Nadat ik twee keer mama ben geworden van mijn sterke, lieve jongens weet ik een ding zeker: tijdens die zwangerschappen heb ik het achteraf gezien allemaal best goed gedaan. En de tweede keer wat beter, omdat ik toen geleerd had van de eerste ;-). Maar voorafgaand aan beide zwangerschappen was ik absoluut niet bezig met de verschillende dingen die in de zogenaamde preconceptie-fase al invloed hebben op je lichaam en dat van je toekomstige kindje. Ik had daar ook nooit iets over gelezen en niemand vertelde me er wat over. Wat niet zo gek was, want eigenlijk praat je er ook vaak niet over met anderen als je een kinderwens hebt. Maar als je de voorbereiding van je zwangerschap goed aanpakt, dan geef je je toekomstige kindje de allerbeste start.
Wake up smart (future) mama!
Voor al die informatie die je écht moet weten voordat je zwanger wordt, of dit al bent, zijn er nu de Woke Women! Een maatschappelijk collectief van vakvrouwen vóór vrouwen die een kinderwens hebben. Waar je alle informatie kunt vinden, vragen kunt stellen, geïnspireerd wordt en je gesterkt voelt.
Woke Women vind je nu al in diverse steden in Nederland en ik mag vandaag vol trots bekendmaken dat ik een van de ambassadeurs ben voor Zoetermeer! Als mama en vakvrouw inspireer ik op het gebied van gezonde voeding en hoop ik jullie te helpen om met voeding jezelf sterk en gezond te eten. Want hoe sterker jij nu bent, hoe sterker jouw kindje later zal worden.
10 dingen die je écht moet weten
Dat foliumzuur goed is in de fase voor de zwangerschap wist je misschien wel. Maar weet je ook dat stress, roken en alcohol een negatief effect kan hebben op je vruchtbaarheid? En dat ook genen, sporten en een eventuele vorige zwangerschap effect hebben. Zo zijn er in totaal 10 dingen die waardevol zijn om te weten in deze fase en Woke Women heeft ze allemaal voor je op een rij gezet: lees hier verder.
Jouw gewicht beïnvloedt het (latere) leven van je kindje
Veel vrouwen weten het niet, maar een gezond gewicht is belangrijk voor je vruchtbaarheid (ook voor die van de papa’s), wanneer je kindje in je buik zit, maar óók voor zijn of haar uiteindelijke gezondheid als volwassene. Vrouwen met overgewicht, vooral als het richting obesitas gaat, krijgen vaker zwangerschapsvergiftiging of zwangerschapsdiabetes. Daarnaast hebben kinderen van vrouwen met overgewicht in hun latere leven vaak dezelfde fysieke problemen als hun moeders.
Als je zwanger wilt worden is te zwaar zijn niet goed, maar te licht ook niet. Als je te weinig en/of niet afwisselend genoeg eet dan word je minder snel zwanger. In het geval van anorexia is er zelfs meer kans op een miskraam of vroeggeboorte. Het is dus belangrijk om afwisselend en gezond te eten; vóór, tijdens én na de zwangerschap. Want alleen dan krijg je alles binnen wat je lichaam nodig heeft. Dat is goed voor je zwangerschap en voor je (ongeboren) baby.
Wil je meer informatie of hulp bij het afvallen, aankomen of een advies over je voedingspatroon? Neem dan eens contact op met een verloskundige bij jou in de buurt, dat is een mooie eerste stap.
Tips voor gezonde voeding als je een kinderwens hebt
Voor mij bestaat gezonde voeding uit een afwisselend voedingspatroon met veel groenten, fruit en vezels. Aangevuld met de juiste vetten, peulvruchten, noten en zaden. Over de basis van gezond eten heb ik ooit al een uitgebreid artikel geschreven in samenwerking met diëtist Jonathan Klaassen. Dat artikel vind je hier en is een perfecte basis om mee te starten.
En hier vind je een voorbeeld van een bewust weekmenu waarin groenten en vezels de hoofdrol spelen. Toevallig is dit een vegetarisch weekmenu, natuurlijk kun je altijd nog wat vlees, gevogelte of vis toevoegen, maar houd de hoeveelheden laag. Om je een idee te geven: wij eten thuis flexitarisch en eten 50% van de tijd vegetarisch. Daarnaast eten we het meest kip, daarna vis en 1x per week rood vlees. Verder eten we ook eieren, kaas en vleesvervangers, lekker afwisselend dus.
Aanvullend heb ik nog wat extra tips voor alle vrouwen met een kinderwens:
-
- Vermoed je (of weet je misschien wel zeker) dat je voedingspatroon niet zo gezond is op dit moment? Geen probleem, nu is de tijd om dat te veranderen en jezelf sterker te maken! Geef jezelf de tijd om rustig veranderingen door te voeren, hieraan te wennen en neem je partner in dit proces mee (samen staan jullie nog sterker). Vergeet ook niet dat je dit niet alleen doet voor je zwangerschap en gezondheid van je toekomstige kindje, maar ook voor de rest van zijn of haar leven. Want hoe gezonder jij nu eet, hoe gezonder jij je kindje later zult opvoeden. En dat heeft ook ontzettend veel effect op zijn of haar toekomstige leven.
- Kijk uit met rauwe voeding. Je kunt er een infectie door krijgen. Probeer dit te voorkomen als je zwanger wilt worden of bent. Infecties die je voor of tijdens de zwangerschap krijgt, kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van je baby.
- Bij het Voedingscentrum kun je een handige app downloaden (Zwangerhap) waarin je precies kunt zien wat je wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap. Het is handig om hier in de fase ervoor al aan te wennen. Hier download je de app. Deze app kun je ook al in de fase ervoor gebruiken om alvast te wennen.
- Voorkom bloedarmoede door iets meer vlees, vis, kip, eieren en vleesvervangers te eten. Eet je weinig of helemaal geen dierlijke producten (kaas, eieren, melkproducten)? Dan kun je een tekort krijgen aan vitamine B12. In bijvoorbeeld tofu of soja ontbreekt deze vitamine. Aan sommige sojadranken is deze vitamine toegevoegd. Vraag advies aan een diëtist als je niet goed weet hoe je hiermee om moet gaan.
- Slik aanvullend foliumzuur en vitamine D. Slik je ook Vitamine B12 op recept, check dan eerst of je ook foliumzuur mag slikken. Dit kan niet altijd samen.
- Vermijd alcohol, drink niet teveel koffie en cola en maximaal één energiedrankje per dag.
- En vergeet naast je bewuste voeding ook niet om regelmatig te bewegen! Die combinatie is ijzersterk. Voor de preconceptie-fase, tijdens je zwangerschap, voor het herstel erna en voor de ontwikkeling van je kindje.
Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt en vooral dat je kinderwens werkelijkheid wordt én jij ook een sterke ‘smart (future) mama’ mag zijn! Heb je nog vragen , schroom dan niet om ze te stellen. Je kunt hier rechtstreeks contact opnemen met Woke Women of laat hieronder een reactie achter die ik dan weer zal beantwoorden.
Bronnen: Woke Women, Voedingscentrum en Jonathan Klaassen