Met kerst wil je graag iets feestelijks op tafel zetten. Nou is deze periode ook enorm druk en daarom helpt het als je er niet al teveel moeite voor hoeft te doen. Maar goed nieuws, want met minimale inspanningen kun je namelijk ook al een spectaculair baksel serveren!
Wat denk je bijvoorbeeld van deze feestelijke brownie cupcakes? In 15 minuten heb je ze gemaakt en de oven doet de rest van het werk. Met de decoratie bereik je pas echt het wow-effect en ook dat is heel simpel om te doen. De decoratie breng je aan na het afkoelen of versier ze samen met je kinderen voor nog meer uitbundigheid en plezier. Geniet daarna met z’n allen van de volle chocoladesmaak van de brownies en een royale toef mascarponeroom!
Slimme tips voor spectaculaire taartdecoraties
De schappen in de winkels zijn op dit moment tot de nok toe gevuld met diverse eetbare decoratiematerialen voor de kerst. Van sprinkles, glazuur, chocolade kerstfiguurtjes, kerstboompjes tot zelfs complete 3D chocolade bouwpakketjes met rendieren en sleetjes. Bedenk vooraf in welk thema je de taart of cake wilt maken en zoek daar bijpassende decoraties bij. Daar kunnen trouwens ook niet-eetbare decoraties bij. Denk bijvoorbeeld aan mini kerstboompjes. Houd daarbij wel de voedselveiligheid in de gaten, maar dat spreekt voor zich.
Voor deze feestelijke brownie cupcakes gebruikte ik de Dr. Oetker Glamour Mix en Dr. Oetker Chocofantasie die je in de supermarkt kunt kopen. De chocolade kerstbal ‘on top’ komt bij Xenos vandaan. De gouden cupcakevormpjes had ik nog in de kast liggen, maar in de kerstperiode vind je genoeg vormpjes in kerstthema bij (bak)winkels. Ook handig: zorg dat je spuitzakken met spuitmondjes in huis hebt waar je mooie toeven mascarpone- of slagroom mee kunt maken. Dat is de basis van je decoratie en dat krijg je alleen goed met een spuitzak.
Hoe je een taart of in dit geval de cupcakes serveert heeft ook veel effect. Zo plaatste ik de cupcakes voor de fotografie ook op een andere ondergrond en dat ziet er gelijk heel anders, maar ook heel mooi uit.
Ingrediënten
Voor de cupcakes:
- 120 gr gesmolten roomboter
- 250 gr suiker
- 2 eieren
- 120 ml melk
- 1 tl vanille extract
- 150 gr bloem
- 50 gr cacaopoeder
- ¾ tl bakpoeder
- 1 tl zout
Voor de frosting:
- 250 gr mascarpone
- 75 gr suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 250 ml slagroom
- 1 zakje klopfix
Voor de decoratie:
- Dr. Oetker Glamour Mix sprinkles
- Dr. Oetker Chocofantasie
- 12 kleine chocoladeballetjes met gouden papiertje, bijvoorbeeld van Xenos
Ook nodig
- cupcake bakblik
- 12 feestelijke cupcake vormpjes
- spuitzak met stervormig mondje
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht) en zet het cupcake bakblik klaar met daarin de 12 cupcake vormpjes
- Klop de boter met de suiker op hoge snelheid in een paar minuten luchtig. Voeg vervolgens de eieren, melk en het vanille extract toe.
- Zet de mixer op de laagste stand en doe de bloem, cacaopoeder, bakpoeder en het zout erbij.
- Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de brownie cupcakes in 20 minuten gaar. Controleer de garing met een satéprikker door deze middenin een brownie te prikken. Als deze er schoon uitkomt zijn ze gaar. Laat ze daarna afkoelen op een rooster.
- Tip: De cupcakes kun je een dag eerder al bakken en op het laatste moment versieren met de frosting en decoratie. Bewaren doe je afgedekt in een afgekoelde oven of in de koelkast.
- Klop voor de frosting de mascarpone los met de suiker en vanillesuiker. Voeg de slagroom en klopfix toe en klop tot een stevige massa. Gebruik hiervoor een (hand)mixer.
- Doe de mascarponeroom in een spuitzak met stervormig mondje en spuit er mooie toeven mee op de cupcakes.
- Versier ze daarna uitbundig met de sprinkles!
- Tip: Wil je de versierde cupcakes nog even bewaren, zet ze dan wel in de koelkast.
Notities
- Met dit recept maak je 12 cupcakes.
- Bereiding: 15 minuten + Oven: 20 minuten + Decoratie: 15 minuten.
- De cupcakes kun je een dag eerder al bakken en op het laatste moment versieren met de frosting en decoratie. Bewaren doe je afgedekt in een afgekoelde oven of in de koelkast.
- Wil je de versierde cupcakes nog even bewaren, zet ze dan wel (afgedekt) in de koelkast.
Zijn ze niet fantastisch geworden? En naast prachtig om te zien waren ze ook nog eens ontzettend lekker, dubbel feest dus 🙂
Recept & fotografie: Debbie Bodewes