4.15 van 21 stemmen

Knolselderijgratin met bieslook en walnoten

1 uur 10 minuten
Bijgerecht
Vegetarisch

Knolselderij is een van mijn favoriete groenten voor het herfst- en winterseizoen en ik gebruik het op alle mogelijke manieren. Zoals geroosterd, gegrild in plakken, in soepen en puree. Ik hou van de aardse en lichtzoete smaak, maar wel iets minder van het schillen. Dat neem ik echter op de …

Knolselderij is een van mijn favoriete groenten voor het herfst- en winterseizoen en ik gebruik het op alle mogelijke manieren. Zoals geroosterd, gegrild in plakken, in soepen en puree. Ik hou van de aardse en lichtzoete smaak, maar wel iets minder van het schillen. Dat neem ik echter op de koop toe ;-). Vandaag heb ik voor jullie een heerlijk recept voor knolselderijgratin met bieslook en walnoten. Heerlijk als bijgerecht, maar ook als hoofdgerecht in combinatie met een stuk zuurdesembrood en een frisse salade met olijfolie en azijn.

Ingrediënten

  • 1 knolselderij
  • boter of olijfolie
  • 250 ml slagroom
  • 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 1 groentebouillonblokje
  • 10 gr verse bieslook, fijngehakt
  • zwarte peper
  • zout
  • 175 gr Gruyère, geraspt
  • 100 gr Cheddar, geraspt
  • 2 el walnoten, ongebrand en ongezouten

Aan de slag!

  • Schil de knolselderij met een aardappelschilmesje of een koksmes (met een dunschiller vind ik persoonlijk een drama). Snijd de knolselderij daarna in 4 kwarten en snijd ieder kwart in dunne plakken.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een rechthoekige ovenschaal licht in met boter of olie. Mijn schaal was circa 15x20 cm, maar dat luistert niet zo nauw.
  • Verhit de slagroom in een steelpannetje tot het kookpunt en zet daarna het vuur uit. Voeg de plakjes knoflook toe en laat 10 minuten staan.
  • Breng in de tussentijd een pan met ruim water en het bouillonblokje aan de kook en kook de plakken knolselderij 5 minuten voor. Giet daarna af en spoel na met koud water. Laat uitlekken en dep de plakken een beetje droog met keukenpapier.
  • Roer de fijngehakte bieslook door de slagroom en voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Nu is het tijd om de ovenschaal te vullen. Schenk een klein laagje van de slagroom op de bodem en bouw op met lagen knolselderij, geraspte kaas (meng die eerst even door elkaar) en slagroom. Verdeel de plakjes knoflook ook gelijkmatig tussen de knolselderij. Eindig met een royale hoeveelheid geraspte kaas en strooi daar de walnoten over.
  • Zet de schaal in het midden van de oven voor 40 - 45 minuten of tot de bovenkant van de knolselderijgratin goudbruin, krokant en heerlijk aan het bubbelen is.

Notities

  • Dit is een bijgerecht voor 4 personen.
  • Bereiding: 25 minuten + Oven: 40 - 45 minuten.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer