Bij onze kerstcocktail met mandarijn en rozemarijn wilden we een lekker hapje serveren. Dat werden er uiteindelijk drie, omdat we niet konden kiezen. Maar dat was geen foute keuze, want de kerst bruschetta’s smaakten naar meer! We serveerden 3 soorten, met gekarameliseerde rode ui, pompoen-knoflookspread en de werkelijk waar onovertroffen bruschetta met dungesneden gerookte entrecote, vijgen en balsamico azijn met witte truffel. De laatste bruschetta wordt wat lastig om na te maken, omdat je daar hele specifieke ingredienten voor nodig hebt. Maar ik heb het recept iets versimpeld, waardoor er nog steeds een overheerlijke variant van kan worden gemaakt.
Wat je nodig hebt als hapje voor 4 personen (3 bruschetta’s per persoon)
-3 rode uien
-2Â laurierblaadjes
-1 takje verse rozemarijn
-2el rode wijnazijn
-50gr bruine basterdsuiker
– 1el geraspte pecorino
– 1 bol knoflook
– 1tl tijm
– 1 flespompoen
– 4 grote sneetjes zuurdesembrood
– 4 plakjes prosciutto
– 1 vijg
– 2el balsamicostroop (kopen of zelf maken)
– olijfolie extra vergine
– zeezout
– gemalen zwarte peper
Wat je gaat doen
Je kunt de gekarameliseerde rode ui en pompoenpuree al een dag van te voren maken. Voor het recept van de rode ui kijk je hier. Laat het na bereiding afkoelen en bewaar in de koelkast totdat je gaat serveren.
Voor de pompoenspread heb je voornamelijk de oven nodig, verwarm deze voor op 200 graden. Rooster de knoflook volgens dit recept. Boen de flespompoen goed schoon, snijd doormidden en schep de pitten eruit. Snijd vervolgens in grove stukken en leg deze in een bakblik. Besprenkel met olijfolie en zeezout en rooster 20-30 minuten totdat de pompoen helemaal zacht is. Laat de pompoen iets afkoelen en doe de stukken (met schil en al) in de keukenmachine. Knijp de zachte knoflook uit de teentjes. Bepaal zelf hoe intens je de knoflooksmaak maakt. Voor medium gebruik je de halve bol en voor heavy gaat alles erin. Wil je light? Dan kun je beter helemaal geen knoflook gebruiken. Doe de knoflook bij de pompoen en schenk er een flinke scheut extra vergine olijfolie bij. Maal alles helemaal fijn tot een romige spread. Proef en breng op smaak met peper en zout. Voeg nog wat extra olijfolie toe als de spread niet smeuïg genoeg is. De spread bewaar je ook in de koelkast tot gebruik.
Een halve dag voordat je gaat serveren kun je de bruschetta’s al maken. Bewaar deze in een afgesloten plastic zak tot gebruik. Rooster de plakken brood in een grillpan (zonder vet) of met de grillstand van de oven. Laat ze iets afkoelen. Snijd de knoflookteentjes doormidden. Sprenkel wat olijfolie over de broodjes en smeer ze in met de teentjes knoflook. Strooi er nog een klein beetje zeezout over voor de smaak. Snijd de sneetjes als laatste in de breedte in drieën zodat je 3 bruschetta’s per persoon krijgt.
Vlak voor het serveren ga je de bruschetta’s beleggen:
– 1 bruschetta beleg je met de gekarameliseerde rode ui. Daarover strooi je nog wat geraspte pecorino.
– 1 bruschetta besmeer je met de pompoen-knoflook spread. Garneer met een paar blaadjes verse tijm.
– 1 bruschetta beleg je met een plakje prosciutto. Snijd de vijg met een scherp mes in 8 partjes. Leg op iedere bruschetta 2 partjes. Sprenkel hier wat balsamicostroop over.
Je houdt wat rode ui en pompoenspread over, bewaar dit tot de volgende dag voor de leftover lunch op broodjes. Heerlijk!
Alle kerstinspiratie op een rijtje? Klik dan hier!
 Deze blog is een co-creatie van Francesca en Diantha