veel meer recepten. Steek snel die BBQ maar aan en geniet!
Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+ en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!