Guilty pleasures: gerechten die ‘fout’ zijn, maar stiekem zo lekker dat je er ieder moment wel een hapje (of een heel bord misschien) van zou lusten. Volgens mij heb ik er iets meer dan de gemiddelde mens en bij het zien van dit kookboek was ik dan ook direct een beetje bang dat ik elke dag aan de guilty pleasures zou gaan. Maar goed, zoals Sabine van OhMyFoodness zelf al aangeeft in haar voorwoord gaat het er vooral om dat we onszelf niet laten meeslepen in hypes zoals superfoods en suikervrij eten waardoor we in een soort tunnelvisie van gezond eten terechtkomen en daardoor meer dan eens vergeten om te genieten. Dat laatste mag namelijk best.
Een super gezond kookboek moet je dus niet verwachten en het is zeker niet voor iedere dag, maar als je eens een keer los wilt gaan kun je het beter met het Guilty Pleasures Kookboek van Sabine Koning doen. Als je namelijk jouw guilty pleasure zelf maakt en met verse producten voelt het zondigen wellicht iets minder ‘slecht’. Ben je überhaupt niet zo van de gezondheidshypes dan kun je je echt helemaal uitleven met dit boek. Je zult gegarandeerd watertanden, al bij het openen van het boek.
Buiten dat vol staat met lekkere recepten is de inhoudsopgave ook nog eens heel overzichtelijk. Dat vind ik altijd erg fijn aan een kookboek omdat je dan direct kunt scannen wat er allemaal in staat zonder dat je het hele boek door moet worstelen. De recepten zijn eigenlijk allemaal niet moeilijk om te maken en de kort en bondig omgeschreven bereidingswijzen helpen daar zeker bij. Het is ook nog eens mooi vormgegeven en met prachtige foto’s die Sabine zelf heeft gemaakt. Ik zeg: wat zal ik eens gaan maken!?
Er waren een aantal recepten die direct mijn aandacht trokken: de bierkip uit de oven, monchoutaart, mams hacheepastei, Big Mac en Oreo Nutella ijs. Maar toen ik de Kinder Bueno Cheesecake voorbij zag komen was ik verkocht. Kinder Bueno zelf is al geniaal, maar in een cheesecake kan dit alleen nog maar beter worden.
Wat je nodig hebt
– 200gr chocolate chip cookies
– 60gr ongezouten roomboter
– 250ml slagroom
– 250gr mascarpone
– 250gr volle kwark
– 100gr witte basterdsuiker
– 8 stuks Kinder Bueno (4 duo verpakkingen + 1 of 2 extra voor garnering)
– 30gr pure chocolade
Wat je gaat doen
Bekleed de bodem van een ronde springvorm (diameter van 20cm) met bakpapier en vet de randen in. Verkruimel de chocolate chip cookies in een keukenmachine (als je die niet bezit kun je de koekjes ook in een ziplock zakje doen en daarover rollen of op slaan met een deegroller). Smelt vervolgens de boter in een pannetje en voeg de koelkruimels daar aan toe. Stort dit gehele mengsel in de springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet de taartbodem daarna in de koelkast.
Klop voor de vulling als eerste de slagroom in een vetvrije kom totdat deze lobbig is. In een andere kom meng je de mascarpone, kwark en basterdsuiker tot een romig geheel. Voeg de slagroom hieraan toe en meng dit voorzichtig tot er een luchtig mengsel ontstaat. Breek de Kinder Bueno’s in stukken en smelt deze au bain marie. Prak het mengsel vervolgens met een vork tot er een soort papje ontstaat en schep dit luchtig door de cheesecake vulling.
Haal de taartbodem, die als het goed is nu helemaal hard is, uit de koelkast en schep de vulling erin. Dek de taart af met aluminiumfolie en zet minimaal vier uur in de koelkast zodat deze kan opstijven.
Vlak voor het serveren smelt je de chocola au bain-marie of in de magnetron (ik heb iets minder gedaan dan het officiële recept, aangezien de taart al redelijk wat chocola bevat) en breek je de Kinder Bueno voor de garnering in stukken. Garneer hiermee de taart en aanvallen maar!
De taart is erg makkelijk om te maken, het enige wat je vooral nodig hebt is een beetje geduld. Wacht niet te lang met het opeten van de taart aangezien de Kinder Bueno die als garnering op de taart liggen na een tijdje zacht worden en dat is zonde. Ik adviseer om de taart in kleine stukjes te serveren, want hij is wel een tikkeltje machtig. Verder is de taart precies zoals ik had verwacht: een echte cheesecake met de smaak van die overheerlijke Kinder Bueno’s.
Wil je gelijk aan de slag met een van Sabine’s guilty pleasures? Het kookboek kost € 21,99 en is verkrijgbaar bij de meeste boekhandels of bij bol.com.
Voor deze review hebben we een gratis kookboek ontvangen. Na het lezen en koken waren we enthousiast en daarom delen we deze review graag met je. Lees hier mijn disclaimer.