Wat een genot is het toch ieder jaar weer als er verse kersen zijn. Dit fantastische zoete zomerfruit is heerlijk om zo te eten, maar leent zich ook uitstekend om mee te bakken. Deze kersenkruimeltaart maakt van ieder moment een feestje. De dikke, stroperige kersenvulling smaakt lekker zoet en de crumble bovenop is door de basterdsuiker extra smakelijk.
Nou zijn verse kersen echt seizoensgebonden, maar tegenwoordig kun je ze ook diepgevroren kopen. Daardoor kun je het hele jaar door van deze kersenkruimeltaart genieten en het grote voordeel is ook nog eens dat je geen kilo kersen hoeft te ontpitten. Maar ja, als ze er dan zijn… dan wil ik deze taart toch wel met verse kersen.
Fijne tip: Bij de online verssupermarkt Crisp kun je de Hollandse kersen van Landwinkel De Verse Kers bestellen, deze komen uit de kersenboomgaard van Annemiek en Nico. Ik heb ze al een paar keer besteld en ze zijn echt waanzinnig lekker. Naast kersen kun je nog veel meer prachtige versproducten bestellen, ik ben echt fan geworden van hun assortiment. Maar goed, we waren een taart aan het bakken… aan de slag!
Ingrediënten
Korstdeeg:
- 225 gr bloem
- 130 gr koude roomboter + extra om in te vetten
- 50 gr suiker
- snuf zout
- 2 - 3 el ijswater
Vulling:
- 900 gr ontpitte kersen, kan ook diepvries, ontdooid
- 3 el maïzena
- 2 el citroensap
- mespunt zout
- 100 gr suiker
- 120 ml water
- 1 tl vanille extract
- 1 tl citroenrasp
Crumble:
- 130 gr bloem
- 100 gr lichtbruine basterdsuiker
- 115 gr roomboter
- 1 tl vanille extract
- snuf zout
Ook nodig
- lage taartvorm van 32 cm, bij voorkeur met losse bodem
Aan de slag!
- Doe alle ingrediënten, behalve het water, voor het korstdeeg in de keukenmachine en meng dit kort tot een kruimelig geheel. Voeg vervolgens beetje bij beetje wat ijswater toe tot het een samenhangend geheel is.
- Kneed het deeg nog kort door en verpak in plasticfolie. Laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
- Doe voor de kersenvulling alles, behalve het vanille extract en de citroenrasp, in een sauspan en breng aan de kook. Laat op laag vuur 10 minuten pruttelen en roer regelmatig.
- Haal de pan van het vuur, roer het vanille extract en citroenrasp erdoor en laat afkoelen.
- Doe voor de crumble alle ingrediënten in de keukenmachine en puls tot een kruimelig deeg en zet in de koelkast tot gebruik.
- Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht) en vet de vorm in met boter of olie .
- Rol het korstdeeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een cirkel die groot genoeg is om de bodem en zijkanten van de vorm te bedekken. Leg het deeg in de vorm en druk de randen goed aan. Leg dan een vel bakpapier op het deeg en vul de vorm met bakbonen of droge bonen of rijst.
- Tip: heb je geen bakbonen? Gebruik dan gedroogde bonen of ongekookte rijst als steunvulling. Let wel op: deze kun je daarna niet meer consumeren. Wel kun je ze hergebruiken als steunvulling.
- Bak de bodem 10 minuten voor en verwijder dan de steunvulling.
- Schep de kersenvulling met een schuimspaan in de vorm zodat er zo min mogelijk vocht mee komt en dek af met de helft van de crumble.
- Bak de taart 20 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 175 graden (hetelucht).
- Verdeel de rest van de crumble over de taart en bak nog eens 20 - 25 minuten tot de crumble goudbruin is.
- Laat de kersenkruimeltaart volledig afkoelen en haal hem voorzichtig uit de vorm. Snijd in punten en serveer, eventueel met slagroom.
Notities
- Met dit recept maak je 1 taart waar je zo'n 12 punten uit snijdt.Â
- Bereiden + koelen 45 minuten (tel er 15 minuten bij op als je gaat ontpitten), oven 55 - 60 minuten.
- Tip: heb je geen bakbonen? Gebruik dan gedroogde bonen of ongekookte rijst als steunvulling. Let wel op: deze kun je daarna niet meer consumeren. Wel kun je ze hergebruiken als steunvulling.
Recept & fotografie: Debbie Bodewes