Traditioneel wordt een clafoutis in Frankrijk gemaakt met kersen. Nou heb ik al een aantal clafoutisrecepten hier op de blog staan, maar ik had deze nog steeds niet met kersen gemaakt. De hoogste tijd dus, zeker middenin het kersenseizoen.
Het is een fluitje van een cent om dit gebakken dessert te maken, je moet alleen even de kersen ontpitten. Gelukkig hebben ze daar van die handig apparaatjes voor of je snijdt ze doormidden en pielt de pit er met je vingers uit. Wat ik stiekem nog steeds doe, ondanks de 2 (kwam Dominique later achter) kersenontpitters die in mijn keukenlade lagen.
Wat je nodig hebt voor 1 clafoutis
- 3 eieren
- 80 gr witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 tl vanille extract
- 80 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
- 180 ml volle melk
- 400 gr kersen, ontpit
- om te serveren: poedersuiker
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 10 minuten / Oventijd: 30 minuten
-
Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een (gesloten) quiche- of andere bakvorm in.
Tip: je kunt er ook mini quichevormpjes voor gebruiken zodat je ze als losse desserts kunt serveren. Met de hoeveelheden van dit recepten maak je er zeker 6 mee, misschien wel 8.
-
Klop de eieren schuimig met de basterd- en vanillesuiker en vanille extract. Zeef de bloem, bakpoeder en zout erboven en klop door elkaar. Als laatste klop je melk erdoor, zorg dat er geen klontjes achterblijven.
-
Verdeel de kersen over de quichevorm en schenk hier het beslag op. Bak de clafoutis 30 minuten in een gesloten oven (niet tussentijds openen).
-
Laat de clafoutis iets afkoelen. Serveer lauwwarm en bestuif vlak daarvoor met poedersuiker.
Wil je er nog een groter feest van maken? Serveer de kersen clafoutis dan met een bolletje vanille-ijs of met deze custard. Geniet ervan!
Recept & fotografie: Francesca