Als er een kookboek bewijst dat vegetarisch koken extreem veelzijdig kan zijn, is het ‘t nieuwe Vegatopia kookboek wel. De trouwe lezers van het vegetarische platform Vegatopia.com weten dit natuurlijk al jaren. Want het 20-jarige bestaan van deze site was de aanleiding om dit kookboek uit te brengen. Gelukkig maar, want de redactieleden weten als geen ander hoe je kunt koken zonder vlees en vis.
Ik kijk regelmatig op Vegatopia voor vegetarische inspiratie en was daarom erg enthousiast toen dit kookboek werd uitgebracht. Aan mijn verwachtingen werd meer dan voldaan. Want niet alleen vind je hierin originele gerechten als bietenburgers en bitterballen van rookkaas. Ook aan de ‘makkelijke kokers’ onder ons wordt gedacht. Denk bijvoorbeeld aan een zoete-aardappelcurry die je zo op tafel tovert of burrito’s met bonen.
Door de toegankelijkheid van de recepten komen ook de onervaren vegetarische kokers aan hun trekken en ik weet zeker dat zij verrast zullen zijn door de smaken van de gerechten.
Het boek is ingedeeld in de dagen van de week en die hebben allemaal een eigen thema gekregen. Zoals de ‘makkelijke maandag’, ‘Hollandse donderdag’, ‘feestelijke zaterdag’ en ‘zoete zondag’ bijvoorbeeld. Verder staat het boek boordevol handige tips. Want wat serveer je nou op een vegetarische BBQ, wat stop je in je lunchbox en hoe zit het met de kinderen? Hierop geven de enthousiaste redactieleden je allemaal het antwoord.
Natuurlijk heb ik ook uit het boek gekookt en de kruidige kikkererwten pita’s gingen er bij ons thuis in als koek. Het was een volwaardige maaltijd waarin we geen stukje vlees hebben gemist en de smaak was heerlijk. Bijkomend voordeel, ik was zo klaar!
Voordat ik jullie het recept ga geven, wil ik de redactie een dikke pluim geven voor dit mooie boek. Vegetarisch koken is ontzettend lekker. En of je nou vegetariër bent of gewoon af en toe wat minder vis en vlees wilt eten zoals wij, met dit boek haal je een bak aan inspiratie aan huis.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 4el Griekse yoghurt
– 4el mayonaise
– 1tl honing
– 4tl harissa
– 1 klein teentje knoflook
– 600gr gekookte kikkererwten (uit blik of zelf gekookt)
– 1 ui
– 1 rode paprika
– 2el zonnebloemolie
– 2tl ras el hanout
– 2tl komijnpoeder
– 1tl paprikapoeder
– 2el ketjap manis
– 4 grote maaltijdpita’s of 8 kleine pita’s
– peper & zout
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 20 minuten
Roer de Griekse yoghurt, mayonaise, honing en harissa door elkaar in een bakje. Pers het teentje knoflook erboven en roer door elkaar. Zet het bakje afgedekt klaar totdat je gaat serveren.
Bij kikkererwten uit blik spoel je ze af in een vergiet en laat uitlekken. Snipper de ui en snijd de rode paprika in blokjes. Pak een grote hapjespan of wok en zet deze op het vuur. Doe de ui in de pan en fruit deze kort. Voeg daarna de stukjes rode paprika en kikkererwten toe en bak deze een minuut mee. Nu gaan alle specerijen erbij. Bak weer een minuut mee. Als laatste roer je de ketjap manis erdoor en laat je het geheel nog 5 minuten op zacht vuur pruttelen.
In de tussentijd warm je de pita’s op in de oven. Proef de kikkererwten en breng eventueel nog extra op smaak met peper en zout.
Serveer de pita’s gevuld met de kruidige kikkererwten en de saus. Ik maakte er nog een simpele komkommersalade bij die alleen aangemaakt was met een beetje olie en zout.
Het Vegatopia Kookboek is uitgebracht door Nieuw Amsterdam, bevat 176 pagina’s aan heerlijke vegetarisch eten en kost € 22,95. Je koopt ‘m in de boekhandel of hier bij bol.com.
Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+ en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!