Samenwerking – In de lente en zomer wordt bij ons thuis de barbecue minstens drie keer per week aangestoken. Het is een verlengstuk van onze keuken geworden en we grillen, koken, bakken, roken en stoven erop. Meestal is het voor de kinderen een verrassing wat ervan af komt, maar soms betrekken we ze bij de keuze. En dan weet ik stiekem vooraf al wat het antwoord zal zijn, namelijk iets met kip ;-). Geef de jongens kipsaté, chicken wings, een broodje kipburger of gegrilde kippendijen en ze zijn helemaal gelukkig.
Dus toen ik aan Jessey vroeg of hij zijn ultieme kids BBQ menu voor me wilde samenstellen, was het antwoord geen verrassing. Meneer wilde een broodje kipburger van de barbecue met frietjes! En toen ik vroeg of daar ook nog wat groente bij mocht, was het antwoord: “Oh ja, doe maar iets met tomaat. Maar wel met lekkere tomaten graag.”. Waarvan akte.
Broodje kipburger: zelfgemaakt versus zelfgekocht
Een broodje kipburger dus, nou daar kan ik wel wat mee! Nou was ik al door PLUS uitgedaagd om een ultiem kids menu van de barbecue te maken, maar ik maakte daar weer een dubbele uitdaging van. Ik besloot namelijk om mijn zelfgemaakte kipburgers ook nog eens te testen met de kant-en-klare kipburgers van PLUS. Wat altijd spannend is bij mijn kinderen, want ze verkiezen regelmatig kant-en-klare producten boven mijn zelfgemaakte creaties, haha.
Eerst maar eens even boodschappen doen bij PLUS voordat ik aan de slag ging! En daar nam ik een verpakking Boerentrots kipgehakt en een verpakking Boerentrots kipburgers mee die zo op de barbecue kunnen. Qua ingrediënten zitten die trouwens prima in elkaar: 93% is kippenvlees en verder zitten er vrijwel alleen specerijen, ui, zout en nog wat aroma’s in.
Ik nam ook nog een zak verse frites van PLUS uit de koeling mee die je zowel in de frituur, oven als Airfryer kunt bereiden. En natuurlijk heel veel lekkere tomaten! Van PLUS Smaakselectie heb je al de zoete rode en gele cherrytomaten. Maar ik vond bij mijn PLUS in Pijnacker ook nog Toma Muse tomaatjes die echt zalig waren!
Welke burger heeft gewonnen?
Jessey proefde als eerste de kant-en-klare kipburgers die op de barbecue waren gegaan. Omdat ik een flink broodje kipburger voor hem wilde bouwen had ik twee burgers met daartussen een plakje cheddar op het broodje gelegd. Daarop kwamen wat gekarameliseerde uien en een paar plakjes augurk. Verder geen sla of groenten erop, dat had ‘ie verboden.
Dit broodje kipburger vond hij al heerlijk, maar uiteindelijk won ’s avonds toch echt de zelfgemaakte kipburger. Die was dikker, lekker sappig en heel goed op smaak.
Dus het mooie van het verhaal is nu: vandaag deel ik twee opties voor dit broodje kipburger met jullie! De makkelijke versie voor als je snel lekker wilt eten en de zelfgemaakte versie voor als je meer tijd hebt. Of maak ze allebei en doe ook de test thuis met de kids ;-).
Meer barbecuerecepten met kip? Die vind je allemaal hier!
Ingrediënten
Kipburger optie 1 – zelfgemaakte versie:
- 600 gr PLUS Boerentrots kipgehakt
- 4 el panko
- 2 el gesnipperde sjalot
- 2 el barbecuesaus
- 4 tl olijfolie
- 2 tl gerookt paprikapoeder
- 2 tl knoflookpoeder
- 2 tl zout
- royale snuf zwarte peper
Kipburger optie 2 – makkelijke versie:
- 4 PLUS Boerentrots kipburgers (of 8 kipburgers als je ook een dubbele kipburger wilt maken)
Standaard nodig:
- 2 rode uien, in dunne halve maantjes
- boter
- zout
- 1 el balsamicoazijn
- 1 el water
- 1 zak PLUS verse frites (er zijn zakken van 700 en van 1000 gram, kies de inhoud afhankelijk van hoe groot je eters thuis zijn)
- 4 hamburgerbroodjes (de luxe hamburgerbroodjes van Goedhart vinden we heel lekker)
- 4 plakjes cheddar
- 12 plakjes augurk
- 1 flesje barbecuesaus
Serveer erbij:
- tomatensalade (hier vind je het recept)
- mayonaise en/of ketchup voor bij de frietjes
Ook nodig
- barbecue met rooster
Aan de slag!
- Als je de kipburgers zelf wil maken meng je alle ingrediënten voor de zelfgemaakte kipburgers in een grote kom en dit kneed je goed door elkaar. Maak er vervolgens 4 burgers die allemaal even zwaar zijn en leg ze op een plat bord. Dek af met vershoudfolie en leg minstens 1 uur in de koelkast zodat ze stevig kunnen worden.
- Voor de topping bak je de 2 rode uien in een klontje boter met een snuf zout voor circa 10 minuten op middellaag vuur. Schenk de 1 el balsamicoazijn en 1 el water erbij en bak nog circa 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper en schep over in een bakje.
- Steek de barbecue aan en breng ‘m naar een keteltemperatuur van 180/190 graden. Leg een (gietijzeren) rooster erop. Bereid ondertussen de frietjes in de frituur, oven of Airfryer. Wij hebben ze in de Airfryer bereid en dat ging perfect.
- Snijd de hamburgerbroodjes doormidden en gril de binnenkanten kort op het hete rooster tot ze mooi bruin worden. Haal weer van het rooster af.
- Leg daarna de kipburgers erop (kant-en-klaar of zelfgemaakt) en gril deze om en om tot ze mooi bruin zijn en goed gaar, hou rekening met ongeveer 10 – 12 minuten voor de kant-en-klare burgers en 12 – 15 minuten voor de zelfgemaakte burgers, omdat die dikker zijn.
- Leg op het einde nog een plakje cheddar op de burger (of maak er een dubbele kipburger van met een plakje cheddar tussen 2 kant-en-klare burgers) en laat deze iets smelten op de barbecue.
- Besmeer ondertussen de onderkanten van de hamburgerbroodjes met een royale lepel barbecuesaus. Leg hier de burger op en garneer met plakjes augurk en wat van de gebakken uien.
- Serveer direct met de frietjes en tomatensalade. Zet ook nog mayonaise en/of ketchup op tafel voor de friet.
Notities
- Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Je kunt hiervoor kant-en-klare kipburgers gebruiken of je maakt de burgers zelf. Beide opties staan in het recept.
- Bereiding makkelijk: 30 minuten
- Bereiding zelfgemaakt: 45 minuten + 1 uur wachten
Dit is een samenwerking met PLUS. Lees ook hier mijn disclaimer.
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious