“Ik denk dat je veel mensen kunt inspireren met tips en trucs over kliekjes icm groenten. Vb gezinnen, studenten ed.”
Deze inzending op de You’re in Food Charge rubriek kreeg ik van Ry via Twitter. Ik vond dit een heel interessant onderwerp omdat we er dagelijks mee te maken hebben. Jaarlijks gooit iedere Nederlander bijna 50 kilo goed voedsel in de vuilnisbak. Deels omdat we het verkeerd bewaren, maar ook omdat we niet zo goed weten wat we met kliekjes aan moeten. Terwijl je met een paar handige tips heel lekker kunt koken met kliekjes. In deze blog geef ik jullie mijn favoriete ‘koken met kliekjes’ tips.
1. Maak er soep van
Soep is misschien wel de meest dankbare kliekjes verwerker. Want bijna alles kan in de soep. Groenten, vlees, vis, rijst en aardappelen. Alles is er lekker in. Een makkelijk basis recept voor soep: fruit een uitje en bak hier kort grof gesneden groenten in. Voeg daarna water toe en een bouillon blokje en laat dit zachtjes pruttelen totdat de groenten gaar zijn. Als je een fijne soep wilt, haal je daarna de staafmixer erdoor. Wil je een grove soep dan laat je deze zo. Restjes kip of vlees over? Die kook je op het laatst mee. Gekookte rijst, pasta of aardappelen voeg je ook op het laatst toe.
2. Maak een frittata of omelet
Als je eieren in huis hebt, kun je altijd koken. Gebruik bijvoorbeeld je kliekjes voor een omelet of maak er een frittata van (voeg dan ook wat aardappelblokjes toe). Rijst is trouwens ook heel lekker met een gefruit uitje en roergebakken ei.
3. Roerbakken
De wok. Nog zo’n dankbare ontvanger van kliekjes. Restjes vlees met wat groenten, noodles en een beetje sojasaus en je hebt al een heerlijk gerecht.
4. Maak je eigen creatieve salade
Heb je salade over van de avond ervoor? Maak er dan de volgende dag een lekkere lunch van. Voeg dingen toe die je lekker vindt. Denk daarbij aan kaas, noten, een tomaatje of fruit en je hebt gelijk weer wat kliekjes op een zinnige en lekkere manier verwerkt.
5. Kruiden in de diepvries
We kennen allemaal het probleem van bakjes kruiden waarvan je maar een paar takjes nodig hebt en de rest weer in de koelkast verdwijnt. En als je niet direct een bestemming hebt voor de rest dan verdwijnt het meestal voorgoed in de prullenbak. Behalve als je de overgebleven kruiden direct in de diepvries bewaart. Doe ze in zakjes of bakjes en label met de naam en datum. Kruiden zijn prima een paar maanden houdbaar in de diepvries. Ze verliezen wel hun vorm en vaak komt het verkruimeld uit de diepvries, maar de smaak is er niet minder om. Gebruik de diepvries kruiden daarom voor soepen, roerbakschotels of andere warme bereidingen en dan kun je er nog lang van genieten.
6. Lekker wrappen
Als je wat tortilla wraps standaard in de diepvries hebt liggen, kun je ook goed koken met kliekjes. Combineer restjes kip bijvoorbeeld met avocado en tomaat. Maar ook rundvlees met aardappels en boontjes zijn heerlijk in een tortilla. Klinkt misschien als een gekke combinatie, maar het is de moeite waard om een keer te proberen.
7. Maak van rijst de volgende dag nasi
Vaak koken we teveel rijst. Maak hier dan de volgende dag nasi van. Hier heb je geen pakjes of zakjes voor nodig, gewoon zelf maken met dit recept en voeg dan nog wat stukjes kip toe en serveer met zure komkommer. Die komkommer kun je trouwens heel lang bewaren in een goed afgesloten bak in de koelkast.
8. Goed bewaren
Het is heel belangrijk dat je voedsel op de juiste manier bewaard. Zowel ingredienten als kliekjes.
– Als je iets in de winkel koopt vanuit de koeling dan moet dit thuis ook direct in de koelkast.
– Bewaar tropisch fruit, tomaten, paprika, en aubergine buiten de koelkast, anders treedt na enige dagen koudebederf op. Zodra je er een stuk van hebt afgesneden, moet je het wel weer in de koelkast bewaren.
– Sommige ingredienten moeten buiten de koelkast, maar wel op een donkere en koele plek bewaard worden. Zoals bijvoorbeeld aardappelen, koolraap, knolselderij en koolsoorten. Ook hiervoor geldt, na aansnijden wel in de koelkast bewaren.
– Potjes met augurken en zilveruitjes en producten op olie (zoals zongedroogde tomaten) zijn na opening nog enkele weken houdbaar in de koelkast.
– Heb je veel groenten in huis waarvan je al weet dat je ze niet vers kunt opeten? Vries ze dan gelijk in! Belangrijk is wel dat je ze dan eerst even kort blancheert in kokend water. Spoel ze daarna af met koud water en laat volledig uitlekken. Verpak ze daarna in zakjes of bakjes en label ze voordat ze de diepvries ingaan.
– Kliekjes kun je in een goed afgesloten bewaarbak 2 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er dan wel voor dat je het eerst goed laat afkoelen. Want als je een warme bak in de koelkast plaats dan brengt dit de temperatuur in de koelkast omhoog waardoor andere producten weer sneller kunnen bederven.
– Sommige kliekjes lenen zich er perfect voor om in te vriezen. Denk aan lasagna, soepen of roerbakgerechten. Vries ze in als 1- of 2-persoonsporties en schrijf op een label wat in het bakje zit. Op een drukke dag haal je ‘s ochtends een bakje uit de diepvries en dan kun je ‘s avonds zo aan tafel. Ook ideaal voor kleine kinderen!
– Er wordt vaak gesproken over het wel of niet opnieuw opwarmen van spinazie en andere nitraatrijke groenten. Volgens de laatste onderzoeken heeft het opnieuw opwarmen geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid. De hoeveelheden nitriet die dan vrij komen zijn zo laag dat het geen schadelijke effecten kan hebben. Wel wordt er afgeraden om spinazie en andere nitraatrijke groenten te eten in combinatie met vis. Door de eiwitten in de vis komen er in combinatie nitrosaminen vrij. En die hebben een kankerverwekkende eigenschap. Uitzonderingen hierop zijn zalm en makreel.
Veel succes met deze kliekjes tips! En als je zelf nog hele goede tips hebt, laat ze vooral onderaan deze blog achter in een reactie. Hoe meer tips, hoe beter 🙂
Bron hoofdvisual