Ik heb het jullie al vaker verteld, maar ik doe het gewoon nog een keer. De allerlekkerste gerechten ontstaan bij mij als ik zonder nadenken aan het koken ben met restjes. Geen vooropgesteld plan of recept, maar gewoon doen waar ik zin in heb. Zo ontstond deze kip ketjap met garnalen. Met geplukte kip, want dat maakt ‘m net even meer bijzonder. De kippendijen had ik al gekookt met wat zout en takjes lavas, oftewel maggiplant. Die staat tegenwoordig in mijn kruidentuin (gekocht bij het tuincentrum) en ik gebruik dit kruid af en toe als vervanging van maggiblokjes. Het heeft namelijk dezelfde karakteristieke smaak, maar zonder toevoegingen. De kip laat je vervolgens even afkoelen en pluk je daarna in dunne reepjes. Dit kan trouwens ook met 2 vorken, je trekt als het ware de kip uit elkaar.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 1 rode peper
– 3 takjes lavas (maggiplant) of 2 kleine maggiblokjes
– zonnebloemolie
– 1tl zwarte peper
– 1tl 5-spices poeder (toko)
– 5 pimentbolletjes (toko)
– 300gr geplukte kip (van kippendijen, zie hierboven hoe je dat maakt)
– 4el sojasaus
– 2el zoete ketjap
– 200gr gekookte garnalen
– om te serveren: gehakte selderij, blokjes komkommer, witte rijst en sambal
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 30 minuten
Hak de ui, knoflook, rode peper (kan ook zonder zaadjes) en lavas fijn in een hakmolen.
Verhit een grote hapjespan of wok en schenk er 2 eetlepels zonnebloemolie in. Fruit het uimengsel een paar minuten totdat het glazig ziet en gaat ruiken. Voeg de zwarte peper, 5-spices poeder en pimentbolletjes toe en bak een minuutje door. Roer de geplukte kip erdoor en bak nog een minuut mee. Nu schenk je de sojasaus en zoete ketjap erbij. Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat ik deze afmetingen niet goed meer weet. Bij mij gaat dit namelijk altijd op gevoel. Dus proef nadat je het erdoor hebt geroerd en voeg naar smaak eventueel nog wat extra sojasaus of zoete ketjap toe. De kip mag ook wel een beetje ‘zwemmen’ in de saus.
Laat dit geheel een minuut of 10 zachtjes pruttelen zodat de smaken goed intrekken in de kip. Op het laatst roer je de gekookte garnalen erdoor en die warm je even door. Niet eerder doen, want dan worden ze taai en dat is zonde.
Serveer de kip ketjap in kommen met witte rijst en strooi er wat blokjes komkommer en gehakte selderij over. Zet er voor de liefhebbers nog een potje sambal naast. Deze Surinaamse sambal is erg lekker, maar heftig. Ik vind een goede badjak er ook goed bij smaken.
Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+ en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!