Normaal waag ik me er niet aan. Kerstkransen, feestbroden, uitbundige taarten en andere zoetigheden die echte bakkers- of patissierskills behoeven. Want het is niet zo mijn ding. Toch deed ik het vorig jaar, ik maakte de kerstkrans met pistachespijs uit de kersteditie van het foodmagazine Delicious. Ook nog eens een creatie van Rudolph, de man die wel bakken kan. Ik aan de slag en dat ging dus fantastisch! Helemaal niet zo complex als ik dacht. Ok, je bent er wel even mee bezig, maar dat mag zo vlak voor Kerstmis. Het genot dat je op kerstochtend een hap neemt van je homemade kerstkrans met pistachespijs is bijzonder groot, daar wil ik dit jaar nog wel even voor in de keuken staan 🙂
Wat je nodig hebt
Pistachespijs
– 200gr ongezouten gepelde pistachenoten
– 200gr suiker
– 1 ei
– rasp van 1 (bio)sinaasappel
– 1/2el rozenwater
Basisrecept deeg
– 300ml melk, kamertemperatuur
– 1 zakje gedroogde gist (7 g)
– 1el suiker
– 500gr bloem + bloem om te bestrooien
– 1 ei, kamertemperatuur
– 100gr boter, kamertemperatuur
– 3el abrikozenjam
Vulling
– 150gr gemengd gedroogd fruit (tuttifrutti, abrikozen, vijgen, dadels en pruimen), in stukjes
– 100ml amaretto
– 1/2el kaneel
Afwerking
– 2el abrikozenjam
– 1el sinaasappellikeur
– 25gr ongezouten gepelde pistachenoten, grof gehakt
Wat je gaat doen
Bereiding pistachespijs: 10 minuten
Bereiding basisdeeg: 30 minuten + 60 minuten rijzen
Bereiding vulling: 5 minuten
Vulling erdoor kneden en tweede rijs: 15 minuten + 60 minuten rijzen
Bakken en afwerken: 25-40 minuten
Maak pistachespijs bij voorkeur 1-2 dagen eerder, zodat de smaak goed kan ontwikkelen.
Maal in de keukenmachine de pistachenoten met de suiker fijn. Voeg het ei toe en meng tot een smeuïg spijs. Schep het sinaasappelrasp en rozenwater erdoor. Vorm een rol van 46 cm van de spijs, verpak in vershoudfolie en bewaar afgedekt in de koelkast.
Gedroogd fruit wellen voor de vulling
Wel voor de vulling het gedroogde fruit 1-2 uur in de amaretto. Laat het fruit daarna uitlekken.
Basisdeeg
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, gist is gek op warmte. Verwarm het water of de melk in een steelpan met de gist en suiker tot het lauwwarm is.
Maak een kuiltje in de bloem en breek het ei erin. Voeg het lauwe melk-gistmengsel toe. Bestrooi de rand van de bloem met een flinke snuf zout.
Meng alle ingrediënten, vanuit het midden met je vingers (of een spatel) goed met elkaar en kneed het mengsel dan met de handen goed door, zodat het soepel wordt. Duw steeds een deel van het deeg met de muis van je hand weg, vouw het terug en herhaal deze beweging. Dit duurt ongeveer 5-10 min.
Voeg de boter en de abrikozenjam toe en kneed het deeg door het telkens weer uit elkaar te duwen en terug te vouwen, totdat het elastisch en soepel wordt. Dit duurt ongeveer 8-10 min. Kneed niet langer dan nodig en probeer het deeg niet te warm te maken.
Vorm een bol van het deeg, leg in een kom, bestrooi licht met bloem en laat afgedekt met plasticfolie of een vochtige schone theedoek op een lauwwarme plaats 1 uur rijzen. Het deeg moet minstens verdubbelen in hoeveelheid.
Vulling erdoor kneden
Meng het gewelde gedroogde fruit met de kaneel.
Druk het gerezen deeg plat op een dun met bloem bestoven werkblad en verdeel er de vulling over. Meng de vulling goed door het deeg door het weer goed door te kneden. Vorm een lange smalle deeglap van 50×15 cm van het deeg. Leg er de rol pistachespijs op. Rol het deeg vanaf de lange zijde rond de spijs. Leg de rol met de naad naar beneden op het werkvlak en druk de uiteinden in elkaar zodat een krans ontstaat. Leg de krans op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de krans afgedekt nogmaals 1 uur rijzen.
Bakken en afwerken
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de krans in de voorverwarmde oven in 25-40 min. goudbruin en gaar.
Verwarm voor de afwerking de jam met de sinaasappellikeur. Zeef de jam en bestrijk de krans ermee. Bestrooi de krans met de pistachenoten en serveer het brood lauwwarm of koud. lekker met roomboter en wat abrikozenjam.
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.