Mijn liefde voor knolselderij is groot, maar knolselderijsteak had ik er nog niet eerder mee gemaakt. Echt steaks zijn het natuurlijk niet, maar het is wel een geweldige plantaardige vleesvervanger als je een dagje geen vlees wilt eten.
Ik heb inmiddels op verschillende manier mijn knolselderijsteak bereid en wat ik niet vond werken is rauwe (of kort geblancheerde) knolselderij bakken of grillen. Dan heeft het vrijwel geen smaak en is het zonde van de moeite. Maar als je knolselderij eerst in z’n geheel roostert in de oven met olijfolie, balsamicoazijn, zout en peper wordt het een feest voor de smaakpapillen!
Het recept hiervoor deel ik vandaag met jullie en ik heb er gelijk een volledige maaltijd van gemaakt door de knolselderijsteak te serveren met gnocchi en peterseliepesto. En als je het lekker vindt, kun je er ook nog een fris-kruidige rucolasalade bij serveren. Je kunt dit gerecht ook volledig vegan maken, de tip daarvoor vind je in de notities.
Nog een laatste tip voordat we gaan koken: als je toch de oven aanzet kun je net zo goed gelijk 2 of 3 knolselderijen roosteren. De knollen die je niet direct gebruikt kun je in plakken of blokjes invriezen. Handig als voorraadje voor drukke dagen.
Meer inspiratie voor het koken met knolselderij vind je hier.
Ingrediënten
- 1 knolselderij
- olijfolie extra vergine
- balsamicoazijn
- zout
- peper
- 40 gr platte peterselie
- 20 gr rauwe pistachenoten, gepeld
- 20 gr Parmezaanse kaas + extra
- 1 teentje knoflook
- rasp van 1/2 bio citroen
- 500 gr gnocchi
- serveer erbij: salade van 50 gr rucola, olijfolie, citroensap (van de citroen die je eerder hebt geraspt), peper en zout
Ook nodig
- bakblik
- keukenmachine of hakmolen
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een bakblik klaar waar de knolselderij in past.
- Snijd de wortelige onderkant de knolselderij af en boen de schil goed schoon. Dep daarna droog en prik met een vork gaatjes in de knolselderij. Smeer ‘m in met 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel balsamicoazijn en bestrooi royaal met zout en peper.
- Leg de knolselderij in een ovenschaal en rooster ‘m in een voorverwarmde oven in 90 minuten gaar.
- Voor de peterseliepesto pluk je eerst de blaadjes van de steeltjes peterselie. De steeltjes kun je invriezen en later nog eens gebruiken voor het maken van bouillon of soep. De pistachenoten rooster je kort in een pan zonder vet, laat daarna afkoelen.
- Hak de peterselie, Parmezaanse kaas en knoflook grof en meng in de keukenmachine met de pistachenoten. Maal grof en schenk daarna circa 75 ml olijfolie in een straaltje erbij tot je een mooie pesto hebt. Breng goed op smaak met zout, peper en citroenrasp.
- Als de knolselderij klaar is, snijd je ‘m in dunne, halve plakken. Bak de plakken om en om op middelhoog vuur in een koekenpan met wat olijfolie tot ze mooi goudbruin zijn. Bestrooi in de pan met een snufje zout en peper.
- Kook op het laatst de gnocchi in ruim kokend water voor circa 3 minuten. Giet daarna af en meng de pesto erdoor.
- De rucola maak je aan met wat een beetje olijfolie, wat druppeltjes citroensap, peper en zout.
- Serveer de knolselderijsteaks met de gnocchi met peterseliepesto en rucolasalade. Schaaf er optioneel nog wat Parmezaanse kaas over en serveer.
Notities
- Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Sneller klaar zijn? Je kunt de knolselderij ook in plakken snijden, insmeren met de olijfolie, balsamicoazijn, peper en zout en daarna als losse plakken bakken in de oven. Dan heb je ongeveer 45 minuten nodig. Maar door de knolselderij in z’n geheel te roosteren, krijgt deze wel veel meer smaak.
- Liever vegan? Vervang de Parmezaanse kaas dan door een vegan alternatief, Violife heeft hier een aardige alternatief voor (Prosociano).
- Voorbereiding: 95 minuten
- Bereiding: 20 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious