Kipfilet met een romige saus is altijd een top combi, zeker als je er ook nog citroen en dille aan toevoegt. Met dat idee in mijn achterhoofd ging ik aan de slag om een heerlijk en makkelijk kiprecept voor doordeweeks te maken. Dat werd deze kipfilet in yoghurtsaus met citroen, augurk en dille!
Nog een slimme tip voordat we gaan koken!
Wist je dat je met Griekse yoghurt je kipfilet voor dit gerecht nog malser kunt krijgen? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is je kipfilet marineren in de Griekse yoghurt met een flinke snuf zout. Door de melkzuurbacteriën word je kipfilet veel malser en dat proef je terug na de bereiding. Hoe langer, hoe malser je kipfilet wordt. Ik leg ‘m het liefst ’s ochtends in de yoghurtmarinade (afgedekt in de koelkast) als ik de kip ’s avonds bereid. Maar een uurtje marineren kan ook en levert al een goed resultaat op. Probeer het maar eens met deze kipfilet in yoghurtsaus!
Ingrediënten
- 400 gr kipfilet, of kippendijen als je daar meer fan van bent
- zout
- zwarte peper
- plantaardige olie, bakolijfolie of koolzaadolie
- 1 sjalot, gesnipperd
- 300 ml kippenbouillon
- 1 citroen, in plakken
- 250 gr FAGE Total Greek Yoghurt 5%
- 2 - 3 augurken, circa 100 gr, in kleine blokjes
- 10 gr verse dille, dikke stelen verwijderd en blaadjes daarna fijngehakt
- serveer erbij: beetgaar gekookte pasta, bijvoorbeeld tagliatelle of pappardelle of spaghetti aglio e olio
Aan de slag!
- Snijd de haasjes van de kipfilet en snijd de filets daarna 4 stukken. Bestrooi de kip met zout en peper.
- Verhit een grote koeken- of hapjespan op middelhoog vuur en schenk 2 eetlepels olie in de pan. Bak de kip rondom mooi bruin aan en schep daarna uit de pan.
- Fruit de sjalot een paar minuten in de olie en schenk 200 ml kippenbouillon in de pan. Verwarm en leg de kipfilet in het vocht. Laat 20 minuten pruttelen en draai de kip halverwege om.
- Zet een tweede koekenpan op het vuur met 1 eetlepel olie. Bak de plakjes citroen aan beide kanten aan tot ze bruin worden, schep daarna uit de pan.
- Roer de FAGE yoghurt los met de resterende (koude) kippenbouillon. Haal de kip nog een keer uit de pan, voeg de yoghurtsaus toe aan de pan samen met de augurk en meng alles goed tot de saus samen komt. Leg de kip terug in de saus en laat nog 5 minuten smoren op laag vuur.
- Tip: Laat de saus niet meer koken, want dan kan de saus gaan schiften. Mocht dit toch gebeuren is het ook geen probleem. Haal de pan dan van het vuur, leg de stukken kip op een bord en klop de saus even goed door met een garde. De saus zal zo weer samenkomen.
- Roer op het laatst de fijngehakte dille erdoor. Serveer de kipfilet in yoghurtsaus met de plakjes gebakken citroen ‘on top’. Smaakt heerlijk met pasta als bijgerecht, een goede combi ook voor de kinderen in huis.
Notities
- Dit recept is voor 4 personen als hoofdgerecht.
- Wil je je kipfilet malser krijgen, marineer de filets dan eerst in een mengsel van Griekse yoghurt en zout. Zie mijn uitleg hierboven voor meer informatie.
- Serveer er beetgaar gekookte pasta (bijvoorbeeld tagliatelle of pappardelle) bij of deze spaghetti aglio e olio.
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious