Ik vroeg jullie afgelopen week op Facebook of ik bastognekoekjes of koggetjes moest gebruiken als bodem voor mijn kersen cheesecake. De stroom reacties die volgde was overweldigend. De meeste stemmen waren voor de bastognekoekjes, maar ik was niet overtuigd. Koggetjes, roomboterkoekjes met stukjes nougat, zijn namelijk veel lekkerder. Vind ik dan. Dus eigenwijs als ik ben, maakte ik een aantal glaasjes met bastogne en een aantal met koggetjes. Samen met Susan van Smulpaapje gingen we proeven en we waren het unaniem over de winnaar eens…de koggetjes! Minder overheersend qua smaak en de bodem was zelfs nog licht krokant. Heb ik trouwens al gezegd dat dit toetje hemels lekker is? Bij deze. De kersentopping maakte ik van verse kersen, buiten het seizoen kun je ze prima vervangen door exemplaren uit de vriezer.
Wat je nodig hebt voor 6 personen
– 400gr kersen (vers of uit de diepvries)
– 1el bruine suiker
– 1tl vanille-extract
– 1/2tl sinaasappelrasp
– klontje boter
– schenkhoning (bloemen of acacia)
– 100gr koggetjes koekjes (bijvoorbeeld van Handmade die je in de supermarkt kunt kopen)
– 4el gesmolten boter
– 200gr roomkaas
– 200gr Griekse yoghurt
– 50gr poedersuiker
– 1el sinaasappelsap
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 30 minuten / Wachttijd: 2-3 uur
Ontpit de kersen en halveer ze. Doe ze in een steelpannetje met 2 eetlepels water, de bruine suiker, vanille extract en sinaasappelrasp. Breng dit aan de kook en laat op laag vuur ongeveer 15 minuten pruttelen. Als je pannetje te droog wordt, schenk je er nog een klein beetje water bij. Na 15 minuten roer je een klein klontje boter erdoor, je krijgt nu een glanzende en wat dikkere kersen compote. Laat dit nog 5 minuten zachtjes pruttelen. Proef en breng eventueel nog extra op smaak met een scheutje honing. Laat daarna afkoelen.
In de tussentijd stop je de koggetjes in een plastic zak en daar ga je lekker op slaan. Knijp rustig in de zak totdat de koekjes helemaal verkruimeld zijn. Dit hoeft niet helemaal fijn te worden. Schep het in een kom en roer er 2 eetlepels gesmolten boter door. Blijft het nog te droog, roer er dan nog een eetlepel boter door. Pak 6 glaasjes en verdeel de koekjesbodem hierover. Druk een beetje aan met een lepel. Zet de glaasjes nog even in de koelkast.
Roer in een kom de roomkaas, Griekse yoghurt, poedersuiker en sinaasappelsap door elkaar totdat je een romig mengsel hebt. Verdeel dit over de 6 glaasjes met een lepel of gebruik er een spuitzak voor. Schep daarna nog wat van de kersen compote ‘on top’.
Zet de glaasjes afgedekt in de koelkast om op te stijven, in ieder geval 2 uur. Haal de glaasjes 15 minuten voor serveren uit de koelkast zodat ze op temperatuur kunnen komen.
Tip: een scheutje kersen- of sinaasappellikeur door de compote maakt ‘m nog lekkerder.
Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+ en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!