Tijdens onze voorbereiding voor de KerstChef decembermaand kreeg ik opeens een briljante ingeving: hoe leuk zou het zijn als ik samen met een chef en kids de keuken in zou duiken om recepten voor sinterklaasavond te koken?
De eerste aan wie ik moest denken voor dit plan was Mathijs Vrieze! Van deze gezellige tv-kok en culinaire duizendpoot krijg ik altijd een glimlach op mijn gezicht en ik besloot hem uit te nodigen voor een kookmiddag samen met onze kleuter Jessey en Ilja, de dochter van Lekker eten met Linda. Hij zei gelijk ja en een paar weken later stonden we al in mijn keuken met keiharde sinterklaasmuziek recepten te maken en daar is een heel leuk filmpje van gemaakt 🙂
Waar kennen we Mathijs allemaal van?
Als je zijn gezicht ziet, herken je ‘m vast meteen! Maar ik vond het goed om ook nog even op een rijtje te zetten wat deze chef allemaal doet en dat is niet mis. Mathijs is van de lekkere en gezonde snel-op-tafel recepten. Hij is regelmatig te zien in programma’s op tv, waaronder afgelopen jaren bij Telekids ‘Totally Fit Kids’ en nu iedere zondagmiddag op rtl4 in ‘Van Slager tot Chef’. Ook heeft hij een aantal kookboeken op zijn naam staan, waarvan er inmiddels meer dan een half miljoen exemplaren van verkocht zijn. Ik moet toch eens aan hem vragen hoe hij dat doet. Sinds vorig jaar heeft hij met succes zijn eigen maaltijdbox gelanceerd, Mathijs Maaltijdbox met lekkere recepten die hij ook echt zelf bedenkt. Dat zie je ‘m bijvoorbeeld regelmatig doen op Instagram.
De SinterChef recepten uit het filmpje
De drie hartige recepten voor Sinterklaasavond uit het filmpje zijn bedacht door Mathijs zelf en hieronder vind je de recepten. Ook zag je de kinderen nog mijn speculaas vlaflip met peer en mandarijn maken. Het recept daarvan komt woensdag online.
Stuk voor stuk zijn het zalige recepten die je heel gemakkelijk (en samen met kinderen) kunt maken. Een lekker en bewust begin van het heerlijke avondje, eet smakelijk alvast!
Pureeletters van aardappel en pompoen
Wat je nodig hebt voor 4 personen
-
- 800 gr kruimige aardappelen
- 1/2 witte ui
- 2 el boter
- 1 ei
- melk
- zout
- peper
- 400 gr pompoenblokjes
- ½ rode ui
- spuitzakken met kartelspuitjes
Wat je gaat doen
-
- Maak de aardappelpuree door 600 gr aardappelen te schillen, in blokjes te snijden en gaar te koken in een bodempje water (circa 15 – 20 minuten). Stamp de aardappels en breng op smaak met gesnipperde witte ui, 1 el boter, 1/2 geklutst ei, klein scheutje melk en een snufje zout en peper.
- Maak de pompoenpuree door 400 gr pompoen en 200 gr aardappelen te schillen, in blokjes te snijden en gaar te koken (circa 15 – 20 minuten). Goed afgieten daarna en nog even laten uitlekken. Stamp de aardappels (of gebruik een pureeknijper) en zorg ervoor dat er geen klontjes meer inzitten. Breng op smaak met gesnipperde rode ui, 1 el boter, 1/2 geklutst ei en een snufje zout en peper.
- Laat beide purees iets afkoelen en verwarm de oven voor op 200 graden. Zet beboterde ovenschaaltjes klaar of bekleed een bakblik met bakpapier.
- Schep de puree (per soort) in een spuitzak met kartelmondjes en spuit er letters mee. Bijvoorbeeld de S van sinterklaas, P van piet of de letters van je eigen naam. Zet de letters in de oven en bak ze goudbruin in 20 – 25 minuten.
Kipspiesjes met speculaaskruiden
Wat je nodig hebt voor 4 personen
-
- 500 gr kippendijen
- 4 tl speculaaskruiden
- snufje zout
- 2 el plantaardige olie
- kleine spiesjes
Wat je gaat doen
-
- Snijd de kippendijen in gelijke, kleine blokjes. Meng deze in een kom samen met de speculaaskruiden, olie en een snufje zout.
- Rijg de blokjes kip aan de kleine spiesjes.
- Zet een grillpan op hoog vuur en bak ze rondom bruin aan. Zet daarna het vuur lager en laat nog langzaam doorgaren terwijl je de spiesjes af en toe omdraait.
Gekarameliseerde worteltjes met bieslook
Wat je nodig hebt voor 4 personen
-
- 800 gr bospeen
- 2 el honing
- boter
- handje verse bieslook
- 75 gr veldsla
Wat je gaat doen
-
- Snijd het loof (laat nog 2 cm groen zitten) en het dunne worteltje aan de onderkant van de penen eraf en was ze.
- Zet een grote koeken- of hapjespan op het vuur met een klontje boter. Leg de peen in de boter en bak rondom aan.
- Voeg na enkele minuten de honing toe en laat karameliseren. Schud de pan regelmatig zodat de peen steeds keert en bak ze rondom goudbruin aan.
- Verdeel de veldsla over een schaal en schep daar de gekarameliseerde worteltjes op. Hak de bieslook fijn en garneer de worteltjes hiermee.
Dank je wel, Mathijs, ik heb enorm genoten van ons SinterChef avontuur en hoop dat mijn lezers ook gaan genieten van jouw recepten met sinterklaasavond, want die zijn echt super geworden!
Videoproductie: DeedyLicious