5 van 1 stem

Krokante polenta bites met truffelmayo en bieslook

1 uur 15 minuten
Amuse
Kerst

Ben je op zoek naar een amuse of hapje dat indruk maakt, maar niet ingewikkeld is om te maken? Deze krokante polenta bites met truffelmayonaise zijn precies wat je nodig hebt. De romige polenta vormt de perfecte basis, terwijl de krokante buitenkant en de luxe smaak van truffelmayonaise zorgen voor …

Ben je op zoek naar een amuse of hapje dat indruk maakt, maar niet ingewikkeld is om te maken? Deze krokante polenta bites met truffelmayonaise zijn precies wat je nodig hebt.

De romige polenta vormt de perfecte basis, terwijl de krokante buitenkant en de luxe smaak van truffelmayonaise zorgen voor een wow-factor. Polenta is maisgriesmeel wat veel in Italië wordt gegeten. Als je het kookt, wordt het heel romig. Maar als het afkoelt, wordt het weer stevig. Daarom kun je het goed bakken en frituren. Het mooie is dus dat je de bites van tevoren kunt voorbereiden, zodat je ze op het moment suprême alleen nog hoeft te bakken.

Serveer de polenta bites met een glas bubbels of een alcoholvrij aperitief (zie onder het recept mijn tips) en je hebt een amuse of hapje waar iedereen blij van wordt. Ideaal voor de feestdagen of elke andere gelegenheid waar je nét dat beetje extra wilt.

Meer amuse recepten? Hier vind je ze allemaal!

Ingrediënten

  • 100 gr polenta (zie notities voor tips) + extra
  • 500 ml groentebouillon
  • klontje boter
  • 25 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • zwarte peper
  • zout
  • olijfolie
  • 2 el truffelmayonaise (ik gebruik altijd de truffelmayonaise van Jean Bâton)
  • 2 el fijngehakte bieslook

Ook nodig

  • ovenschaal van 10×10 of 10×15 cm
  • klein plastic ziplock zakje

Aan de slag!

  • Stap 2 t/m 4 kun je een dag eerder voorbereiden. Bewaar de polenta bites ongebakken in de koelkast (afgedekt) en laat ze op kamertemperatuur komen voordat je ze gaat bakken. Het bakken doe je op het laatste moment zodat ze nog lekker knapperig en lauwwarm zijn voordat je ze serveert.
  • Meng de 100 gr polenta met de bouillon in een pan en kook het volgens de instructies op de verpakking. Roer op het laatst het klontje boter erdoor samen met de Parmezaanse kaas en 1 el fijngehakte bieslook. Proef en breng verder goed op smaak met zwarte peper en zout.
  • Vet de ovenschaal licht in met olijfolie en schep de polenta erin. Verdeel gelijkmatig en maak de bovenkant glad. Dek af en laat volledig afkoelen. Snijd daarna in de gewenste vorm: kleine blokjes, rechthoekjes, rondjes, kerstklokjes, je kunt er alle kanten mee op. Strooi er vervolgens nog royaal droge polenta over en zorg dat alle kanten goed bedekt zijn. Dit zorgt ervoor dat ze later nog krokanter uit de pan komen.
  • Verhit een grote koekenpan, hapjespan of braadpan en schenk hier een royale laag olie in, de hele bodem moet bedekt zijn. Je gaat de polenta straks namelijk licht frituren erin. En als er op een deel van de bodem geen olie ligt, dan bakt het aan.
  • Bak daarna de polenta bites krokant aan iedere zijde. Leg ze daarna op een schaal die bedekt is met keukenrol zodat ze kunnen uitlekken.
  • Schep ondertussen de truffelmayonaise in een plastic ziplock zakje en knip een puntje van een hoekje. Je hebt nu een klein spuitzakje gemaakt.
  • Leg de krokante polenta bites op een mooie schaal en spuit bovenop een toefje truffelmayonaise. Garneer dit met fijngehakte bieslook en nog wat zwarte peper.

Notities

  • Met dit recept maak je 15 – 25 stuks, afhankelijk van hoe groot je de polenta bites snijdt.
  • Polenta is maisgriesmeel wat veel in Italië wordt gegeten. Als je het kookt, wordt het heel romig. Maar als het afkoelt, wordt het weer stevig. Daarom kun je het goed bakken en frituren. Ik gebruik polenta van Naturelmente, maar Smaakt heeft ook een goede.
  • Voorbereiding: 20 minuten + afkoelen + 25 minuten bakken + garneren

Drink hierbij:

  • Aperitief met alcohol: glas prosecco met een schijfje citroen en takje verse tijm
  • Aperitief zonder alcohol: glas sprankelend water met een drupje appelciderazijn, schijfje citroen en een takje tijm

Eet smakelijk, ik hoop dat je gaat genieten van deze krokante polenta bites met truffelmayonaise en bieslook! Laat je het me weten door een review achter te laten? Dat kan helemaal bovenaan het recept door op de sterren te klikken. Een toelichting op je rating is fijn, maar niet verplicht.

Recept: Francesca (geïnspireerd door AI), Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca