14 kooktechnieken uitgelegd: wat je moet weten over koken en bakken

Koken hoeft absoluut niet ingewikkeld te zijn. Sterker nog, ik geniet er ontzettend van als een recept snel op tafel staat en ook nog eens onwijs lekker is. Maar als beginnende kok kan het voorkomen dat je een aantal begrippen tegenkomt waar je nog nooit van hebt gehoord. Laat je …

Koken hoeft absoluut niet ingewikkeld te zijn. Sterker nog, ik geniet er ontzettend van als een recept snel op tafel staat en ook nog eens onwijs lekker is. Maar als beginnende kok kan het voorkomen dat je een aantal begrippen tegenkomt waar je nog nooit van hebt gehoord. Laat je daar zeker niet door tegenhouden, want daar is koken veel te leuk voor. In dit artikel leg ik 14 kooktechnieken uit en laat ik je zien waar je ze voor gebruikt. Zo sta jij straks met nog meer plezier in de keuken!

Welke kooktechnieken moet jij kennen voordat je aan de slag gaat?

In vrijwel iedere branche kom je ze tegen: moeilijke begrippen die in de praktijk vrij makkelijk uit te leggen zijn. Dat is met koken niet anders. Ook koks strooien graag met ingewikkelde woorden om een bord met (al dan niet) prachtig eten van extra smaak te voorzien. Ik kan me goed voorstellen dat jij daardoor met knikkende knietjes aan het aanrecht staat, maar dat is zeker niet nodig.

14 kooktechnieken op een rij

Koken is niet alleen een kunst, maar ook een wetenschap. Het beheersen van verschillende kooktechnieken opent de deur naar een wereld van smaken, texturen en culinaire creaties. Maar we gaan het onszelf niet moeilijker maken dan het is, want zo’n ontdekkingsreis moet wel leuk blijven. Neem de volgende begrippen op je gemak door en kijk ook eens naar de recepten die ik erbij heb gezet. Zo krijg je direct inspiratie om de kooktechniek in de praktijk te brengen.

1. Stoven

Stoven is een langzame kookmethode waarbij ingrediënten worden ondergedompeld in bijvoorbeeld bouillon en op een laag vuur worden gegaard. Dit zorgt voor malse, sappige resultaten. Typische stoofgerechten zijn stoofvlees, gestoofde groenten en bouillabaisse, maar stoven hoeft niet altijd lang te duren. Deze vegetarische chili met pompoen en bonen heb je bijvoorbeeld zo op tafel staan.

2. Roosteren

Tijdens het roosteren wordt het product blootgesteld aan warme lucht waardoor het gaart. Deze kooktechniek is ideaal voor vlees, gevogelte en groenten en het is vaak ook een hele makkelijke methode, omdat je iets in de oven schuift en het apparaat dan zijn werk doet. Een van mijn lievelingsgerechten om te roosteren zijn deze groenten met tomaat en pul biber olie.

3. Stomen

Stomen is een gezonde kooktechniek waarbij voedsel wordt gegaard met behulp van stoom. Dit zorgt ervoor dat de voedingsstoffen beter bewaard blijven dan bij sommige andere methoden. Groenten, vis en dumplings zijn enkele gerechten die perfect zijn om te stomen. Maar ook deze dim sum met garnalen is om je vingers bij af te likken.

4. Sauteren

Sauteren spreek je uit op z’n Frans, waardoor het toch net wat chiquer klinkt dan wanneer je er een plat Nederlands accent tegenaan gooit. De kooktechniek is net zo fancy, maar zeker niet ingewikkeld. Sauteren is het snel koken op hoog vuur met een kleine hoeveelheid olie. Het resultaat is een knapperige buitenkant en juist sappig van binnen. Het wordt vaak gebruikt voor het bereiden van gerechten met groenten, vlees en vis. Ik heb een prachtige sauteerpan van Le Creuset en daar maak ik vaak deze gesauteerde paddenstoelen met spinazie mee.

5. Blancheren

Blancheren is een kooktechniek waarbij voedsel kort wordt gekookt en vervolgens onmiddellijk wordt afgekoeld in ijskoud water. Dit wordt vaak gebruikt om groenten te garen zonder dat ze hun knapperigheid en kleur verliezen. Het is anders dan koken, omdat je daar het ingrediënt echt gaart.

6. Grillen

Als groot fan van de barbecue klinkt grillen voor mij als muziek in de oren! Het betekent namelijk koken op een open vlam of hete kolen. Deze methode voegt een rokerige smaak toe en zorgt voor die kenmerkende grillstrepen. Het is perfect voor vlees, groenten en zelfs fruit. Deze ananas met pistache ijs is bijvoorbeeld echt fantastisch.

7. Smoren

Smoren is een combinatie van stoven en roosteren, waarbij de ingrediënten eerst wordt aangebraden en vervolgens langzaam wordt gekookt in een afgesloten pan. Deze methode levert supersmaakvolle resultaten op, zoals coq au vin of osso buco. Maar ook deze heerlijke aubergine is echt de moeite waard om het smoren mee uit te proberen.

8. Frituren

Deze kooktechniek hoef ik je vast niet uit te leggen, maar toch vind ik dat hij in het rijtje thuis hoort. Frituren betekent koken in hete olie. Dit hoeft niet altijd in een frituurpan, ook in een wok kan je goed frituren. Hoewel het niet de gezondste optie is, zorgt het wel voor krokante lekkernijen, zoals gefrituurde kip, frietjes en beignets.

9. Pôeleren:

Poêle betekent braadpan of kachel en pôeleren is het braden van grote stukken vlees of heel gevogelte in zijn eigen vocht in een gesloten pan. Het liefst ook nog op de kachel, maar dat gebeurt zelden meer. Het resultaat is een heerlijk sappig en smaakvol gerecht die het wachten meer dan waard is.

14 kooktechnieken uitgelegd

10. Emulgeren

Emulgeren is het combineren van twee vloeistoffen die normaal gesproken niet goed mengen, zoals olie en azijn. Dit wordt vaak gebruikt bij het maken van dressings en sauzen. Deze zelfgemaakte chimichurri is daar een mooi voorbeeld van.

11. Karamelliseren

Karamelliseren is het proces waarbij suiker smelt en een gouden bruine kleur krijgt. Dit voegt een rijke smaak toe aan zoete en hartige gerechten. Het wordt vaak toegepast bij het bereiden van desserts en glazuren voor vlees. Het hoeft niet daadwerkelijk tot karamel maken te leiden, want ook pasta met aubergine en gekaramelliseerde ui is een fantastisch gerecht.

12. Reductie

Reductie is het inkoken van vloeistoffen om de smaak te concentreren. Dit wordt vaak gebruikt bij het maken van sauzen, bouillons en siropen. Op chique menukaarten zie je ook weleens ‘met een reductie van…’ staan. Nu weet je precies waar dat vandaan komt!

13. Pocheren

Pocheren is ook een begrip dat vaker voorkomt en dat betekent langzaam koken in een vloeistof onder het kookpunt. Het wordt vaak gebruikt voor het bereiden van eieren, vis en gevogelte. Maar ook fruit kan je pocheren, zoals deze gepocheerde peertjes met ricotta.

14. Blussen:

Blussen is het toevoegen van vloeistof aan een hete pan om aanbaksel los te maken en smaak toe te voegen aan sauzen. Wijn, bouillon of zelfs balsamicoazijn kunnen worden gebruikt om een gerecht te ‘blussen’.

Deze kooktechnieken hoef je uiteraard niet allemaal onder de knie te krijgen, maar het is wel interessant om eens uit te proberen. Met welke kooktechniek ga jij als eerste aan de slag om jouw skills uit te breiden?

Vaker tips over koken krijgen? Op mijn Instagrampagina deel ik dagelijks de fijnste tips en lekkerste recepten.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca