Zondagochtend is geen beter moment om dit recept met jullie te delen, want deze kip met bloedsinaasappel, maple syrup en pecans heeft ‘sunday comfort food written all over it’. Ik raakte geïnspireerd voor dit recept door een artikel over bloedsinaasappels in het BBC Good Food magazine. Ik kocht een zak bloedsinaasappels en ging ermee aan de slag, maakte er ook nog een hemelse bloedsinaasappel-rode peper gelei van en was die dag even verliefd op deze citrusvrucht met zijn mooie rode vruchtvlees.
Wat is nou eigenlijk precies een bloedsinaasappel? Het is geen echte sinaasappel, maar meer een kruising tussen een sinaasappel, grapefruit en mandarijn. Net even zuurder dan we gewend zijn van een sinaasappel en met meer voedingsstoffen, zoals vitamine c. In een bloedsinaasappel zit een natuurlijke kleurstof dat ze rood laat verkleuren, maar dan moeten de klimatologische omstandigheden wel goed zijn. Zoals bijvoorbeeld op Sicilië, waar in Europa de beste vandaan komen. Bloedsinaasappels groeien van december t/m april en dit is het beste moment om van deze vruchten te genieten. Vergeet vooral niet om een van deze heerlijke vitaminebommetjes zo uit te zuigen, dan pas proef je de echte smaak en weet je direct wat het verschil is met een normale sinaasappel. En dan nu, het recept!
Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 750gr kip (kippenpoten, – dijen en -vleugels)
– 1 bloedsinaasappel
– 3el maple syrup (ahornsiroop)
– 6el olijfolie
– zout
– peper
– optioneel: snufje gedroogde chili
– 2 pastinaken
– 30gr pecans
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 20 minuten / Oventijd: 30-40 minuten
Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een groot bakblik klaar.
Doe de kip in een grote schaal. Rasp de schil van de bloedsinaasappel hierboven, snijd deze doormidden en pers de helft van de bloedsinaasappel erboven uit. De andere helft snijd je in partjes voor later gebruik. Schenk de maple syrup en olijfolie erbij en strooi er zout en peper over. Eventueel kun je er ook nog een snufje chili over strooien. Meng alles goed door elkaar met je handen en laat even staan.
Rasp de pastinaken en snijd in dikke repen. Smeer deze in met een dun laagje olijfolie. Leg de stukken kip in het bakblik samen met de repen pastinaak en leg her en der een partje bloedsinaasappel op de kip. In je schaal blijft wat marinade over, leg de pecannoten hierin en roer om. Deze laat je even staan.
Schuif je bakblik in de oven en bak de kip 20 minuten. Daarna strooi je de pecannoten erover en bak je de kip nog 15 tot 20 minuten verder totdat de kip en pastinaak gaar is en alles mooi bruin kleurt. Serveer er eventueel nog een aardappelpuree en simpele salade bij en geniet!
Ben je enthousiast geworden over de bloedsinaasappel? Kijk dan ook eens op de blog van Bijzonder Spaans, daar vind je nog veel meer heerlijke bloedsinaasappel recepten.
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.