Voor het dessert van ons kerst budgetmenu gingen we op zoek naar iets dat fris en niet al te zwaar was. We kwamen al snel op het idee voor een panna cotta. Zelf had ik nog nooit panna cotta gemaakt, maar Francesca is hier dus een echte pro in. Ze heeft het al ontelbaar veel keer gemaakt en het basisrecept leerde ze van een Italiaanse kokkin. Het geheim zit ‘m in het gebruik van maïzena en geen gelatine. Terwijl de kokos panna cotta toch goed stevig wordt, blijft het hierdoor ook nog eens extra romig. Resultaat is een zijdezacht dessert dat het ultieme finalestuk van dit menu is.
Het gehele menu wat we hebben samengesteld (het voorgerecht en hoofdgerecht staan al online) kost voor vier personen €38,50 en dat is dus €9,62 p.p.* voor een drie gangen kerstmenu. Het nagerecht is deze verrukkelijke panna cotta en kost totaal €5,20 en dus €1,30 p.p. Een ander voordeel is dat je de panna cotta super goed kunt voorbereiden, dit gerecht scheelt je dus tijd én geld.
* De prijs is gebaseerd op alle ingrediënten die je nodig hebt, behalve de standaard ingrediënten zoals suiker. Sommige ingrediënten maak je niet helemaal op en kun je ook weer gebruiken voor een ander gerecht in het menu, zoals de melk.
Wat je nodig hebt voor 4 personen
-
- 250 gram mangoblokjes uit de diepvries
- 2 el water
- 1 zakje vanillesuiker
- klontje boter
- 2 el fijne suiker
- 50gr fijne suiker
- 40gr maïzena
- 325 ml volle melk
- 165 ml kokosroom (Blue Elephant AH)
- 1 el kokossnippers
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 30 min + 4 uur in de koelkast
-
- Verwarm 2/3 van de mangoblokjes in een steelpannetje met 2 el water en de vanillesuiker. Laat op een laag vuur 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Smelt ondertussen een klontje boter in een steelpannetje en voeg de overige mangoblokjes (1/3) hieraan toe met 2 el fijne suiker. Laat dit zachtjes in zo’n 10 minuten karamelliseren tot het bruin wordt.
- Doe de mangoblokjes die nu inmiddels zacht zijn geworden (het 2/3 deel) in een hakmolen en pureer helemaal fijn tot een gladde mousse. Dit kan ook met de staafmixer. Laat het afkoelen in de koelkast (snelste werkt wanneer je het uitsmeert op een plat bord).
- Maak nu de panna cotta. Meng daarvoor 50gr fijne suiker met de maizena, voeg hier langzaam de melk aan toe om de klontjes op te lossen en daarna de room. Verwarm dit mengsel op de hoogste stand van je fornuis tot aan het kookpunt, daarna gelijk het gas uitdraaien. Roer goed en laat het opnieuw verwarmen voor steeds 1 minuut, totdat het net zo dik is geworden als vla. Niet laten koken.
- Schenk de panna cotta in mooie glazen. Giet hier wat van de mangopuree over en leg in ieder glas een hoopje van de gekarameliseerde mango. Zet de glazen afgedekt in de koelkast en laat minstens 4 uur opstijven.
- Rooster voor het serveren de kokossnippers in een droge koekenpan even kort tot deze een bruin laagje krijgen. Verdeel deze over de glazen en serveer direct.
Tip 1: doe de pannacotta en de gekarameliseerde mango direct in het glas als het nog warm is zodat het samen kan afkoelen, de panna cotta wordt namelijk snel stijf en de mango snel plakkerig.
Tip 2: rooster wat meer van de kokossnippers en bewaar dit bij het ontbijt voor door de yoghurt of door de granola.
Tips voor een goede voorbereiding:
– Je kunt de kokos panna cotta prima ook al een dag van tevoren maken.
– Zorg dat je alle ingrediënten op tijd in huis haalt, vaak is het druk bij de supermarkten op het laatste moment en er zijn ook vaak dingen op.
– Denk alvast na over de presentatie en zet alles klaar zodat je het direct op kunt maken.
Deze kokos panna cotta met mango is het bewijs dat heerlijkheid echt niet altijd duur hoeft te zijn. Hopelijk heb ik jullie met dit hele menu kunnen inspireren dat je ook een fantastisch kerstmenu kunt maken als je het wat minder breed hebt. En hoe dan ook, geniet!
Recept en fotografie: Dominique