Mijn lieve mama verblijdde me een paar weken geleden met een enorme stapel oude edities van La Cucina Italiana. Of eigenlijk meer een heel krat vol. Wat een feest en wat kan ik daar weer een tijd mee vooruit. De eerste die ik uit het krat viste was een zomernummer uit 2009. Leuk om door zo’n oude editie heen te bladeren en er inspiratie uit te halen.
Ik was gelijk fan van een simpele en kruidige rijstsalade en toen ik later in het nummer ook nog een recept tegen kwam van kip uit de oven met mango was ik helemaal verkocht. Het is een heerlijke combinatie van zoet, kruidig en een licht pepertje. En je kunt het zo spicy maken als je wilt door er meer rode peper aan toe te voegen. Ik heb de peper beheersbaar gehouden, omdat onze kleine man (uiteraard) ook mee at.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 3 rode uien
– 1 mango (niet te rijp)
– 1 rode peper
– 2tl korianderzaad
– 8 kipvleugels
– 150gr cherry tomaatjes
– 1 avocado
– 1 kleine venkel
– 1el verse tijmblaadjes
– 1 teentje knoflook
– eventueel: 1 rode peper
– 400gr risottorijst
– 8 venkelzaadjes
– olijfolie extra vergine
– zwarte peper
– zeezout
Wat je gaat doen
Snijd de rode uien en mango in kleine blokjes. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en hak deze fijn. Meng de rode ui, mango, rode peper en korianderzaad in een platte ovenschaal. Schenk hier 4el olijfolie extra vergine bij en breng op smaak met peper en zout. Doe de kipvleugels erbij en meng alles goed door met je handen. Bedek de kipvleugels onder de marinade en zet afgedekt minimaal een uur in de koelkast om te marineren.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd kleine blokjes van de tomaat, venkel en avocado. Doe deze in een schaal met het teentje knoflook, tijm, paar eetlepels olijfolie en breng op smaak met zout. Roer goed door en laat dit marineren. Als je rode peper gebruikt dan hak je deze fijn en laat je ook mee marineren.
Zet de ovenschaal met kip in de oven en laat deze in 20-25 minuten gaar worden. Zet daarna de oven nog 10 minuten op 225 graden voor een mooi bruin korstje op de kip.
Breng in de tussentijd een pan met ruim water aan de kook. Voeg zout en de venkelzaadjes toe en kook hierin de risottorijst in 15 minuten gaar. Giet af, spoel snel af met koud water en doe terug in de pan. Roer de gemarineerde groenten met olie en al erdoor en meng goed. Zet de deksel op de pan en laat staan. De rijstsalade hoeft straks niet warm te zijn, maar iets lauw maakt ‘m extra lekker.
Serveer de kipvleugels met de geurige rijstsalade en eet smakelijk!