Kerstmis is weer voorbij, het waren 2 (in ons geval 3) fantastische dagen! Opende jij vanochtend ook de koelkast en dacht je ‘wat ga ik in hemelsnaam met al die restjes doen?’. Nou, ik niet, want het valt reuze mee bij ons dit jaar. Maar ik weet er wel alles van, er zijn kerstdagen bij geweest dat wij nog dagen kalkoen en cranberry’s aan het eten waren. Het leek me daarom een prima plan om eens wat tips voor het koken met de restjes van kerst op een rijtje te zetten.
Maak van restjes kalkoen alles wat je wilt
Restjes kalkoen zijn misschien wel de meest dankbare leftovers die er zijn. Je kunt er een broodje kalkoen (oftewel: turkey sandwich) van maken. Heb je nog sla, tomaat, andere knapperige groenten en misschien zelfs wel (truffel)mayo over van de kerst? Ook dat gaat allemaal op je broodje. Of wat denk je van een ovenschotel met de aardappelpuree die je nog over hebt? Ook lekker is een simpele salade met de kalkoen. Combineer met reepjes kool en wortel en breng op smaak met een simpele vinaigrette.
Gooi je cranberry compote in de yoghurt
Cranberry compote is ook al zo dankbaar. Die kan ook gewoon op dat broodje kalkoen. Of je roert een eetlepel door je yoghurt of zelfs door je havermout in de ochtend. Ook heerlijk over ijs of op een eton mess (zie hieronder).
Maak taco’s van je varkensvlees
Heb je een stuk varkensvlees over? Maak er dan taco’s van met pulled pork. Combineer met wat zwarte bonen, mais en pepers en een goede barbecue saus. Ideaal receptje voor na de kerst.
Van oud brood en kerststol maak je broodpudding
Oud brood is ideaal om wentelteefjes mee te maken en als je ook nog wat fruit over hebt, maak je er deze heerlijke spiesjes van. Of maak er een broodpudding van (als ontbijt zonder suiker of als toetje). Hier vind je een brioche pudding of maak het recept voor de kerststol broodpudding van Joep die zojuist bij ons uit de oven is gekomen.
Lunchen met restjes vis
Heb je vis over? Maak er dan een lunch van de volgende dag. Vis moet je niet te lang bewaren en is daarom prima om mee te lunchen. Leg het gezellig op een bordje en maak er een salade bij of eet het met restjes aardappelsalade van de vorige dag.
Restjes groenten en aardappel: frittata!
Wat zouden we toch zonder de frittata moeten met onze restjes. Die heb je zo gemaakt, je bent al je restjes kwijt en het is ook nog lekker mager. Ik ga ervan uit dat je ook nog wel wat eieren over hebt. Dit recept laat trouwens zien dat je ook hele andere dingen in je frittata kwijt kunt. Nou zijn er op dit moment geen witte asperges, maar het is puur om te illustreren dat je er alle kanten mee op kunt.
Maak een snelle kip rendang met restjes kip
Dit is een van mijn favoriete recepten om te maken met restjes kip. Deze snelle kip rendang van Jamie staat binnen een half uur op tafel en je eet heerlijk. Pluk de kip die je over hebt en volg verder het recept.
Eton mess dessert op ‘3e Kerstdag’
Van restjes pavlova, fruit, slagroom en andere koekjes maak je op 3e Kerstdag gewoon een eton mess. Verkruimel de meringues en koekjes en combineer alles bij elkaar in een glas. Een schepje cranberry compote die je over hebt erop en je kunt genieten.
Inkoppertje: wat denk je van soep?
Pak een soeppan, fruit een uitje en doe er water in met restjes groenten, kip of rund en een bouillonblokje. Misschien nog wat aardappel of pasta erbij en je hebt een flinke pan vol om een paar dagen van te eten.
Scrambled eggs met gerookte zalm
Op veel ontbijt- en brunchtafels is gerookte zalm te vinden met de kerst. Als je daar nog wat plakjes van over hebt, dan maak je een van de dagen erna lekker scrambled eggs met gerookte zalm. Werkt ook prima als lunch.
Scrambled eggs kun je trouwens met heel veel restjes combineren. Zo is deze scrambled eggs met shiitake ook enorm fijn.
Maak panzanella van restjes brood en groenten
Nog zo’n dankbaar gerecht: panzanella. Week je brood even of bak het op en serveer met restjes groenten. Er staan 2 verschillende recepten op de blog, hier en hier.
Nog een paar praktische tips
– Verse kruiden die je over hebt, kun je gewoon invriezen. Haal de blaadjes eraf, hak eventueel al grof en vries in ijsblokjesvormpjes in. Schrijf wel met een stickertje aan de zijkant op welke kruiden erin zitten (spreekt zij uit ervaring).
– Nog veel verse groenten over? Blancheer ze even kort en vries dan ook in, zo kun je ze later weer hergebruiken.
– Sinds kort ben ik verslingerd aan deze Loomm maaltijdkom van Rosti Mepal. Daar kun je eten in bewaren in de koelkast, maar je kunt ‘m ook zo in de magnetron zetten en opwarmen. De buitenkom blijft koel, dus je brand je handen niet. Ideaal ook om mee te nemen.
Lees ook dit artikel wat ik eerder schreef over koken met kliekjes. En in dit artikel lees je wat je met eidooiers kunt doen die je over hebt.
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.