Als de jager, oftewel cacciatore in het Italiaans, gaat koken dan is de kans groot dat je kip cacciatore krijgt voorgeschoteld. Kip op de manier van de jager dus. Wat ook met konijn kan trouwens, als het maar gestoofd is. En wat daarbij verder nog in de pan gaat kan enorm verschillen en daarom wordt kip cacciatore op tig verschillende manieren gemaakt.
Ik maakte voor jullie een versie met 2 soorten kip (kippendijen en -poten, maar kipfilet kan ook), tomaat, paprika, kastanjechampignons, kappertjes, tijm en oregano. De kip liet ik stoven in de tomatensaus, deze keer op het vuur maar dat kan ook prima in de oven of op de barbecue (wat ik de volgende keer ook ga doen). En als je geen champignons wilt dan laat je die eruit of je vervangt ze eens door zwarte olijven. Met dit recept kun je echt alle kanten op.
Ook qua wat je erbij eet. Het kan met pasta (mijn favoriet is tagliatelle of pappardelle) of met knapperig brood en een salade. Maar met witte rijst is dit ook heel lekker, zoals ik laatst ontdekte door mijn mannen. Jessey kwam namelijk thuis, keek in de pan en zei āOh, ik had gehoopt dat je rijst met kip had gemaaktā. Dus ik moest even schakelen, maar vond het wel een prima plan om uit te proberen. Met als resultaat dat ik de kip cacciatore at zoals ik ām bedoeld had. In zān geheel met wat verse pappardelle en nog wat grof geraspte Parmezaanse kaas erover. En voor Jessey had ik de kip gepluisd en serveerde deze met een royale schep saus en wat witte rijst. Beide heerlijk! Had ik al gezegd dat je met dit gerecht echt alle kanten op kunt? š
Wat je nodig hebt voor 4 personen
-
- 4 kippendijen met bot
- 4 kippenpoten
- zout
- bloem
- boter
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- bakolijfolie
- 1 rode paprika, in reepjes
- 1 gele paprika, in reepjes
- 250 gr kastanjechampignons, in kwarten
- 2 el tomatenpuree
- 100 ml droge witte wijn (mag je er ook uitlaten of vervang eens door een scheut rode wijnazijn)
- 2 blikken (800 gr) gepelde tomaten (San Marzano)
- 100 gr kappertjes (uitgelekt)
- 4 takjes tijm, in zān geheel + extra
- 4 takjes oregano, blaadjes fijngehakt + extra
- snufje suiker
- zwarte peper
- serveer erbij: verse tagliatelle of pappardelle (ook lekker met Parmezaanse kaas), of brood met salade, of witte rijst dus!
Wat je gaat doen
Bereiding: 20 minuten + Stoven: 45 ā 60 minuten
-
- Bestrooi de kip rondom met zout en bloem, klop overtollig bloem af.
- Smelt een klontje boter in een grote koekenpan of hapjespan met antiaanbaklaag. Braad de kip, op hoog vuur, rondom bruin aan. Schep daarna uit de pan op een bord.
- Fruit de ui en knoflook met een snuf zout in het vet en voeg daar nog een scheutje bakolijfolie aan toe. Circa 5 minuten op niet te hoog vuur, de uien mogen niet gaan kleuren.
- Zet het vuur iets hoger, voeg de paprika en champignons toe en bak tot de champignons gaan slinken.
- Roer de tomatenpuree erdoor en bak 1 minuut mee. Schenk daarna de witte wijn in de pan en laat pruttelen tot het vocht bijna is verdampt.
- Schenk de inhoud van de blikken gepelde tomaten in de pan en roer de kappertjes, tijm, oregano en snufje suiker erdoor. Verhit tot het kookpunt, leg de kip in de pan erbij (schep de saus er goed over) en zet de deksel op de pan. Draai het vuur lager en laat 45 ā 60 minuten pruttelen tot de kip helemaal gaar is. Als je alleen kippendijen gebruikt is 30 ā 45 minuten voldoende.
- Haal daarna de kip uit de pan (leg even afgedekt op een bord) en vis de takjes van de tijm eruit. Kook de sauas iets in op hoog vuur. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en zwarte peper. Zet daarna het vuur lager en leg de kip weer in de saus. Garneer de kip cacciatore vlak voor het serveren met fijngehakte tijm en oregano.
Recept & fotografie: Francesca